Чест и почитание, проф. Филов!


filovЕврейското посолство било „изумено”, „потресено” и „шокирано” от това, че Общинският съвет на София решил да кръсти софийска улица на името на премиера проф. Богдан Филов. Ако една дипломатическа мисия, па била тя и еврейска, толкова лесно се „потриса” и „шокира”, мисля, не е излишно тази мисия да се прегледа при психиатър. Ако вместо да се отдава на тези изпепеляващи емоции, еврейската мисия си беше направила труда да проучи кой е Богдан Филов, щеше да установи, че става въпрос за висш политик (премиер и регент) на независима европейска държава, учен с международно значение, член-кореспондент на 10 академии, действителен член на още 4, и doctor honoris causa  на университетите в Атина, Берлин, Будапеща и Падова. Автор на над 30 фундаментални научни труда и председател на Българската академия на науките.

От някакъв криворазбран комплекс за вина цивилизованото човечество се чувства длъжно до ден днешен непрестанно да се „извинява” на евреите за т.нар. „холокост”. Много нации и народи са били поставяни в лоши исторически условия, много от тях са били подлагани на откровен геноцид, включително и българите и то може би доста по-жестоко, отколкото евреите впоследствие. Арменците и до днес търсят справедливост и историческо признание за извършеното срещу тях…

Израелското посолство е „потресено” от кръщаването на улицата, но аз мисля, че ние трябва да бъдем потресени от това, че чужда държава си позволява да си въобрази, че може да има отношение по това как една община ще кръщава улиците в собствения си град. Ако софиянци, които в качеството си на ЧАСТНИ ЛИЦА са собственици на този град, решат, че искат да имат улица „Менгеле”, „Дракула” или „Терминатор”, никой не може да им каже „копче”. А да им се правят сцени за това, че са кръстили улица на един от най-достойните българи, това е вече истерично поведение на ощипани госпожици и пълно откъсване от действителността поради усещане за безнаказаност и поради просташко самозабравяне.

Искрено се надявам официалните ни власти да не се окажат толкова безгръбначни, че да се откажат от идеята да кръстят улицата „Богдан Филов”.

Tags: , , , ,

Съдържание Пишете ми Download Nota bene!
 
Follow

Получавай всеки нов пост на e-mail си.

Join 159 other followers: