в. "Сега"

Има ли хибридна война или няма

от

Хибридна война има и винаги е имало. Описал я е още Дядо Вазов:

– Събке, кажи ми сега, кой цар освободи българите от гръцко робство?

– От турско робство освободи българите… – захвана момичето погрешно.

Мичо чорбаджи извика:

– Събке, стой! Ти кажи, татовата, от гръцко робство царят, дето ги освободи, а то от турското има кой цар да ги избави.

….

– От гръцко робство избави българите цар Асен, а от турско робство ще ги избави цар Александър, от Русия![1]

Усетил хибридността на ситуацията, Кириак Стефчов, този най-отрицателен от всички отрицателни образи в българската литература, казва: „Господа, тук се пръскат революционни идеи против държавата на негово величество султана. Аз не мога да остана тука и излазям“.

Днес положението не е много по-различно. Пропагандните мотиви са проникнали във всички области на обществената комуникация. Дори за нас, простите граждани, е очевидно, че хибридна война има. Не така обаче разсъждават всички депутати в парламента. В четвъртък, първия ден от новия парламентарен сезон, на трибуната се изправи депутат от БСП (някой си Атанас Зафиров) и по повод приетия годишен доклад за националната сигурност каза: „Главен акцент се поставя върху хибридната война. С тази хибридна война имам чувството, че някои чиновници в Министерски съвет биха могли да защитят вече и дисертации. Само че за съжаление хибридната война е като извънземните, всички знаят, че ги има, ама никой не ги е виждал“. Дали това са онези извънземни, за които наскоро по левите сензационни сайтове се заговори, че са предоставили на Путин ново решително оръжие, депутатът не уточни.

Но въпреки че според БСП хибридна война няма, при откриването на учебната година във Военното училище Президентът изрази тревога, че все повече политици работят за отклоняване на България от нейния евроатлантически път. А по дефиниция хибридната война не е само безочлива пропаганда по медиите, а и щедро финансиране на стари и нови политически партии с цел те да обслужват интереса на държавата-поръчител и да пречат на протичането на нормален политически процес. Хибридните войници са не само журналисти или аватари в социалните мрежи, те са и политици на отговорни постове, служители в администрацията, в правосъдната система и в силовите структури. Това каза Плевнелиев и хоп! – в същия ден един такъв хибриден войник се изправи да каже, че хибридна война няма. Тъй както сатаната от всичко най-много иска хората да не вярват, че съществува, така и сред главните послания на хибридната война е, че хибридна война няма.

Президентът и в други свои изказвания и интервюта е казвал, че евроатлантическото бъдеще на България е атакувано чрез организирани действия – факт, който се отчита както в Европейския съюз и НАТО, така и в нашия доклад за националната сигурност. Казвал е също, че тези настроения са много опасни, тъй като пред страната истинска алтернатива на евроатлантизма няма, че всяко отстъпление от него е връщане към хаос, а оттам и към тоталитаризъм. Заради тези изказвания срещу Президента се надига ропот, който стига до там да казва, че той нямал право на лично мнение по въпросите за глобалната ориентация на страната. Че като няма право на лично мнение, защо го избират мажоритарно? Мажоритарно се избират личности, а не пресаташета на парламента и кабинета.

Как на този фон изглежда министър-председателят? Напоследък започнаха да циркулират всякакви намеци, подхвърляния и изтървания; започнаха да циркулират и дежурните социологически проучвания, които сочат, че 74% от анкетираните „имат положително отношение към политиката на Русия“. Ама, коя политика – вътрешната ли, външната ли, близкоизточната ли, кавказката ли, балканската ли, глобалната ли, икономическата ли… Това изследването не намира за нужно да уточни нито във формулировката на въпросите, нито в анализа на отговорите. Изводът – България е проруска страна, българите са русофилска нация. Факт, с който управлението ще трябва да се съобрази, независимо дали му харесва или не. Ех, това благородно управление… Аз винаги се изкушавам, когато някой каже „одобрявам политиката на този или онзи“, да го попитам: „А каква е тази политика? Какъв интерес защитава и доколко той съвпада с твоя?“.

Интересното е, че агенцията, внушаваща, че българите са осъзнати поддръжници на политиката на Кремъл, е не някоя друга, а „Маркет Линкс“ – агенцията на вицепремиера на г-н Борисов – г-жа Румяна Бъчварова.

Заедно с това обичайните леви мъдреци запригласяха: сега моментът не е подходящ да се държим рязко с Русия! Кое не му е подходящото? Че отношенията между Русия, САЩ и Европа не се знае накъде ще тръгнат? Че трябва да се ослушваме като шушумиги, докато разберем откъде духа вятърът? Но нима има подходящи и неподходящи моменти да се говори истината! Според мъдреците изглежда има.

Какво е всичко това? Правителствен завой на изток? Хибридна война? Има ли или няма хибридна война, когато се правят и публикуват подобни социологически изследвания и когато професионалните анализатори са толкова загрижени за подходящостта на момента? Който не я е виждал (като извънземните), да дойде и да я види. Нима идва време да имаме евроатлантически президент и евразийски премиер? Вярно, има ситуации, в които един министър-председател не може да се държи по съвест – налага ти се да водиш някои политики щеш или не щеш. Но излез, обясни това честно и достойно, кажи: „действията ми може да са недостойни, но по-достойни няма възможни“, а не се крий зад смехотворни социологически проучвания от агенцията на вицепремиера си.

Винаги съм се потискал от агиткаджийското мислене, от деленото на хората на наши и ваши, на каубои и индианци, на стражари и апаши и т.н. Затова не харесвам и хибридната война – нейните методи и особено нейните резултати. Тази война е агиткаджийска. Тя разделя хората на светци и на чудовища, на непоколебимо прави и на непоправимо грешни. И в категориите на това разделение попадат цели държави, нации и континенти. Хибридната война култивира страх и омраза и само заради това трябва да бъде осъдена.

Пропагандните битки се водят за интереси, не от любов или омраза. Любовта и омразата остават за публиката. За съжаление в битките за интереси много български политици и журналисти се показват като прекалено продажни, за да защитават нещо друго освен собствената си кариера и благополучие. Техният хоризонт свършва най-често в пари. Малко пари. Затова всички ги презират.

На една пропаганда може да се отговори по два начина: чрез друга пропаганда (равна по големина и обратна по посока) или чрез здрав разум. Ако видиш, че някой е толкова наивен да вярва на всяка глупост, изречена от авторитетен в неговите очи източник, обикновено намираш или изфабрикуваш друг авторитет, за да можеш да облъчваш наивника с контрапропаганда. На лозунгите, които крещи пропагандата, контрапропагандата крещи контралозунги. И ако едните показват дефилиращи педерасти в центъра на Брюксел, другите споделят снимки на припаднали в алкохолно отравяне мужици по калните улици на сибирски села с ръждясали москвичи за фон. И двата подхода са безобразно грозни.

Все ми се ще да вярвам, че на пропагандата, освен с друга пропаганда може да се отговори и със здрав разум. Сигурен съм, че някой ще скочи и ще каже: „материалът“ се лекува с правилна пропаганда, а не със здрав разум. Не е така. Здравият разум не е непостижима интелигентност или голяма обща култура. Здравият разум е инстинкт към правдоподобието и целесъобразността. Целесъобразността е насочена към две цели: истината и свободата. Няма по-важно от това. Истината е потребна на човека, за да избира, а свободата – за да решава. Когато усетите, че сте обект на идеологически и пропаганден натиск било чрез институциите, било чрез медиите, винаги се питайте истина ли е, възможно ли е да е истина. А когато ви карат да оцените нечия политика, винаги си правете сметка как се отразява тази политика на вашата свобода. Не на свободата да повърнеш на градския площад и полицаят да се направи, че не те вижда, а на свободата да взимаш решения по съвест. Тази свобода, макар и присъща на всеки, все още е рядък дар и си заслужава човек да се бори за нея.

Така че, г-н народний представителю от БСП, хибридната война не е като извън земните, нито се води само в главите на чиновниците от Министерски съвет. Тя е реално явление, изследвано, проучено, регистрирано и дефинирано. И вие сте част от нея. Тази война, която днес се води в България, се води от руското правителство и цели да разколебае увереността на българите, че са постигнали последната си национална цел – принадлежност към света на либералните демокрации, капитализма, Европейския съюз и НАТО. Да си кажем: абе, май не бяхме прави да мечтаем за свобода и демокрация и се прекарахме като ги постигнахме… Никой не е доволен от това, което има, и е готов да го демонизира, докато идеализира неговата противоположност, с която не разполага. Глупаво, но факт. И на този факт разчита хибридната война в България. Разбирам, г-н представителю, че се надявате да направите политическа кариера, яхнали вълната на глупостта, а партията ви да дойде на власт и да получи ключа от държавната хазна. Но каква полза да придобиете и целия свят, ако повредите на душата си? Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.[1]Иван Вазов, „Под игото“, Глава XI „Радини вълнения“.

Може да харесате и: