007

Кучешко настроение

от

ivan_divan_s

Из публичното пространство кучешката тема се носи на фАндъци, които вятърът на безумието търкаля като топки тръни в някой каубойски филм. От една кратка публикация в Интернет става ясно, че Йорданка Фандъкова най-сетне е взела кучкарите в твърдите си даскалски ръце и те вече ще бъдат подложени на абсолютно заслужени репресии, ограничения на местата и времето, в които могат да се появяват, ще се създаде специална полиция, която да проверява ветеринарните паспорти и да глобява, за което, разбира се, кучкарите ежегодно ще трябва да си плащат на общината, сякаш всичко това е някаква услуга, която им се предоставя. Във Виена също си плащат данъци за животните, но там това им дава право да влязат навсякъде и по всяко време с тях. Лично аз съм виждал осиновени бездомни кучета със стопаните си в сладкарница „Сахер”, където стари баби с диаманти пият кафето си. Нека това се има предвид следващия път, когато на някой му се прииска да използва заклинанието „по цял свят е така”.

Защо се ограничава времето и мястото за разхождане на кучета? Това е или дискриминация, или наказание. Ако е дискриминация, то нещата са много лесни, защото си има международни съдилища, които да ни защитават от нея. Ако е наказание, то нека помислим кой и за какво бива наказван. Моето куче е научено да не цапа, не напада нито хора, нито други животни и е безкомпромисно обучено и дисциплинирано. За какво провинение тогава следва да бъда наказан аз, като ограничават движението ми по време и по място? Разбира се, могат да ми възразят, че има кучета, които цапат и нападат, затова ще страдат всички, покрай сухото ще гори и суровото. Тогава, ако приемем, че бутилките от бира в тревата, пластмасовите чашки, торбичките, фасовете и картоните от пица са изхвърлени от хора, нека забраним и на хората да припарват в парковете. На всички хора – покрай сухото гори и суровото. Ако ще ме наказват, да кажат за какво ме наказват и да го докажат. В противен случай ще считам, че ме дискриминират и ще предприема съответните действия да се защитя.

 

А на кметицата ще обясня само няколко неща:

 

Госпожо кметице, в голямата си част кучкарите са активни и финансово състоятелни членове на обществото, следователно са добри данъкоплатци на държавата.

 

В голямата си част те са и имотни хора, следователно са добри данъкоплатци и на общината.

 

Повечето хора, които се грижат за животни, са емоционално богати, морални, интелигентни и отговорни. Тях точно ли искате да отблъснете като политик?

 

И накрая, в чисто оперативен план, не мислите ли, че имате много по-важни нерешени въпроси, на които трябва да посветите усилията си? Поне един милион души живеят в София, без да плащат местни данъци и такси, но ползват инфраструктурата на града и изхвърлят отпъдите си тук. Улиците са в окаяно състояние и аз се чудя как застрахователите на автомобилите не са ви разчекнали от съдебни дела. Да не говорим за паркирането и градоустройството, в които дейността на общината е престъпна и като казвам престъпна имам предвид пренебрегването на решението на Върховния съд относно заплащането на синята зона в центъра, както и хилядите нарушения при издаване на строителни разрешения и изпълнението на безумни строежи.

 

Искам най-приятелски да ви кажа и още нещо. Когато затруднявате притежаването и отглеждането на домашни животни било чрез искане на повече пари за това, било чрез другите репресии, които сте измислили, ще постигнете само едно: много хора, които по причина че не искат да се конфронтират с вас, вече ще са крайно затруднени да се грижат за животните си, просто ще ги изоставят, като по този начин ще увеличат проблема ви с бездомните популации. Да не говорим, че никой няма да се реши да си осинови бездомно животно, а вие трябва да поощрявате такива хора, а не да ги преследвате, защото те решават ваши проблеми.

 

Никой политик и никое управление, което решава проблемите си (особено финансовите) като тормози хората с все нови и нови данъци, такси и ограничения, от които следват глоби, не е свършило добре.

Може да харесате и: