NEWS.BG

Не е ли време приложната математика да бъде забранена?

от

Едно заглавие от информационния поток ме стресна в мрачната и малко топла за сезона съботна сутрин: „Изтокът и Западът са се разбрали нас да ни няма“. Оказа се, че към заглавието има и видео, което съвестно изгледах. Пореден математик гостува на пореден журналист с мрачни прокоби, изсмукани от приказния свят на числата. Поредният математик е Иван Ценов, а поредният журналист – Лили Маринкова, която, оказва се, е водеща (не знам вече какъв жанр е това) в сайта „Факти“ – разговарят с госта на кръгла маса в центъра на офиса, а наоколо жужат трудолюбиви пчелички. И всичко това се „стриймва“.Приложните математици станаха любими на медиите. Гениално зловещи и вечно небрежно облечени, те си играят на нещо като Азимовата психоистория и вещаят бъдещето, следвайки сложни математически и статистически модели. Ех, този мерак да надничаме в бъдещето!

И наистина, ако си лукава медия, можеш да пробуташ всичко на баламурниците, след като кажеш, че е резултат от професионални математически изчисления. Удобно е. „Учените казват“ е велика формула, с чиято помощ може да се лансира всяка лъжа и всяка измислица. Не случайно астрологията се представя за наука. А после, когато лъжата лъсне и пророчеството не се сбъдне, медията, който ги е разпространила, ще свие рамене и ще каже: какво да се прави – математически модели…

Иван Ценов не е обикновен математик, а истински приложен математик. „Тези, които правят моделите на епидемията, просто не разбират нищо от правене на модели“, се изказа Ценов за колегите си, които шестват из телевизионните студия, за да рисуват с цифри мрачни и апокалиптични картини на задаващи се в близкото бъдеще купища трупове и гърчещи се в агония заразени от поредна модификация на вируса. Но не за вируса говори Ценов. Вирусът е само щрих в по-голяма и по-зловеща картина. Темата на Ценов е демографската криза в България, предизвикана от същите ония, дето пускат и вируса. „Индия нараства на ден с 34 хиляди човека, а ние намаляваме с около 160-170 човека. Светът като цяло се увеличава“, казва той и продължава: „България я съсипват. Изтокът и Западът са се разбрали нас да ни няма. Демографската криза е черешката на тортата” (тук на Лили Маринкова започна да ѝ става неудобно).

И ето в мрака на моята неспокойна душа с неонови букви започват да се изписват въпроси:

Как точно са се разбрали Изтокът и Западът, как технически се е осъществила тази договорка? Кой се е договарял от името на Изтока и кой от името на Запада – Китай и Европа, Русия и Америка, кой? Или в тъмна нощ, когато българите с огрени от мониторите сурови лица пишат статуси за мусаката, целият Изток и целият Запад се срещат на голяма платформа в океана и под прикритието на нощта си шепнат: дайте да ги затрием тези мръсни българи!

И какво ще стане като изчезнем? Да, чувал съм, че тук ще се заселят евреите от Израел, но не знаех, че Изтокът и Западът са единодушни по този въпрос и са обединили усилията си да го постигнат. Изобщо, ние сме велик народ, нещо като нищо на света и по този случай сме трън в очите на всички останали, които треперят от ужас пред стаената ни мощ и се разяждат от завист пред вродените ни таланти и гениалност.

Друг въпрос: какво сме ние – Изток или Запад? От гледна точка на Белгия и Холандия би трябвало да сме Изток, но от гледна точка на Иран и Ирак очевидно сме Запад. Според комунистическото си минало, което още топли с носталгичен пламък сърцата на стари и млади, сме Изток; според евроатлантическото си настояще сме Запад. Може би именно защото сме колкото едното, толкова и другото, Изтокът и Западът са се наговорили да ни затрият, за да не спорят повече чии сме.

И още един въпрос: само нас ли искат да затрият или и други баламски народи? Само у нас ли демографията изглежда по този катастрофален начин или и други нации светят в червено? Изглежда сме единствени поради споменатата по-горе своя изключителност. Та нали прабългарският календар е най-точният и от него са се учили древните китайци, когато са съставяли своя!

До какви мисловни фигури може да доведе национализмът и желанието друг да е виновен за неудачите ти! Ти да си най-кадърният, обаче обединените злодеи да пречат на реализацията ти!

Всъщност цялата тревога за българската демография произтича от резултатите на последното преброяване. Понеже хвърлях по едно око на неговото протичане, пък се сблъсках и с няколко конкретни случаи на преброители по къщята, не съм сигурен доколко тези резултати трябва да се приемат за чиста монета. Страхувам се, че са твърде далеч от истината, а пък анализите и интерпретациите ги отдалечават още повече. И все пак изглежда, че българският народ не се увеличава, а намалява и застарява. Защо е така?

Първо, едва ли е само той. Не само българите раждат по-малко деца, а и всички останали цивилизовани и технологично, продоволствено и по всякакъв друг начин обезпечени народи, които живеят по-дълго. Как няма да е застаряващ народ, за чиито старци е напълно нормално да стигат до 80 и 90 години, като по този начин едновременно живеят не три, а четири поколения, от които само едното се грижи за останалите?

Хората раждат по-малко деца, не защото са бедни и не могат да ги изхранят. Напротив, периодът, през който с ужас следим как нацията ни се топи, е период на непрекъснато повишаване на материалното благосъстояние на тази нация. Плодят се бедните и „изостаналите“, защото при тях животът е по-кратък, детската смъртност е висока, необходима е работна ръка за семейната корпорация и нямат понятие от семейно планиране. Богатите и просветените не се плодят чак толкова. Което означава, че в един хубав момент човечеството няма да стане по-малобройно, а просто днешните богати и просветени вече няма да ги има. Иначе гладни гърла ще зеят все повече и повече, само дето няма да има кой да ги нахрани.

Друга причина за отрицателния прираст в цивилизованите общества (в т.ч. и в нашето) е невижданият идеологически натиск, на който е подложено семейството не само като институция, но и като елементарна форма на човешко съществуване. Едно време се смеехме на лозунга, че семейството било най-малката градивна клетка на обществото, но то си е точно така. Откакто обаче у нас отнеха от Църквата ангажимента по бракосъчетаването, и демографските показатели тръгнаха зле. Заедно с неглижирането на семейството, с отричането на неговата същност и смисъл, започнаха да се поощряват контрацепцията и абортите. В училище не учат децата, че промискуитетът е нещо лошо, а само че трябва да се пазят от „нежелана бременност“ (вижте, има си даже и термин!), на която се гледа като на някаква болест, която можеш да избегнеш посредством хапче или презерватив, както избягваш хепатита, миейки си ръцете. Ако обаче все пак стане белята, то пак няма проблем – абортът е базисно човешко право на жената и се предлага масово.

Трета причина за отрицателния прираст в цивилизованите общества е пропагандата, която втълпява на хората, че са вредни за природата и че тяхното присъствие на планетата е като тумор. Какъв ли е въглеродният отпечатък на едно бебе, някой измерил ли го е, както измериха отпечатъка на мусаката? Сигурно го е измерил. На сайта на организацията WWF има специален калкулатор на въглеродния отпечатък, с чиято помощ всеки хуманоиден гад може да изчисли колко вреди на майката планета със съществуването си. Ако искате идете и отговорете на въпросите. А има и друго. Понеже плашат хората с всевъзможни кошмари, понеже ги учат, че и те имат въглероден отпечатък като заводите, хората отказват да раждат деца, защото се ужасяват от света, който ще им завещаят. Ето ви само едно заглавие: „Страхът от климатичен апокалипсис отказва хората да имат деца“. Това нормално ли е? Помните ли как Грета Тунберг беше да накарала родителите си да обещаят, че няма да имат повече деца и целият свят ѝ ръкопляскаше?

Е как при това положение искате нациите да не застаряват и изчезват! Защо сте зинали да защитавате всякакви либерално-глобалистични глупости и да се увличате по зелени сделки, а после се вайкате, че през н’ам коя си година българите щели да изчезнат от лицето на земята с все славната си история и безпогрешния си календар?

Не е имало тайна среща между Изтока и Запада, целяща нашето изчезване, и не са необходими математически модели да се доказва това. Ние ще си изчезнем сами от простотия и от желание да вървим в крак с този пусти цивилизован свят. Но пък какво от това? Всеки отделен човек, както и всеки отделен народ заживява много по-щастливо, когато се раздели с илюзията, че е център на света. Хубаво, ще изчезнем. Е, и? Нищо ново под слънцето. Едни народи ще изчезнат, други ще ги заместят. Случвало се е толкова пъти в историята! Ще останат само брадатите приложни математици с елечетата да обяснят от телевизионния екран защо е станало така. Освен това мисля, че както сочат всички числа, рано или късно „Картаген ке падне“.

За News.bg

Може да харесате и: