Радио на турски

За какво протестира тази седмица ВМРО пред СЕМ? За това, че Националното радио иска да лицензира честота, на която да излъчва своя програма на турски език в района на Кърджали. Това по някаква причина било лошо и даже страшно.

Да допуснем, че наистина в турските райони се води пропагандна война, чрез която се насаждат сепаратистки настроения, прониква турско влияние и даже фундаментален ислям. Тази война очевидно се води от турска страна на турски език и чрез турски медии. Ако нашата страна се чувства застрашена, как трябва да постъпи? Естествено, на пропагандата трябва да отговори с пропаганда.

През Втората световна война германците са заливали съветските позиции с пропаганда чрез листовки и мегафони. Тази германска пропаганда се е правила на руски език, за да може да бъде разбрана и да стигне до целта си. Разбира се, отношенията между турскоезичните и българоезичните граждани на България нямат нищо общо с отношенията между германците и руснаците през войната, но принципът на пропагандата остава същият и това е принципът на всяка комуникация: ако искаш да кажеш на някого нещо, трябва да го кажеш така, че той да те разбере.

Само изразът „радио на турски език“ е достатъчен да заслепи „патриотите“ и да ги докара до истерия, в която те не се питат какво аджеба ще се говори на тези хора. А би трябвало първо да се интересуват от съдържанието на програмите, да го анализират, да видят кого обслужва, заплашва ли националната сигурност, пък после да гледат на какъв език ще бъде комуникирано  – на турски, фламандски, суахили или мандарин. Ако нещо съдържа заплаха и може да е укоримо, то това е посланието, а не каналът, който го пренася. Да внимаваме какво се говори, пък после на какъв език.

Какво е по-добре – един човек, който така или иначе е решил да слуша радио на турски, да слуша турски новини, коментари и анализи или да слуша български новини, коментари и анализи на турски език? Да чуе турската гледна точка или да чуе българската гледна точка? Аз мисля, че един истински националист не би трябвало да се колебае с отговора на този въпрос.

Какво в крайна сметка ще слушат в кърджалийско на турски език? Ще слушат програмата на Радио „България“ – програма, предназначена за излъчване в чужбина. Тази програма едва ли е замислена да уронва престижа на България и да вреди на интересите ѝ. Напротив, това е една типична пропагандна програма в полза на България, програма, каквато вероятно има всяко друго национално радио. Отваряме сайта на Радио „България“ и четем темите: съединението и великите сили, музеи и археологически находки, манастири, 178 години от рождението на Левски, признаване на български корени за сънародници зад граница, новини от България, новини от света, любопитни факти и т.н. Лично аз нямам абсолютно нищо против по тези теми да се говори на хора, които биха ги чули единствено на турски език.

Наистина, в някои райони езикът е проблем. Но радиото нито го предизвиква, нито го задълбочава. Просто се съобразява с него и се старае да направи посланието си разбираемо. Вместо да нападат БНР, „патриотите“ нека се борят за истинско утвърждаване на българския език. Те са политици. Нека направят така, че да е невъзможно да работиш в държавна или общинска администрация, ако не покриеш определен стандарт за владеене на български език – аз ще им съставя теста и ще им го подаря. Нека комуникацията със социалните служби, пък и с всички други ведомства, когато се търсят помощи и привилегии, да става единствено на български език. Образованието и сега е задължително. Който не изпълни задължението си да се образова на български, нека търпи определени последици. Но радиото не е виновно.

Съдържание Пишете ми Download Nota bene!
 
Follow

Получавай всеки нов пост на e-mail си.

Join 224 other followers: