LIFE

Радио на турски

от

За какво протестира тази седмица ВМРО пред СЕМ? За това, че Националното радио иска да лицензира честота, на която да излъчва своя програма на турски език в района на Кърджали. Това по някаква причина било лошо и даже страшно.

Да допуснем, че наистина в турските райони се води пропагандна война, чрез която се насаждат сепаратистки настроения, прониква турско влияние и даже фундаментален ислям. Тази война очевидно се води от турска страна на турски език и чрез турски медии. Ако нашата страна се чувства застрашена, как трябва да постъпи? Естествено, на пропагандата трябва да отговори с пропаганда.

През Втората световна война германците са заливали съветските позиции с пропаганда чрез листовки и мегафони. Тази германска пропаганда се е правила на руски език, за да може да бъде разбрана и да стигне до целта си. Разбира се, отношенията между турскоезичните и българоезичните граждани на България нямат нищо общо с отношенията между германците и руснаците през войната, но принципът на пропагандата остава същият и това е принципът на всяка комуникация: ако искаш да кажеш на някого нещо, трябва да го кажеш така, че той да те разбере.

Само изразът „радио на турски език“ е достатъчен да заслепи „патриотите“ и да ги докара до истерия, в която те не се питат какво аджеба ще се говори на тези хора. А би трябвало първо да се интересуват от съдържанието на програмите, да го анализират, да видят кого обслужва, заплашва ли националната сигурност, пък после да гледат на какъв език ще бъде комуникирано  – на турски, фламандски, суахили или мандарин. Ако нещо съдържа заплаха и може да е укоримо, то това е посланието, а не каналът, който го пренася. Да внимаваме какво се говори, пък после на какъв език.

Какво е по-добре – един човек, който така или иначе е решил да слуша радио на турски, да слуша турски новини, коментари и анализи или да слуша български новини, коментари и анализи на турски език? Да чуе турската гледна точка или да чуе българската гледна точка? Аз мисля, че един истински националист не би трябвало да се колебае с отговора на този въпрос.

Какво в крайна сметка ще слушат в кърджалийско на турски език? Ще слушат програмата на Радио „България“ – програма, предназначена за излъчване в чужбина. Тази програма едва ли е замислена да уронва престижа на България и да вреди на интересите ѝ. Напротив, това е една типична пропагандна програма в полза на България, програма, каквато вероятно има всяко друго национално радио. Отваряме сайта на Радио „България“ и четем темите: съединението и великите сили, музеи и археологически находки, манастири, 178 години от рождението на Левски, признаване на български корени за сънародници зад граница, новини от България, новини от света, любопитни факти и т.н. Лично аз нямам абсолютно нищо против по тези теми да се говори на хора, които биха ги чули единствено на турски език.

Наистина, в някои райони езикът е проблем. Но радиото нито го предизвиква, нито го задълбочава. Просто се съобразява с него и се старае да направи посланието си разбираемо. Вместо да нападат БНР, „патриотите“ нека се борят за истинско утвърждаване на българския език. Те са политици. Нека направят така, че да е невъзможно да работиш в държавна или общинска администрация, ако не покриеш определен стандарт за владеене на български език – аз ще им съставя теста и ще им го подаря. Нека комуникацията със социалните служби, пък и с всички други ведомства, когато се търсят помощи и привилегии, да става единствено на български език. Образованието и сега е задължително. Който не изпълни задължението си да се образова на български, нека търпи определени последици. Но радиото не е виновно.

Може да харесате и: