в. "Сега"

Началника гледа телевизия

от

Да си член на Обществения съвет на БНТ има и своите забавни страни. От време на време непознати граждани ме търсят по електронната поща или на лични съобщения, за да ме питат едно или друго (например, защо звукът на рекламите е по-силен от звука на сериалите и защо Кошлуков показва средни пръсти в ефир). Аз отговарям търпеливо. Ето, онзи ден без всякакъв коментар ми изпратиха линк за предаване на БНТ 2 – „Новото познание“, – за което, признавам, не бях чувал нищо. Изпратиха ми го някак обвинително. В мълчанието, в отсъствието на коментар или въпрос, имаше стаен упрек. Затова реших да се поинтересувам.

Мистика в ефира на БНТ! Българското гражданство тръпне и не спи в очакване на предаването!“ – обяви в събота Георги Любенов, поканил Стойчо Керев да представи „Новото познание“. Тогава научих, че Керев не е прохождащ в занаята, ами се е занимавал с подобни продукции в TV7 години наред. Освен че Любенов и Керев били стари приятели и освен че в НДК щял да се прожектира филм на Керев, на който всички зрители на БНТ бяха настойчиво поканени, за новата мистична продукция успяхме да научим следното:

Тя е предаване за различно мислещите, а не за баналните;

Тя е предаване за младите, за новото човечество, гордо отхвърлило стереотипите на предците;

Тя е от мащаба на конспиративните предавания в ВВС, където цели дирекции (твърди Керев) се занимавали с тази материя;

Тя е предаване, което по идейни концепции се съизмерва с „Властелинът на пръстените“, „Звездни войни“ и „Матрицата“;

Стойчо Керев (може пък и събеседниците му – това не стана ясно) е нашият Морган Фрийман, нашият Карл Сейгън – Вергилий в света на мистериозното, недоизказаното и премълчаното.

Научихме още, че предаването съдържа всичко модерно и търсено от страна на любознателния зрител: мистика, конспирация, алтернативна история, национално достойнство, „идентитет, който изгражда характер“ (?!), всичко, което стига до „дълбоките и вътрешни чувства, които вълнуват българина във връзка с неговия фолклор“.

– Тоест, предаването ни казва: „Размърдайте си мозъка!“? – услужливо пита водещият.

Гостът Керев става, протяга ръка, стиска десницата на Любенов и отговаря лаконично:

– Точно така!

Аз обичам да си размърдвам мозъка под път и над път. Размърдвам го с лекотата, с която вечер размърдвам пръстите на босите си крака пред телевизора. Заинтригувах се още повече когато разбрах, че първият брой на „Новото познание“ вече е излъчен навръх Ивановден по стар стил.

Темата беше за изкуствения интелект, този „тих убиец“ (в предаването наричат „изкуствен интелект“ всяка електроника воглаве с мобилния телефон). Гостът – загадъчен професор – сподели, че познава много хора – предимно учени, – които са си вградили чипове на различни места в телесата, за да станат полуроботи. Нещо повече: професорът призна, че познава и такива хора, които са си имплантирали не обикновени, а извънземни чипове, чрез които от космическото информационно пространство теглят познания. Тези познания човечеството или ще използва за свое добро, или за деградация; „хомо дигиталис“ иде да измести хомо сапиенс и да доминира над него, защото „злонамерени сили управляват обществата“.

Изкуственият интелект е нож с две остриета. Той може да търси братя по разум в космоса и да предсказва земетресения, но може и да ни зароби. Слава на Вселената, прогнозата не е отчайваща, защото „висши сили внимават за развитието на човечеството“ и ще помогнат на хората „да излязат от ситуацията, в която сами могат да се вкарат“, прекалявайки с изкуствения интелект.

– С какво си обяснявате, че не можем да предсказваме бъдещето? – внезапно пита Стойчо Керев.

– Все още не ни се дава това познание… – тайнствено отговаря професорът.

Всъщност предаването е твърде семпло в техническо отношение. Половин час разговор с един и същ събеседник в празно студио; евтини посетителски столове от изкуствена кожа на фона на свалени от интернет компютърни анимации с ниско качество – типична кабеларка. Човек ще рече, че водещият сам снима предаването с мобилния си телефон. Финалните надписи обаче казват друго: автор и водещ; редактор; режисьори (2 бр.); отговорен оператор; оператори (7 бр.); ПТС (без нито един външен материал – всъщност знаете ли какво е ПТС? Това е онзи, големият автобус с многото камери и сателитните антени, дето предава директно мачове и паради); графичен дизайн; PR (?!); грим; ефекти (не се наблюдават такива); патенти (?!); рисърч (аз като стар телевизионер, имащ различни допирни точки с телевизиите още от 1992, признавам, че на знам какво представлява тази длъжност); стажанти (5 бр.); фарт; директор на продукция; началник студиен комплекс – тържествена масовка, типична за БНТ. Кой плаща на всички тези хора? Излишно е да гадаем, пък и както се каза – „не ни е дадено“.

Защо това повърхностно (макар с претенция за сензационност) и твърде аматьорско като техническо изпълнение предаване събуди обществения интерес и предизвика бурна реакция? Много просто: защото го излъчва държавната (обществена) национална телевизия.

Водещият Стойчо Керев казва, че на когото не му харесва, има си дистанционно – да смени канала. Еми, не е така, когато става дума за държавна (обществена) телевизия. Такъв вид телевизия именно затова е на бюджетна издръжка – за да не се подчинява на простото пазарно търсене. Тя не трябва да следва вкусовете на масите, а да ги възпитава. Иначе нека пусне порно и –  готово: рейтинг до небето!

Когато държавната (обществената) телевизия включи в програмата си дадена тема, даден стил, дадена гледна точка, тя ги легитимира. Казва: „това е редно, това е в интерес на обществото“. Не може националната телевизия хем да предава директно от „Св. Александър Невски“ празничните служби, хем да излъчва обръщенията на държавните ръководители, хем да говори за извънземните висши същества, които ръководят съдбините ни чрез имплантирани чипове. Не може. Задачата на БНТ не е такава, общественият интерес не е такъв. Иначе е най-лесно да туриш пред камерата някой знахар, както правят кабеларките, той да ти „види“ камъните в бъбреците и да ги разбие с плавни движения на ръцете и втренчен в камерата многозначителен поглед. Представяте ли си такава програма на БНТ: 19:55 Обръщение на Президента; 20:00 „По света и у нас“; 20:30 Прогноза за времето; 20:35 Спорт; 20:45 сеанс за сваляне на кръвната захар директно от студио 5?…

Културата на „конспиративните теории“ и „алтернативните истини“ е стара. Тя е паракултура, паранаука. На когото му е трудно да осмисли астрономията – заповядай астрология; комуто химията не е по силите – заповядай алхимия; който не може да се справи с историята и политиката – ето ти илюминати и розенкройцери. Паранауката уж се бори срещу тайните общества, но изпълнява абсолютно същите функции като тях – кара да се чувстват умни и свободни хора, които не са.

За мен справедливото и адекватно финансиране на БНТ винаги е било кауза. Готов съм да се боря за него, защото считам, че в момента БНТ е недофинансирана. Финансирането е условие зрителите да се обучават и възпитават с цената на известно усилие от тяхна страна, за да се постигнат сносни резултати. Но не съм сигурен дали държавата и обществото трябва да плащат за сензационни програми, конспиративни теории, псевдодуховност (чиято единствена цел е да подмени истинската духовност), да говорят за извънземни „висши същества“ и алтернативна история. БНТ е държавна телевизия, доколкото все още не се издържа от директни потребителски такси, а е зависима от бюджета и от волята на финансовото министерство. Любопитно ми е да науча как ръководителят на държавата Бойко Борисов, който има навика да обръща очи нагоре към „Началника“, гледа на такава пропаганда. Ако не се е замислял, нека се консултира с компетентни лица и институции за това какво е мнението на „Началника“ по отношение на такава „култура“, свързвана от дълбока древност с пророчества за времената на антихриста. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен с всичките му там жреци, лъжепророци и гадатели.

За в. “СЕГА

Може да харесате и: