Разни

Който може – да се кръсти!

от

Тези дни моето блуждаещо внимание беше привлечено от една новина. Имало било някаква асоциация на топлофикационните дружества и от нея някой си г-н Илия Николаев поискал от ДКЕВР (чете се „дъкевър”, също като „кентавър”) да накара електроразпределителните дружества да увеличат с 15 процента цената на нощния ток, та хората да се принудят да се отопляват с парно, тоест да се откажат от идеята да се отказват от парното, за да се топлят вместо това на ток. Не вярвате ли? Уви, това е скучната истина.

Гордея се! Гордея се, че живея в такава страна, в която едно търговско дружество може публично и официално да поиска от държавата да принуди друго търговско дружество, при това частно, да формира цените на своите стоки и услуги не на пазарен принцип, не като функция от тяхната себестойност, а като наказателна мярка спрямо своите клиенти, за да може първото дружество да продава своите стоки и услуги на монополно високи цени. И което е най-вълнуващото: аз изобщо няма да се изненадам, ако Дъкевър удовлетвори щението на топлофикациите и накара електромонополистите да си увеличат цените. Последните ще го направят с удоволствие, вЕрвайте ми. После и топлофикациите, и електроразпределителите ще се отчетат по надлежния ред и над цялата Родина ще легне кротко доволство. Както е казал Дядо Вазов: „син съм на земя прекрасна, син съм на юнашко племе” – ето затова се гордея.

Но трябва ли да се спира дотук, след като откритието е направено? Държавата би могла да бъде полезна и в регулирането на много други бизнеси. Например бирата „Загорка” може да поиска от държавата да задължи „Чио чипс” да направи чипса си много по-солен, та да се наложи с него да се пие повече бира. Карловската луканка пък може да се обърне към държавата и да я помоли да накара бирата „Загорка” да е по-алкохолна и газирана, така че да се налага, докато я пиеш, да замезваш с повече карловска луканка. Всичко това неминуемо изправя съюза на хлебопроизводителите пред необходимостта да сезира държавата така, щото последната да накара карловската луканка да се прави по-мазна, за да яде повече хляб. Преди време нашето кейнсиански настроено правителство обяви, че спасението от кризата е увеличението на потреблението. Как да стане това? Ами, много просто – държавата да увеличи доходите на хората и така ще се увеличи и потреблението. Но откъде ще дойдат парите за увеличаване на доходите на хората? Още по-просто – държавата ще задължи работодателите да увеличат заплатите на служителите си, като същевременно ги принуди да плащат повече осигуровки на същите тези служители и повече данъци на същата тази държава. Ето затова аз и хората като мен желаем да правим бизнес тук и сега! Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

Може да харесате и: