007 Г-н Борисов

Ама моля ви се! Той е човек от народа

от

Днес ми се случи нещо много странно – четох вестник „Дума”. И по-специално един текст от Велислава Дърева. Патетичната и преливаща от адреналин творба беше посветена на Бойко Борисов и скандалните му изказвания за пържолите и извиненията, които дължат роднините на едно убито момиче към полицията. В цялата тази история мен лично ме радва обстоятелството, че ако премиерът беше направил това  изказване преди две години, то нямаше да е скандално, а сигурно щеше да предизвика снизходителни усмивки на симпатия: той така си говори и с това печели. Днес обаче е скандал, което означава, че на хората започва да им писва. Означава, че хората осъзнават, че проблемът на страната вече не е нито икономически, нито финансов, нито политически. Проблемът на страната е биологически.

Изглежда подобни мисли са отприщили и патоса на Велислава Дърева и са я подтикнали да излее страстта си на страниците на „Дума”.  Вижте само как бичува тя със слово:

И вие, лекари! Извинете се на простака, който ви нарече убийци!
И вие, академици! Извинете се на безграмотника, който ви убива всеки ден!
И вие, археолози! Извинете се на профана, който ви нарече саботьори, понеже не различава некропол от кенеф!
И ти, нагла опозицио! Извини са на наглеца, който те обвинява в наглост!
И ти, народе! Извини се на простофила, когото ти овласти – да те управлява и унижава!

Браво, Велислава! Браво, Дърева! Силни слова и смела, гневна позиция! Но аз съм малко смутен. Не е ли човекът, когото бичувате така яростно, и той  човек от народа, какъвто беше вашият партиен лидер от 1956 до 1989? Не е ли той рожба на пролетариата – исторически най-прогресивната класа и „гробокопач” на капитализма? Не е ли в крайна сметка той ваш партиен член? И не е ли евентуален ваш бъдещ коалиционен партньор в управлението на страната? Искрено се опасявам, че можете да изпаднете в гузното положение след година-две вашата партия да управлява заедно с „простака”, „безграмотника”, „профана”, „наглеца” и „простофила”. С жив интерес ще следя какви статии ще публикува  тогава на страниците си в. „Дума”. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

Може да харесате и: