в. "Сега"

ПСИХО леви

от

Основен принцип на черния PR е да говориш глупости от името на онзи, когото искаш да очерниш. Затова, когато се появиха плакатите „#ПСИХО десни“, аз реших, че това е коварна акция на Реформаторския блок, ГЕРБ, даже на демоничния Сорос, макар че той е един твърде ляв човек. Такава акция цели хората да си кажат: „Егати простаците са тези „леви“! Само в една дребнава, злобна и природно тъпа главица може да се роди това!“. И ето, десните черни пиари ще отбележат точка, като оплюят себе си от името на левите черни пиари. Хората ще си кажат още: „Какви са тези предсмъртни гърчове? За какво е тази злоба? Нападате Запада, въпреки че искате парите му, докато скоро ще се навършат точно 100 години, откакто комунизмът се мъчи да създаде пролетарска държава, но все се получава нещо като СССР, Куба, Монголия, Венецуела или Северна Корея. Клеветите родината си и спекулирате с националните ѝ символи. Ясни сте ни в своето безсилие, продажност и лицемерие!“. Такава реакция от страна на публиката много би зарадвала всеки „десен“ пиар и затова аз бях решил, че кампанията „#ПСИХО десни“ е именно дело на пиари „вдясно“. Особено онзи забавен момент в клипа, който твърди, че фондация „Америка за България“ ни „насилва“ да „мразим Русия – нашия брат“, и в същото време клейми „бащицата Костов“, че е „подарил на безценица Лукойл“ (всъщност, ако е подарявал нещо, то е подарил Нефтохим „Бургас“ именно на Лукойл – фирма от Русия – нашия брат). И сигурно щях да си живея с тази заблуда, ако не бях попаднал съвсем случайно на сайта ПИК.

„Сензационно видео взриви Интернет!!! Вижте клипа, който разобличава схемите на Радан!!!…“; „Фундаментално от Калоян Стоев, известен и като Петьо Блъсков: Кой е Цацаров и кои са кухите глави, които му искат оставката“…; и даже: „Русия – държава без плевнелиевци“. Очевидно не съм бил прав, защото ПИК не е нито на Сорос, нито на „Америка за България“, нито на Радан Кънев, нито на правосъдния министър. Всички знаят на кого е…

Защо? Защо едни хора трябва да бъдат навивани да мразят други хора? И какво общо има русофилията с всичко това? Какво общо има Русия с нашата съдебна реформа?

Ето какво. Червената пропаганда – нека ги наречем за удобство #ПСИХО левите – черпи енергия от антагонизма, за нея винаги трябва да има враг. #ПСИХО левите твърдят, че Съединените щати и Европейският съюз трябва да бъдат мразени, защото са люлка на капитализма. Капиталистите са „богатите“, които „бедните“ трябва да мразят и да се борят да им отнемат богатствата. После #ПСИХО левите правят следното мисловно упражнение: от едната страна на барикадата стоят капиталистите, тоест богатите, тоест привилегированите, а от другата са народите, тоест бедните, тоест онеправданите. Какво по-благородно от това да се бориш в защита на онеправданите срещу привилегированите! Това е не само „ляво“, това е морално. Това е даже християнско, особено след като #ПСИХО левите престанаха да повтарят, че религията е опиум за народите. С две думи – борбата на бедните срещу богатите е борба на Доброто срещу Злото!

Само че това не е вярно. Нека допуснем, че Доброто победи и че се отнемат богатствата на богатите по революционен път. Тогава богатите (ако останат живи) ще станат бедни, следователно – Добри (онеправдани). А пък ако някой добър бедняк ограби зъл богаташ и стане богат, то той ще престане да е Добър и вече ще е Зъл (привилегирован). Така ли? Очевидно не. Следователно борбата, чието знаме веят #ПСИХО левите, не е борба за справедливост, а най-обикновена борба за плячка. Остава да разберем дали вярват бедните, че като се наредят под това знаме ще станат богати. Ако го вярват, значи освен бедни са и глупави. И още нещо, над което не е лошо да се замислят: например в Русия най-богатият и най-добрият човек едно и също лице ли са? А в България?

Но тези разсъждения са напълно излишни, защото борбата на бедните срещу богатите, на онеправданите срещу привилегированите, на добрите срещу лошите е само парцалива пропагандна мъгла, която едва успява да покрие очебийната същност на противопоставянето. И за да разберем още по-добре очебийната същност на противопоставянето, нека повторим въпроса: какво общо имат пристъпите на русофилия с реформата в българската правосъдна система? И изобщо каква е тази паника около реформата? Естествено че Русия, принципно кисела от това, че България е член на НАТО и ЕС, ще се обяви против всяко нещо, което е в духа на тази принадлежност. Но има и друго. Реформите в правосъдната система застрашават икономически, политически и дори физически (доколкото някой може да иде в затвора) една твърде специфична прослойка в българското общество. Това са хора, известни като „червени олигарси“ и те далеч не са онези онеправдани бедняци, които гордо и решително трябва да се изправят на „бой последен“ със западния капитализъм. Повечето от приватизационните „подаръци“, които „бащицата Костов“ раздаваше според цитирания по-горе клип, отидоха именно при тях, просто защото те имаха пари – парите от държавния дълг на Тодор Живков. Тези хора са онтологично свързани с Русия и на тях Русия разчита да прокарват влиянието ѝ в тази пресечна точка на Балканите, която ние топло наричаме „мила Рòдино“. Тази прослойка не бива да бъде закачана! Косъм не бива да падне от главата на тази прослойка! Ето защо не само по повод съдебната реформа, но и по много други поводи русофилията се възпалява и гнои.

И #ПСИХО левите нека добре си помислят кого срещу кого насъскват. Кои са бедните и кои богатите? Кои са олигарсите и монополистите, кои са в крайна сметка капиталистите? Кои са банкерите и лихварите? Дали защитават бедните и изтормозените и дали бедните и изтормозените финансират със скромните си спестявания мащабните им пропагандни акции.

В тези акции има нещо много показателно – обикновено те са анонимни. И защо не? Защо Калоян Стоев, докато защитава Цацаров, да не остави вратичка на Стою Калоянов да му поиска оставката, ако някой от другия лагер си плати? Да участваш във важен обществен дебат под псевдоним, чрез измислени фейсбук персонажи, чрез тролове, мурзилки, буби и всякакви други аватари, маски и фалшификати, значи едно – че не мислиш това, което говориш, не го вярваш, просто подреждаш изречения по поръчка на клиента и си готов да ги подреждаш отляво надясно, отгоре надолу, отпред назад и обратно, по диагонал даже, стига да има платежоспособно търсене. Такова поведение не е кауза и е още по-грозно, когато се опитва да се представя за такава. Такова поведение няма да се посвени да злоупотреби с нищо свято, включително с душата и с вярата.

И понеже злоупотребата с православието от страна на #ПСИХО левите вече е преминала всякакви граници, в заключение искам да кажа само още нещо. Православието е най-неподправеното християнство, дух на Свободата и Любовта. То е над държави и над нации. Етнофилетизмът (това, най-общо казано, е когато Църквата се използва за нуждите на държавата, политиката и национализма) е официално обявен от Всеправославния събор през 1872 г. за еклесиологична ерес. Така че нека всички просълзени от умиление славянофили и патетични фенове на православието да знаят, че когато използват Църквата и християнството за аргумент в политическа пропаганда и за прокарване на интересите на определена група, партия, нация, раса или държава, те извършват грях. Ако са истински православни християни, ще се покаят и ще млъкнат. Ако не млъкнат, значи не са истински православни християни и остава да се досещаме защо се правят на такива и какви са всъщност.

А що се отнася до масовата публика, до хората, към които са адресирани подобни пропагандни кампании, нека те непрекъснато, денонощно бъдат наясно, че онзи, който ги лъже в очите, който лицемери, който ги манипулира и който злоупотребява с ценени от тях неща – той не ги уважава. И не само не ги уважава, той ги презира. Преди да застанете зад някоя бравурна „кауза“, преди да замарширувате под нечие знаме, знайте, че ако не този, който развява знамето, то със сигурност онзи, който му плаща, ви мисли за нищожества. Няма нищо по-неприятно от лицемерният и затлъстял от благополучие професионален „народен водач“. Струва ми се че всички онези, които събирателно и съвсем условно нарекохме „#ПСИХО левите“, са именно такива. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

Може да харесате и: