Политика

Вдлъбнатата идеология на прехода

от

Уважаеми читатели на скромния ми блог! Смятам да направя важно изявление. Отказвам се от опитите да разбера кое на този грешен свят е ляво и кое е дясно. Досега си мислех, че да създаваш стойност е дясно, а да я разпределяш е ляво. Ляво е да мразиш богатите и успелите, а да ги уважаваш е дясно. Да харчиш е ляво, да пестиш – дясно. Да стимулираш бизнеса е дясно, а да го унищожаваш с наредби, лицензи, такси и данъци – ляво. Тоест плоският данък би трябвало да е десен, а прогресивният – ляв, тъй както десен политик е Иван Костов, а Сергей Станишев е ляв.

Какво беше учудването ми обаче, когато видях че се е сформирала една нова привременна коалиция (да я наречем условно „Плоска коалиция”), която яростно се обявява против плоския данък и в която членуват Сергей Станишев, който се пенеше пред своите другарки и другари на конгреса против злия капиталистически плосък данък, Волен Сидеров, който отдавна проповядва национализация, а напоследък проповядва и национализация на световната банкова система, и Иван Костов, който продължава да бълнува, че е най-десен от десните и по-надясно от него няма нищо в познатия ни пространствено-временен континуум.

Може би, понеже моят мозък е разяден от грозна логика, аз си мисля така: ако Иван Костов е десен, то десен е и съмишленикът му Сергей Станишев, а плоският данък е лява мярка, щом такива символи на дясното като тях се обявяват против нея. Следователно капиталистите са тези, които ще искат да плащат повече данъци, а работниците са онези, които ще стачкуват, ще застанат на барикадите, ще развеят алените знамена на революцията, само и само да попречат на фабрикантите да плащат големи данъци, както те настояват. Тогава десните сили ще се надигнат и ще кажат „Необлагаем минимум за вас, о, парии презрени, за вас, о, роби на труда!”, а пролетариатът ще отговори „No pasaran!” и ще вдигне свит в закана юмрук, за да покаже, че никакви подаяния под формата на необлагаем минимум няма да приеме, защото това са десни мерки, а всяка дясна мярка е опит на световния империализъм да закопае историческия си гробокопач. А защо необлагаемият минимум е дясна мярка ли? Ами, много просто! Защото за нея се застъпва „автентично” десен политик като Иван Костов, както и идейният му съмишленик другарят Станишев.

Ето, направих си изявлението и ми олекна. Вече няма да се мъча с въпроса кое е ляво и кое – дясно. Ляво и дясно няма. Така е много по-просто и много по-спокойно. Така човек не се излага, ако каже едно, пък направи друго. Така и електоратът ще е по-спокоен, защото няма да се мрази сам себе си и да се разделя на агитки, които да се псуват помежду си, и мисля, че това е мъдро. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

Може да харесате и: