в. "Труд" Политика

Собственикът на галактиката и лидерът на света

от

Купих си нов мобилен телефон. Самсунг. Самсунг „Галакси“ и съм много щастлив. Реших да споделя щастието си с приятел и му написах SMS от новия си Самсунг „Галакси“: I’m a happy Galaxy owner! Междувременно обаче приятелят ми започнал работа в пресцентъра на г-н Бойко Борисов и разбрал съобщението ми така: „Аз съм собственик на щастливата галактика!“

Очевидно във въпросния пресцентър работят проникновени преводачи, които успяват да уловят богатството на всеки език. Сигурно точно тези филолози са написали и заглавието, което можем да прочетем на сайта на министерски съвет и което обиколи всички медии, благодарение на щедрото старание на служителите в същия този пресцентър:

БАРАК ОБАМА: МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ БОЙКО БОРИСОВ Е

ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЕФЕКТИВЕН СВЕТОВЕН ЛИДЕР“.

Как да не вдигнеш просълзени взори към „тамо де се възвишава горда Стара планина и Марица тихо шава низ Тракийска равнина“! Та президента на най-голямата световна икономика и на най-голямата световна военна сила казва, че лидер на света е някой друг, а не той! Или този друг е поне един от световните лидери, ако не единственият, както би било редно да бъде…

Аз така се развълнувах, че реших да прочета цялото изказване на Обама и понеже съм перфекционист, реших да пия вода от извора. Всъщност от другия извор. След като веднъж пих вода от пресцентъра на българския министерски съвет, сега отидох да пия от пресцентъра на Белия дом. И тогава с учудване установих, че Барак Обама е казал нещо не съвсем такова. Той е казал буквално следното: „…he has always been a very effective leader on the world stage.“ Ако искате, преведете си го сами, аз поне си го превеждам така: „…той винаги е бил много ефективен лидер на световната сцена“. Да, България се намира, ще не ще, на световната сцена и, да, Бойко Борисов е, щем не щем, неин лидер. Това си го знаем и без Барак Обама.

Но тук някой критик веднага ще ме обвини, че вадя думите на американския президент от контекст, за да манипулирам читателите. Правилно. Ето го и целия контекст (само на български, че няма място): „Аз съм имал възможност да работя и да обсъждам въпроси с министър-председателя в миналото  и той винаги е бил много ефективен лидер на световната сцена. И мисля, че е важно всички да знаят, че той има черен колан по карате, така че трябва да бъдем много внимателни, когато си имаме работа с него (смее се)“.

Хубавото е, че по въпросите на световното лидерство имаме поне два източника, от които да се информираме – пресцентъра на г-н Борисов и пресцентъра на Белия дом. Както ви се хареса. Но не това е важното. С евтините хвалби на политическия PR, който вече си е чиста пропаганда, сме свикнали и не ни впечатляват. По-интересно е какъв е истинският смисъл на тази среща. Защото би било обида към нашата интелигентност, ако някой очаква да повярваме, че Барак Обама е поканил г-н Борисов да бие път чак до Овалния кабинет, само за да му каже, че е господарят на света. Очевидно темата е една – атентатът в Сарафово. Българските анализатори предупредиха още преди срещата, че от България ще се иска да посочи за виновник „Хизбула“ и да каже, че „Хизбула“ е била подкрепена от Иран. И г-н Борисов е напълно прав да не иска да го каже, защото ще забърка в много неприятна история. Натискът от страна на Израел и Щатите обаче е налице. Ето още един кратък, но поучителен пасаж от иначе „хвалебственото“ слово на Обама: „…България е модернизираща се страна, и знам, че премиерът има интерес от реформи, които да създадат открито и прозрачно управление (каквото в момента не е налице – б.м.), за да се подобри търговията между нашите две страни, има интерес като лидер на Балканите да продължи по-нататъшната интеграция с Европа и с останалата част от световната икономика. Ние сме много впечатлени от напредъка на България и аз чакам с нетърпение да чуем от министър-председателя как Съединените щати могат да подпомогнат тези усилия“. Тоест с нетърпение чакаме да чуем каквото искаме от теб, за да те подкрепим в това, от което имаш интерес ти. Трудна ситуация.

Признавам, че ако г-н Борисов беше излязъл и беше казал: „Така и така, имаме проблем, притискат ни да направим нещо, което не е в наш интерес и, да знаете, може да ни се наложи да го направим, колкото и да не ни се иска“, ако беше казал така, сигурно щеше даже да ми стане симпатичен. Но той избра да каже, че Обама го е нарекъл световен лидер. Сега остава да чакаме какво ще се случи. Ако след някоя друга седмица или месец се окаже, че разследването е стигнало до неопровержими доказателства, че отговорност за атентата в Сарафово носи организацията „Хизбула“ и ако разследването установи, че Иран е оказвал подкрепа на „Хизбула“, тогава ще знаем, че никакво световно лидерство и никакъв черен колан по карате не са успели да спасят бедния г-н Борисов. Когато се случи това, обещавам искрено да му съчувствам, а дотогава мислете за мен като за „Собственик на щастливата Галактика“, който освен това смята, че Картаген трябва да бъде разрушен.


За в. „Труд

Може да харесате и: