За формата на Земята и други неща

В своята забележителна книга „История на легендарните места и земи“ („Изток-Запад“, 2015) Умберто Еко пише: „Независимо от много легенди, които все още се разпространяват в интернет, всички учени през Средновековието знаели, че Земята е сфера. Дори гимназист първа година лесно може да стигне до извода, че ако Данте влиза във фунията на Ада и излиза от другата страна, където в подножието на планината на чистилището вижда неизвестни звезди, то това означава, че той много добре е знаел, че Земята е кръгла. На същото мнение били Ориген и Амвросий, Алберт Велики и Тома от Аквино, Роджър Бейкън, Джон от Холивуд (Йоан Сакробоско) – само няколко от имената, които могат да бъдат цитирани“.

През 70-години даже имахме учители в прогимназията, които ни разправяха, че Галилей е изгорен от инквизицията, задето твърдял, че Земята не е плоска, а топчеста и се върти около оста си – „И все пак тя се върти!“ – бил казал той и само дето не добавил: „… и ще се върти до окончателната победа на комунизма“, оставяйки този цитат за Георги Димитров във връзка с колелото на историята. Всъщност, всички знаят, че Галилей на никаква клада не е бил изгарян и ако изобщо е казвал, че „тя се върти“, е имал предвид, че се върти не около оста си, а около Слънцето.

Но така или иначе ние, малките тогава, в годините на развития социализъм, деца, бяхме длъжни непоколебимо да вярваме, че Църквата е изтребвала всички, които споделяли мнението, че земята не е плоска. Правела го е, защото е била мракобесна, опиум за народите, и е водила кръстоносна война срещу разума, науката и просвещението на трудовите маси.

Всъщност Църквата е била наклеветена в плоскоземие едва през 19 век, когато светската мисъл използва този пропаганден ход, за да защити еволюционизма срещу креационизма. Казват: „Църквата поставя под съмнение теорията за произхода на видовете. Но тя също така твърди и че земята е плоска! Какво очаквате от такива маниаци!“.

Иначе, както казва и проф. Еко, още от самото начало Църквата е знаела, че Земята е сферична и това е отбелязано даже и във фундаменталния за цялата Църква труд на св. Йоан Дамаскин „Точно изложение на православната вяра“, базиран в космогоничната си част върху Шестоднева на св. Василий Велики от 4 век и в съгласие с цитираните от Умберто Еко автори.

Обаче инерцията е силна и мнозина, считащи себе си за интелигентни и информирани хора, не подлагат на съмнение тезата, че през средновековието християнската църква е воювала за убеждението, че Земята е плоска.

Днес се наблюдава точно обратното. Дефилират мислители, които, в качеството си на по-информирани от обикновения човек, твърдят, че концепцията за сферичната форма на Земята е чудовищна манипулация, за която е виновна… Църквата. Църквата подло и методично разпространява лъжата за сферичността на земята. И по-специално зловещите йезуити, които преповтарят и доразвиват Платоно-Аристотелевата лъжа, че земята е кръгла. Защо го правят? Ами, по причини, подобни на онези, поради които самолетите ръсят кемтрейлс.

Но свободолюбивото човечество не спи! То бди! То в крайна сметка ще успее да се пребори с кръглоземното мракобесие и истината ще възтържествува! Земята е плоска, независимо от усилията на илюминатите да ни накарат да вярваме в противното!

Отначало мислех, че всичко това е някакъв майтап и само пробягвах с поглед по заглавията, без да ги намирам за достатъчно интересни, че чак да чета и статиите под тях. Но се оказа, че работата е сериозна. Тъй както ни лъжат, че Джордж Буш и английската кралица не са извънземни, при положение че те са такива без всякакво съмнение (вж. снимките по този въпрос), така ни лъжат, че Земята е сферична. Всъщност няма никакви спътникови снимки на нашия роден геоид, а само сложни монтажи, изкусно направени с графични компютърни приложения. Никой не е ходил на Луната, а твърденията за това събитие са поредната крупна машинация с недокрай изяснена цел.

Истината е, че земята е плоска, нещо като паница, в чийто център се издига заледеният Северен полюс, а Южният полюс всъщност е ледена стена, висока 150-200 метра, която върви по ръба на паницата и пречи на световния океан да се изплиска навън. Слънцето и Луната се въртят в кръг около Северния полюс в плоскост, успоредна на дъното на паницата. Същото правят и самолетите, които си въобразяват, че обикалят глобуса „отгоре“ и „отдолу“. Не знам само как се движат (или не се движат) спътниците, които услужливо доставят интернет и в частност фейсбук, в който могат да се водят тези вълнуващи дискусии.

Едно от най-ярките доказателства за плоскостта на земята е експеримента на някакъв негър, който се качил с малък домашен нивелир на самолет от единия край на Щатите до другия и с този нивелир установил, че самолетът не прави никакви корекции в курса си, за да следва някаква въображаема кривина, каквато земната повърхност неминуемо би имала, ако приемем абсурдното допускане, че планетата е с формата на кълбо. През цялото време самолетът бил хоризонтален (според нивелира), което, ако Земята наистина беше кръгла, неминуемо щеше да го изстреля по допирателната в открития космос!

Освен това се разпространява и някакво напълно сериозни видео с 200 доказателства, че Земята е плоска, а не това, за което ни я представя официалната лъжеастрономия. Инженерите (доколкото разбрах, всички инженери по света), разбира се, знаят, че земята не е сферична, а плоска, което се доказва при разглеждането на проекти на особено дълги мостове и железопътни линии – там никой инженер не проектира дъги, които да следват въображаемите извивки на уж кръглата земя! Просто, ама кой да мисли!…

Признавам леността си и това, че гледах само до петото или десетото доказателство и след като разбрах, че всички те се основават на схващането, че „горе“ и „долу“ са някакви абсолютни посоки, които нямат нищо общо с нашата планета и предполагаемия ѝ център, се отказах да гледам повече.

Защо? Защо се прави това?

Честно казано, и аз не знам, но от кампанията за плоската Земя и от други подобни на нея могат да се направят два печални извода:

  1. Огромна част от човечеството, имаща чрез интернет достъп до всякаква информация, е функционално неграмотна – не е в състояние да разбере и осмисли какво чете или (което е по-страшното) го разбира по съвсем превратен, изкривен до окончателна гротескност начин. В тази група попадат хора, които са неспособни да подредят за себе си правилно мозайката от факти за действителността, която ги заобикаля, нито да осъзнаят причинно-следствените връзки между тях.
  2. Някой охотно злоупотребява с описаното в т. 1. положение. Той може да злоупотребява за търговия: всеки, който може да бъде убеден с „научни“ доводи, че земята е плоска, със също толкова „научни“ доводи може да бъде убеден, че шампоан с екстракт от бамбук прави косата здрава като бамбук, прах за пране с екстракт от памук прави прането меко като памук и паста за зъби с екстракт от перли кара зъбите да блестят с перлен блясък.

Същият човек може да злоупотреби и за политика и идеология: всеки, който е способен да повярва, че земята е плоска, ще повярва и че всеки управляващ лидер е корумпиран, докато всеки опозиционен лидер е честен борец за справедливост и потенциален избавител на угнетените маси.

Най-накрая същият човек може да го прави и просто така – да види докъде теоретично може да стигне човешката простотия. Някои твърдят, че досега няма установен краен предел.

Сякаш някъде на скришно място са се събрали неколцина зли умника и се гаврят с масовото простолюдие, експериментират с неговата лековерна ирационалност. Не знам само дали планетата Нибиру е плоска, сферична или с формата на паралелепипед, при който най-малкото общо кратно между дължините на страните дава истинската възраст на баба Ванга според календара на маите. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

 

Съдържание Пишете ми Download Nota bene!
 
Follow

Получавай всеки нов пост на e-mail си.

Join 171 other followers: