Политика

Последна надежда – съдебната власт

от

Добре че сме в Европейския съюз, макар и незаслужено. Добре че има съдебна власт, макар и зависима и корумпирана според някои, но все пак единствено способна да бъде коректив на творческите пориви на другите две власти. Иначе ме е страх да си представя в какво чудо щяхме да живеем. Творческите пориви на законодателната и най-вече на изпълнителната власт чета в днешния (21.10.10) преглед на печата:

Национализация на личните сметки в професионалните фондове. Тези сметки, както сочи думичката „лични”, са такива сметки, с които човек може да се разпорежда, да ги открива, да ги закрива и да ги наследява. Ако те подлежат на национализация, очевидно на такава подлежат и банковите депозити на гражданите, спестовните им влогове и дюшеците, в които си крият парите. Мотивът бил, че шефовете на тези фондове тънели в лукс и карали скъпи коли. Затова правителството решило благородно да отнеме нашите пари от тях и да ги влее в бюджета. Мисля си, че ако шефът на фонда, където са ми парите, е затънал в лукс, вози се в майбах, тъне в малолетни проститутки и черен хайвер и си пали пурите с банкнотите, които аз внасям във фонда, това си е работа между мен и него защото фондът е именно „частен”. Правителството няма какво да си вре носа в тези отношения. Ако преценя, че шефът на фонда ми се е олял, ще го дам под съд. Но ако правителството си търси повод да сложи ръка на тези пари, за да си кърпи с тях бюджета, това е друго. Нека поне не говори, че го прави за благото на вложителите във фондовете. Впрочем, не знам какво точно властта очаква да национализира, защото активите на частните пенсионни фондове са главно в ценни книжа, половината от които ДЪРЖАВНИ ценни книжа, тоест вече национализирани.

Двойно вдигане на местните данъци. Нямаше ли данъците да се вдигат само през трупа на финансовия министър? Нямаше ли Дянков да подаде оставка, ако данъците се вдигнат? Или местните данъци, данъкът „лукс”, туристическият данък и осигуровките не са данъци. Той ще си подаде оставката, ако се вдигне само данъкът печалба, за който много се гордеят че бил едва 10%, но Мартин Димитров им каза, че общата тежест достига до над 30%. А според мен е и повече. Но това не е интересно. Интересно е например как управляващата партия си представя местните избори догодина, като вдигне двойно местните данъци. Може би има основание да мисли, че за нея гласуват идиоти, които няма да направят връзката между двете събития – вдигането на данъците и издигането на кандидати за кметове.

ЕК може да не възстанови 230 млн. по САПАРД. Защото не сме успели да усвоим на 200 милиона. Питам се, ако е такова положението по предприсъединителните фондове, то как ли стоят нещата по оперативните програми след присъединяването, при положение че за всички е ясно, че при намален прилив на външни инвеститори (по обективни причини) европейските фондове стават още по-важни като източник на свеж финансов ресурс за икономиката и обществото. Отговорът е, че например само по Оперативна програма „Развитие на селските райони” по данни на земеделския министър Мирослав Найденов са договорени едва 1/3 от отпуснатите средства. А договорени далеч не значи усвоени.

ГЕРБ ще обложи с данък „лукс” голяма част от масовите жилища. Това ми е особено любим полет на мисълта. Идеята е всички имоти с данъчна оценка над средната за общината, в която се намират, да плащат с 30% повече данък. Тоест, ако средната цена е 50 хил. лв. и моят имот струва 49 999 лв. и 50 ст., а твоят 50 000 лв. и 50 ст., ти ще плащаш с една трета по-голям данък от мен за разлика от 1 лев в данъчната оценка. Или пък ако в една махала има три къщи от по 1000 лв. и една от 1500, то собственикът на последната е „луксозен” и скъпо ще си плати за това. От друга страна, големите имоти във „вилните зони” отвъд околовръстното (Бояна, Драгалевци и т.н.) имат данъчна оценка около 600 лв. на кв.м., докато панелките със зеещи фуги в „Люлин” са оценени за над 1000. Да не си помисли някой, че това е дясна политика в защита на богаташите от Драгалевци! Не, това е обикновено малоумие.

Но да се замислим какво всъщност е „данък лукс”. По време на предишното управление социалистическият министър Петър Димитров си направи устата за такъв данък, но много бързо го освиркаха и той си замълча. Сега „дясната” алтернатива на тогавашното управление иска да го наложи с болшевишка страст. Аз нямам нищо против да има такъв данък, но данъкът не е благотворителност, нито е подарък от някого за някого. Той е обществена вноска, която всеки плаща, за да получи нещо като например пътища, полиция и армия. Иначе говорим не за данък, а за рекет. И ако е така, не е ли редно онези, които плащат данък „лукс” да се движат по някакви луксозни улици и луксозни пътища само за тях, да ги пазят луксозни полицаи като швейцарските гвардейци във Ватикана и за тях да се сражава някаква луксозна войска – драгуни, хусари, гвардейци?

Годишен технически преглед на кола само след платени данъци. Този преглед е задължителен в името на безопасността на всички. Но излиза, че ако държавата не си е взела своето, безопасността на всички вече не е толкова важна. Разбирам да те лишат от ползването на някакво право, ако не си си изпълнил някое задължение, но да не ти позволяват да изпълниш едно задължение, докато не изпълниш друго, това е кретенизъм. Помня, че когато подменяха личните документи на хората, отказваха да го направят докато не си платиш глобата на КАТ, ако последният ти е заснел колата (без твое и нейно съгласие) с автоматичните си камери. По този начин лишават собственика на въпросната кола от възможността да докаже в съда, че в момента на заснемането не той е бил в колата, следователно не е извършил никакво нарушение. Ако пък човекът се запъне и иска да докаже невинността си, тогава държавата отказва да му издаде документи и после, като го хване без лична карта или шофьорска книжка, го наказва строго, но справедливо, задето самата тя не му е позволила да е редовен.

Въпросите към Цветанов се трупат. Съзнателно не желая да коментирам тази тема, но какво да правя, като я има в прегледа на печата! Добре е, че се трупат нови въпроси, но също така е добре да се отговори и на старите. Единственият отговор, който чухме, е че имотите на вътрешния министър са декларирани. Това безспорно е отговор на въпроса „Декларирани ли са имотите?”, но определено не е отговор на въпроса „Откъде са парите за тях?”, който е всъщност е важният. Пък и защо атаката на Алексей Петров е към Цветанов, а не към премиера? Да не би Трактора да прави лична услуга на Бойко Борисов, като му помага да се отърве от задминаващия го по рейтинг вътрешен министър? Да не стане така, че главата на Цветанов да отхвърчи и да осъмнем са Алексей Петров за вътрешен министър?… Спокойно, шегувам се…

Сидеров заплаши, че Атака ще зареже ГЕРБ. И това го има в прегледа на печата, макар че едва ли е останал човек, когото да го интересуват поредните заплахи на Сидеров или пък кого възнамерява да изоставя и на кого да се подмазва оттук нататък партия Атака. Повече от година „националистите” подкрепяха всевъзможни глупости на управляващите, но сега не могат да понесат позицията на ГЕРБ за членството на Турция в ЕС. Не разбирам какво толкова му е лошото за нас на това членство, но това е тема на друг разговор. Очевидно тази тема е останала единствената, по която Атака се надява да бъде разпознавана и обичана, затова се е вкопчила в нея. Но от друга страна не е лошо да спрат да подкрепят ГЕРБ в парламента, независимо по какви причини.

Затвор за писане срещу гейове. Тази новина не е особено интересна, защото скоро ще се лежи в затвора за почти всичко. По-интересно е какво значи „подбуждане”. Правителството предлага закон срещу журналисти, които подбуждат към всякакъв вид дискриминация. „Според българския Закон за защита от дискриминация тя може да бъде полова, религиозна, образователна, по политическа принадлежност, увреждане, семейно положение, сексуална ориентация или имуществено положение”. Ха! Според този закон данък „лукс” не е ли „дискриминация по имуществено положение”? И доколкото правителството „подбужда” към въвеждане на данък „лукс”, то по своите собствени предложения не трябва ли да лежи в затвора? Господи! Ела Си прибери вересиите! Откъде изпълзяха тези мислители!…


Ето защо си казвам: да е жива и здрава съдебната власт! Добра, лоша, тя е нашата последна надежда и нашето спасение да не се превърне всичко това в закони или ако, не дай Боже, се превърне, да не се допуска тези закони да се прилагат! Както казва един човек във форумите: „Национализация, масово следене и подслушване, извънредни съдилища, пламенна риторика срещу богатите… ето това е истинската демокрация, а не както през последните 20 години от които се възмущава Цецко Цветанов”.

Може да харесате и: