в. "Труд"

Борисов трябва да е луд, ако не гласува кабинета на Слави

от

Забележете, че казвам „гласува“, а не „подкрепи“. Каква е разликата? Очевидно, че може да го гласува, без да го подкрепя, или иначе казано – да се съгласиш със съществуването на нещо не означава, че го харесваш, одобряваш, подкрепяш или пък (не дай, Боже!), че поемаш отговорност вместо или заедно с него. Но какво разправя Борисов? Разправя, че може да влезе, а може и да не влезе в пленарна зала с всички последици за кворума. Разправя също, че няма алтернатива, няма по-малко зло – ако не гласуваш, получаваш Рашков и избори до дупка, при които вече няма да има печеливш, а ако гласуваш, получаваш Слави с шоуто, с чалгата и най-вече с онзи, който стои зад него, разбирай ДПС, което си личало от преливането на гласове в полза на ИТН в т.нар. „смесени райони“. Най-сетне разправя, че дори и да влезе в зала, ГЕРБ няма да гласува за правителство на ИТН: „Няма да гласуваме, няма да гласуваме…“, повтори Борисов няколко пъти. Нека всички, които месеци наред се гавриха с ГЕРБ, които го изчегъртваха, които идеха на крилете на промяната, сега да си направят правителство и да изпълнят обещанията си. Борисов обаче в това няма да участва, въпреки че е ясно, че „астронавтите“ няма да успеят да се разберат и да излъчат кабинет. И когато не излъчат кабинет, ще дойде най-страшното – еднолична тирания на Румен Радев и триумф на бойкорашковщината. Това разправя Борисов. Но щом от една страна това е най-страшното, а от друга „астронавтите“ няма да излъчат кабинет, то излиза, че Бойко Борисов не само подпомага „най-страшното“, но и го предизвиква. Ето защо си мисля, че въпреки всичко

Бойко Борисов ще гласува кабинета на Слави Трифонов.

Спокойно, моите прогнози почти никога не се сбъдват. Но не мога да повярвам, че ще пропусне този шанс. Не мога да повярвам, може би защото съм прост гражданин и не ми е дадено да знам необходимото. Но от гледна точка на простите граждани в момента на ГЕРБ им е вдигната рядко удобна топка и трябва да са луди, за да не я отиграят. Ако попречат на правителството, Слави ще каже: „Бях готов да управлявам, но ме препънаха властолюбците и обидените бивши“. Ако го гласуват, тогава това правителство ще трябва да управлява, а опозицията, за каквато ГЕРБ твърдо се обяви и мисля, че това е правилният им избор за момента, само ще цъка семки и ще им гледа сеира. Ще го гласуват и ще кажат (тук цитирам свой личен разговор с реален висш политик): „Ето ви лопатата, заповядайте и започвайте да копаете. Ние ще гледаме отзад и ще даваме акъл: тук по-наляво, тук по-надясно, забий лопатата дълбоко и внимавай къде изхвърляш пръстта“.

Ако ГЕРБ гласуват правителството на Слави Трифонов, ще постигнат няколко важни цели. Първо, ще прекратят съществуването на служебния кабинет и изцепките на по-шумните негови членове. Ще попарят надеждите на Румен Радев назначеното от него правителство да управлява до президентските избори и неуморно да „изчегъртва“ всеки неудобен конкурент. Второ, ще дискредитират вълната на „промяната“. Ще покажат, че „новите“ лица не са никакви жертвоготовни и загрижени за благото на народ и родина герои, а алчни и дребнави властогонци, които не могат да се разберат помежду си дори в името на собствения си интерес. Ще покажат, че Слави Трифонов не е нищо повече от наложен чрез медиите бранд без автентична политическа визия, на когото задкулисието му реди хората и му диктува действията. И когато брандът се провали, задкулисието ще го подритне като един Бареков. Междувременно подкрепата за Трифонов ще се стопи, както се стопи и за всички аналогични ентертейнъри преди него. Вече пишат по стената му тежки слова: „Г-н Трифонов, дано това да е някакъв ход, че да остане служебното правителство, иначе загубихте хората…. толкова нахъсано Ви симпатизирах и защитавах, карах се с всеки написал лоша дума за Вас, дори станах член на СИК от ИТН, защото истински вярвах, че Вие сте промяната. И сега се чувствам измамена, употребена и много разочарована… И ти за нищо не ставаш, еви му майката… Да Въ запитам – коги излита космонафтъ ?… Такъв звучен шамар забихте на повечето хора, които ви подкрепиха… Как подлъга толкова народ, бе… И като шоумен няма да те запомнят, а само като част от задкулисието. Струва ми се, че приключи отвсякъде…“. И т.н., и т.н. Ето това ще се случи, ако кабинетът на Слави мине и поуправлява малко. Защо ГЕРБ да се лишат от тази наслада?

Преди каквото и да било гласуване обаче Слави оттегли Николай Василев, след като го обвиниха, че така дълбоко е изчегъртал Борисов, че отдолу се е показала Тройната коалиция. Жалко. Беше хубава кандидатура. Дано не го е оттеглил, за да угоди на някой малоумник. Ех, Славчо, тепърва ще видиш с колко нови фактори ще ти се наложи да се съобразяваш…

Трето, по този начин ГЕРБ ще спечелят време, през което на късопаметния народ Бойко Борисов отново да му стане мил: „На кого ни остави, бàщице, къде си да ни отървеш!“. В опозиция ГЕРБ няма да грешат. Никой не греши в опозиция, а само трупа популярност и печели симпатии. В опозиция ГЕРБ няма да грешат, но шумно ще сочат грешките на текущите управляващи, ще заклеймяват провалите им. Гласувайки за кабинет на Трифонов, ГЕРБ не поемат никаква отговорност, не влизат в ролята на коалиционен партньор, защото няма да участват в управлението със свои министри, а само в ролята на мърморещите критици от ложата.

И четвърто, но не по значение: гласувайки за кабинета „Трифонов“, ГЕРБ действат противоположно на БСП, която каза, че за нищо на света няма да подкрепи Слави, защото „Трифонов нанася тежък удар по държавността с начина, по който обяви кабинета си – без диалог, вместо от джипката – от фейсбук“. А за ГЕРБ е важно да играе срещу БСП, ако настоява да е десница.

Ако гласуват кабинета на Слави Трифонов, никой няма да ги обвини, защото всички ще предпочитат каквото и да е редовно правителство пред служебното. Нещо повече: с гласуването на кабинета „Трифонов“ ГЕРБ могат да заемат позата на народни спасители, пожертвали собствените си властови интереси, без всъщност да са ги пожертвали, защото както вече казахме, техните интереси са в този момент да останат в опозиция.

Трябва ли да кажем дума и за ДБ и Мая Манолова – нежните бардове на „промяната“? Мъка. Голяма мъка за „градската «десница»“ (позволявам си тези двойни кавички в кавичките, за да стане докрай иронично), голяма мъка и за номиниралата навремето Делян Пеевски и вечна омбудсдама (така ли се казва?) на всички майки и медицински сестри. Трагичното разочарование на тези кандидати говори и колко голям е бил меракът им. Часове след като Слави обяви министрите си, воплите им раздраха небесата. От локомотив на промяната Слави се превърна в реставратор на статуквото. Отхвърли подкрепа от страна на партиите на „протеста“, за да приеме подкрепа от страна на задкулисието, „свързано със Сарая“ (Хр. Иванов) и да реанимира НДСВ и Тройната коалиция; кабинетът ще е на милостта на ГЕРБ и ДПС и изобщо как е възможно да съществува министър-председател, когото не сме виждали на улицата да протестира за нещо! „Самоволно“ обявеният кабинет на Трифонов бил „политически хепънинг“… А само преди три месеца бяха в наркоза от видението за общо правителство… Мъка!

И в този момент Слави оттегли Ники Василев с гръм! Ами сега? Ами ако покани (моля ти се боже, нищо че не съществуваш, моля ти се, моля ти се…) Христо Иванов за премиер? Тогава какво? Ами, тогава нищо. Плюхме го, вярно, плюхме Слави може би малко прибързано, но сега ще се покаем, ще признаем грешката си и отново ще го обявим за локомотив на промяната.

Мда-а-а… Поведението на Трифонов беше шамар за всички изстъргвачи на Борисов, прелъстени и изоставени. Затова казваме, че Борисов трябва да е луд, ако попречи този шамар да отекне. По всички точки трябва да е луд, ако не гласува правителство на Слави, пък после да му гледа сеира и да хихика.

Човекът не може, не бива и не е нужно да знае всичко. Не ни е достъпна истинската информация, която принуждава медийно интересните хора да взимат едно или друго решение. Ние не знаем нещо за Борисов, Борисов не знае нещо за нас, а всички заедно не знаем почти нищо за живота, вселената и всичко останало. И така е редно да бъде. Учените вече са го осъзнали. Все пак мисля, че Борисов трябва да гласува кабинета на Слави за всеобща наслада и позорище. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

Илюстрация: в. “Труд”.

За в. “Труд

Може да харесате и: