007

Опасност от тиранозаври няма!

от

Добрата новина е, че в Борисовата градина няма открити яйца от тиранозаври. Тези яйца няма да се излюпят. Тиранозаврите, които няма да се излюпят от тях, няма да напуснат Борисовата градина и няма да тръгнат из града. И като няма да тръгнат из града, няма да ни изядат. Следователно не е нужно да си купуваме пушки за лов на слонове и да пълним джобовете на оръжейните магазини, доколкото магазините могат да имат джобове.

Горе-долу това беше водещата тема на новините по бТВ тази вечер. Първите 10-15 минути от централната емисия протекоха така:

1. От студиото с видимо облекчение и прояснени, съпричастни лица съобщиха, че опасност от радиация в България, вследствие на повишената радиация в Япония (да не дава Господ!), няма. За да разберем по-добре, че няма, правят директно включване или репортаж (не стана ясно) от някакъв радиационен институт.

2. Репортаж от радиационен институт. Репортерът, лъчезарен благолаж, ни дарява добрата вест: опасност от радиация в България НЯМА! За доказателство отива до монитора на компютъра и ни сочи нещо в някаква малка таблица, което е прекалено дребно, за да можем да го видим, но за нас е важно, че то доказва, че радиационният облак не е стигнал до нас. Вярно, за да стигне, той би трябвало да се движи с 1500 км/ч, без да се разсейва, и то ако тръгне в обратна посока, защото въздушните потоци над Япония са от запад на изток, тоест към западните брегове на Америка. Но това си го знаем ние, няма го в репортажа.

3. Архив. Кадри от това какво е казал здравният министър по-рано днес. Човекът казва, че е невъзможно да дойде радиация от Япония. За мен това негово изречение би трябвало да бъде достатъчно да изчерпи темата в емисията, но емисията продължава.

4. Репортаж в репортажа. Здравно лице казва, че няма нужда да се пие йод. После се казва, че йод има на склад и ако ни удари радиация, той ще се раздава, следователно няма нужда да се купува.

5. Репортаж в репортажа в репортажа. Обяснение защо трябва да се пие йод в случай на радиация, макар че такъв случай няма и не е нужно да се пие йод. Всичко е свързано с щитовидната жлеза, да знаете!

6. Отново се връщаме в първия репортаж, където благолажният репорптер вече е при друг монитор, на който се виждат неща, които ние не разбираме, но благодарение на тях телевизията ни убеждава, че и от метеорологична гледна точка ситуацията за България е благоприятна, защото няма директни въздушни потоци от Токио към София. Репортажът савършва с нещо като ¡Venceremos! – репортерът, радушно и предразполагащо ухилен, се провиква: НЕ ПИЙТЕ ЙОД!!!

7. Студио. Отново се връщаме в централното студио, където обобщават, че засега няма опасност от радиация. Но само засега… Тайничко обаче се надяват един ден да има, за да могат с разтреперани от вълнение брадички да ни информират от мястото на събитието.

Всичко това е чудесно, но аз виждам два генерални пропуска. Първо, не ни информираха за радиационния фон на Луната. Ами представете си, че се е покачил! Не трябва ли да пием йод или тамифлу при това положение? И, второ, бяха пропуснали да облекат репортера в противорадиационен скафандър. Ами представете си, че наистина имаше радиация?! Той, като отива да пита, не знае има ли, няма ли. Пък и стила на телевизията е такъв – като има репортаж от наводнение, репортерът стои с гумени ботуши до кръста в най-дълбоката вода и го снимат така; като има репортаж за боклука, репортерът е влязъл в контейнер за смет и тъжно стърчи от него с микрофон в ръка, докато ни информира за сензационните събития.

Ето такава беше централната тема в централната новинарска емисия на телевизията, за която истината е въпрос на гледна точка. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.


P.S. И специално от Гошо:

Може да харесате и: