Ах тези медии

Хлебарка алангле със сос демиглаз

от

Знаете ли какво е ентомофаг? Нещо като копрофаг, само че с насекоми. Кремена Дервенкова, например, е ентомофаг. Показаха ни я по ах, това битиви! Ентомофагът, обясниха оттам, е привърженик на консумацията на насекоми, а самата Кремена Дервенкова експериментира с щурци, които отглежда сама. Ето такива неща научаваме от медиите!

Но дали ентомофагите се раждат такива или стават впоследствие, следвайки някое актуално обществено движение, някаква мода, придобивайки някакъв нов признак на прогресивност и еволюиралост?

 

Не, не се раждат такива. Безспорно, по рождение човек е способен да яде всичко и това го родее със свинята, но конотациите към яденето, това то да е модерно или пък да е признак на цивилизованост и гражданска отговорност – това се възпитава старателно по начини, за които сме говорили тук нееднократно.

Модата на ентомофагията избуява от една кампания, която тръгна сравнително наскоро и е част от портфолиото на глобалните алармисти. Тази кампания има за цел да убеди целокупното човечество или поне най-масовата част от него, че яденето на месо е нещо не само вредно за организма, но и варварско по своята културна същност и безотговорно по отношение на майката природа, защото за да ядем месо, отглеждаме милиони говеда, които пърдят и водят до климатични промени не по-малко от въглищните електроцентрали.

Но по какъв начин изяждането на милиони прасета и телета води до изчезване на животински видове? Ето това моят прост мозък не може да го проумее. Изяждаш сочна бистека фиорентина – загива брадат лешояд. Изяждаш свинска капама – загива кожеста морска костенурка. Как става това?

Според WWF 60% от унищоженото биоразнообразие в света се дължи на храненето с месо (с прасета и телета – б.м.). Получаваме тази безценна данна от ах, това Дойче веле!, получаваме я илюстрирана с картина как първобитни хора разкъсват слон, а на бивните му е кацнал лешояд и ги гледа с респект.

Ето това си ти, съвременний неандерталецо, дето ядеш месо и се къпеш по два пъти на ден с кървавата топла вода на Путин!

От същия източник научаваме още, че производството на говеждо месо е отговорно за шест пъти повече емисии парникови газове и изисква 36 пъти повече земя в сравнение с производството на растителни протеини като например грах (вероятно площите, на които се гледа шафран, са още по-малки). Избягването на месото и млечните продукти било най-добрият начин да се намали негативното въздействие върху околното среда. „Без консумацията им – твърди ах, това Дойче веле! – използването на земеделски земи ще се намали с повече от 75%“. Не се казва обаче каква ще бъде съдбата на тези земи, след като престанат да бъдат земеделски – фотоволтаични паркове, полета с перки, каква?… Кога стана срамно и вредно земята да е земеделска? Вероятно съм много прост и изостанал, след като не съм в състояние да разбера такива елементарни неща.

От своя страна – връщаме се обратно в ах, това битиви! – инсектите се били отглеждали по-лесно от другите животни (не ги пасеш, не им свириш на кавал медени фолклорни напеви), не изисквали били почти никакви грижи и най-важното: не отделят вредни газове в атмосферата, тоест не пърдят. Нима пеперудата Голямо нощно пауново око (Saturnia pyri) не пърди? Гледай ти, гледай ти…

Следователно изводът, до който трябва да стигнем, се очаква да е следният: насекомите са 1) полезни; 2) екологични; 3) вкусни; 4) модерни. Който се храни с нещо, различно от насекоми, е дивак.

В пропагандната кампания „Яжте насекоми!“ се сблъскват две глобални философии, усещате ли?

ФИЛИСОФИЯ 1: Всеки живот е ценен, всяко човешко същество има право да съществува. Да хвърляме антибиотици над Африка, да забраним смъртното наказание, да ограничим вътревидовата борба чрез дирижирано равенство! Да бъдем толерантни, мултикултурни и политкоректни, защото black lives matter и me too!

ФИЛОСОФИЯ 2: Хората са прекалено много, плъзнали са по лицето на планетата като злокачествен обрив. С дейността си съсипват природата, природата се задъхва. Замърсяват въздуха, замърсяват океаните, създават социално напрежение, глад, безработица и епидемии. Ресурсите са на привършване. Много ядат тия хора, бе! Много се плодят! Те освен за плюскане и за… таковане, за друго не мислят! Поне да бяха всички ЛГБТИ, че като се таковат, да не се плодят! То, правото на живот за всеки е хубаво нещо, ама в тази раждаемост трябва да се тури някакъв ред.

Има и друг проблем. Големите човешки маси лесно се превръщат в разрушителни тълпи. Те не са като големите миролюбиви маси хлебарки, които се разбягват на всички страни, щом запалиш лампата в кухнята на ергенска квартира. Човекът е зъл и кръвожаден хищник. Неговите маси трябва да се контролират и управляват с размах. Със страхове, паника, конспиративни теории… Извънземните вече са тук! Открит е нов смъртоносен вирус! Тероризмът се надига! До няколко десетилетия планетата ще се превърне в пустиня! Когато китайците научат, че оризът е само гарнитура…

Новата мания за вредата от животновъдството и за императивната нужда то да бъде заменено с несекомовъдство, освен всичко останало, е и част от портфолиото с истерии, с чиято помощ човечеството се поддържа перманентно тревожно, за да участва доброволно в сделката „свобода срещу сигурност“.

Защо и как месото стана вредно? Нима забравихме еволюционната теория, че човекът е произлязъл именно от една месоядна маймуна? Когато е проял месо и е отпаднала необходимостта да преживя  по цял ден корени, тогава му е останало време да мисли. Да изобретява, мързелувайки. Защото рационализациите се раждат преди всичко от мързел, от копнеж по лукс и безметежие. Дойде ли време да си дадем сметка, че една мислеща мързелива маймуна е нещо извънредно опасно?

А когато осъзнаем вредата от месото и започнем да ядем буболечки, ще възникне въпросът: буболечките вегански ли ще са или не. Ясно е, че това е въпрос единствено на решение, защото каквато решим да е истината, такава ще бъде тя. Но все пак, защо сме вегани: от любов към майката природа или от загриженост за собственото си здравословно безсмъртие? Или пък защото чрез веганството показваме еволюционното си превъзходство над безпросветната тълпа?

Въпрос на време е и буболечките да станат вредни за човека и опасни за планетата. Това ще стане в момента, в който започнат да ни харесват и да ги приемаме за нещо нормално и за нещо (и това е най-опасното!) традиционно. Когато започнем да ги приемаме за нещо изтънчено – сочни бутове от скакалец „блек Ангъс“ и крехки хлебарки „Кобе“. Тогава ще се намерят светли умове да изчислят пагубната вреда от яденето на буболечки. Тогава WWF ще алармират, че биоразнообразието е изчезнало съвсем или нещо от този род. Тогава началникът на WWF, на Грийнпийс или на Световната здравна организация ще излезе пред смълчаното човечество и с плътен драматичен глас ще каже като онзи индиански вожд от вица: „Човечество! Имам за теб добра и лоша новина. Лошата е, че бизоните свършиха и ще трябва да ядем лайна. Добрата е, че лайна има за всички!“.

______________

P.S. Надявам се, че няма да ви скандализират думите „пърдят“ и „лайна“. Все пак не съм казал „негър“, нали?

За “Ах, тези медии!

Може да харесате и: