007

Когато земетресение удари, как ехото заглъхва

от

haiti-girl

 

Отдавна казвам, че масовата благотворителност се организира от един особен вид лешояди, които само чакат някъде да се случи някакво нещастие или пък да разберат, че някъде има хора, които с тъжните си съдби биха могли да предизвикат у публиката съчувствие в достатъчни размери, и се хвърлят да организират кампании за изпращане на SMS-и, от които в крайна сметка стават по-богати. Ако видят лъв да разкъсва пигмей, нетърпеливо ще изчакат действието да свърши, след което ще наемат известни певци, които със сълзи на очите да пеят песни, така че който ги слуша да изпраща SMS-и за семейството на изядения пигмей.

Без много коментар ще публикувам писмото до мен, а после и статията на една блогърка от Пловдив. Ето какво ми написа днес г-жа Марина Данова:

 

Уважаеми г-н Стамболов,

 

Следя постингите Ви от повече от 3 години, сблъсквал сте се със сходен проблем и бих искала да потърся помощ и опит от Вас.

http://charlie.blog.bg/drugi/1970/01/01/reket-ot-mtel-i-btv-prikrit-zad-chujdata-tragediia.485869

 

Изпратих своята жалба в комисията за защита на потребителите. Какво следва да предприема като действие от тук насетне? Омръзна ми да ни правят на глупаци! —

Марина

 

 

За тези, които няма да проследят линка, ето и текстът, към който води той:

 

 

ПРИКАНВАМ ВСИЧКИ, КОИТО СА ПОТЪРПЕВШИ КАТО МЕН ДА СИГНАЛИЗИРАТ С ЖАЛБА В КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ НА Е-MAIL:info@kzp.bg!

 

Ето и моят случай, възникнал на 02.02.2010 г. по време на излъчването на живо по БТВ на кампанията за набиране на средства за пострадалите от земетресението в Хаити.

 

Желаех да даря еднократно според възможностите си 1,20 лв (с ДДС) със sms на телефон 1021. Неколкократно изпращах sms на телефон 1021 от своя телефон, поради причината, че получавах обратно известие от Мтел в статус „Неуспешно” и преценявах, че съм изпратила своя sms неуспешно и не съм дарила желаната от мен сума от 1,20 лв с ДДС.

 

След поредния sms-доклад за „неуспешно” съобщение се отказах да изпращам sms и реших, че мога да даря своите 1,20лв с ДДС като звънна на телефон 1021. Направих това също нееднократно поради следната причина. След набиране на 1021 се чуваше гласа на Ани Салич, която уведомяваше да изчакам свързване с оператор, а после казваше, че свързването с оператор е невъзможно, тъй като всички доброволци са заети и трябва да опитам отново. Това нейно изказване ме подведе, че няма да мога да даря 1,20 лв , докато не се свържа с оператор.

 

Поради тази подвеждаща от Мтел и БТВ информация за изпратените от мен sms-и и извършени телефонни разговори счетох, че не съм успяла да даря желаната от мен сума.

 

Днес, 03.02.2010г, когато проверявам текущата си сметка разбирам, че е таксувано всяко изпратено от мен “неуспешно” съобщение и всяко набиране на телефон 1021, в резултат, на което сметката ми е 10,05 лв без ДДС. Преди гореописаните събития сметката ми беше 0,99 лв без ДДС.

 

Не мисля, че дори и в името на подобни благородни каузи, Мтел и БТВ постъпиха коректно спрямо мен и желая от тях да бъде потърсена отговорност! Предполагам, че не съм единственият заблуден потребител, от който по такъв грозен начин са взети повече пари, отколкото е възнамерявал и имал финансова възможност да дари.

 

Ще търся правата си на потребител докрай!

 

 

 

Нали се досещате, че от всички тези 10 лева, похарчени за „неуспешно” изпращане на SMS и в очакване на свързване с оператор, нито една стотинка няма да отиде в Хаити? Защото SMS така и не е изпратен, а не се е обадил и оператор, за да може дарителят да изрази волята си, така че формално воля за дарение няма, следователно няма и дарение. А да не говорим (защото и друг път сме го правили) за ДДС-то от тези кампании – на всеки милион по 200 хиляди безлихвен месечен кредит за организатора на кампанията.

 

Марина иска да й помогна. Аз не зная как. Мога само да публикувам нейния текст и тук, пък нека всеки си прави изводите.

Може да харесате и: