Webcafe

Нова конспиративна теория за последните протести

от

Понеже в неделя си имах по-важна работа, не проследих на живо как българите от чужбина помитат системата, но после се зачетох, защото ми стана интересно може би поради вроденото ми увлечение по гротескното и карикатурното. Разбира се, най-атрактивни ми се видяха конспиративните теории, добросъвестно систематизирани от проф. Ивайло Дичев.

Според най-разпространената, този фарс е пореден епизод от многогодишния поход на Станислав Трифонов към властта, поход, започнал още в младостта му и почиващ на философията, че в България чалгата и демократичният процес са почти едно и също нещо – впрочем твърде зряла и адекватна философия, за съжаление. Тъй като исканията на неделните протестиращи са абсолютно същите, за които и Трифонов се бори – референдуми, мажоритарни избори, електронно гласуване и т.н., – то в крайна сметка бунтът на изтеклите мозъци негово мероприятие ли е или не е? Ако е негово мероприятие (между другото, лидерите поразително приличат на участници в кастинга за политици), защо не го оглави, за да покаже истинската си политическа тежест, а се отрече от борбата и се скри? Ако пък не е негово мероприятие, защо не се солидаризира с него, защо не го подкрепи, при положение че издига същите искания? Не остава ли така у публиката убеждението, че за Станислав Трифонов правдата е правда, само когато лично той е начело? Ето защо не вярвам особено на тази теория.

Друга конспиративна теория гласи, че всичко това е постановка на БСП. Ето, столетницата тръгна сред народа и веднага се появиха българите от чужбина, барабар с нощните вълци на Путин, русофилите с фланелки „СССР“, Йоло Денев и Босия, очевидно прекратил, както можеше и да се очаква, гладната си стачка. За БСП всяко сътресение, дори и най-миниатюрното, е добре дошло.

Подвариант на тази теория е сценарият, при който се създава хаос, Румен Радев „се вижда принуден“ да обяви извънредно положение и – хоп! – ето ти военен преврат и още един начин социалистите да вземат властта.

Влезе в обращение и подозрението, че зад цялата работа стои Цветан Василев, но аз така и не разбрах защо и как. Със същия успех можеха да кажат, че е Иво Прокопиев – стилът прилича, пък и мащабът е същият.

Най-зряла в конспиративно отношение обаче е теорията, че Бойко Борисов сам си организира протести, за да изиграе за трети път сценария „отивам си, за да се върна“. Излишно е да се коментира параноичността на това, макар че знае ли човек…

От своя страна привържениците на бръснача на Окам са на мнение, че трябва да приемем най-простото обяснение, а именно, че случващото се не е нищо повече от акция на повярвали си дребни хорица (но с гигантско самочувствие), за което говори и целият самодеен облик на мероприятието.

Аз обаче имам друга конспиративна теория.

Протестите от подобен вид се организират от илюминатите или рептилите, за да се окарикатури по принцип явлението „протест“ като такова, така че един ден, когато наистина има за какво да се протестира, да излязат Йоло Денев и Босия, а останалите да им се присмиват. Тия подозрения ги имам още от „арт“ изпълненията с вувузелите и барабаните срещу правителството на Орешарски. Преминаването на протеста към комедийния жанр започна още тогава.

И наистина, последните протестиращи трябва или да са пълни кретени, или ловко да разиграват някакъв цирк. Няма трети вариант. Вижте:

Искат да сменят системата. В момента системата ни е либерална демокрация, многопартийна парламентарна република с разделение на законодателна, изпълнителна и съдебна власт. С каква различна система искат да я сменят? Хаганат? Абсолютна монархия? Теокрация? Да си кажат, може пък да ни стане интересно. Но докато не казват, ще си мислим за тях само неприятни неща.

Искат правителството да подаде оставка, искат партиите да се разпуснат, обаче парламентът да продължи да работи, за да назначи посочено от тях правителство, което по този начин да е „законно“. „Състав на друго правителство, освен излъченото от нас, няма да приемем !!!“ – казват революционерите. Че за какво ви е тогава парламент бе, пичове красиви! След като същият парламент, назначил отстраненото правителство, ще трябва да назначи друго, как ще го принудят – с автомати? Нима няма да оставят депутатите да гласуват по съвест и по политически убеждения? Или ако ги оставят, как очакват да гласува управлявалото досега мнозинство? Ако пък прекършат волята на народните представители със сила, как да наречем това? Виждате ли колко е идиотско?

Искат референдуми по всички въпроси. Искат мажоритарен избор за почти всички позиции в държавата с възможност за отзоваване при незавършен мандат. Само тези две неща са в състояние трайно да парализират всяко общество, ако въпросното общество прояви неблагоразумието да ги допусне.

Програмният им документ е в жанра „Уведомление, входирано в Народното събрание, Министерски съвет и Президентството от Росен Пламенов Миленов“, но по съществото си е манифест, който само дето не започва с думите „Един призрак броди из България, призракът на Бойко Борисов“. Пълен е с внезапни от стилистична гледна точка изрази като „според мен“ и „искам да подчертая“ и с лозунги в духа на „…задушаващ феодализъм навсякъде, който спира икономическото и социално развитие и е причина за демографската катастрофа и институционалната разруха“.

Все ми се ще да вярвам, че идеолозите и активистите на „самоорганизиращите се“ протести не са нито толкова глупави, нито толкова политически неграмотни. Остава наистина да изпълняват някакъв сценарий и моята конспиративна теория е тази: те са част от световен заговор за превръщането на протестирането като форма на гражданска активност в грозен фарс. Така рептилите и илюминатите ще яхат човечеството, а пък то, като няма какво друго да направи, ще гледа тъпо, лишено от инструмента на протеста.

За всички е очевидно, че става въпрос не за друго, а за ескалиращ популизъм. А популизмът е характерен с това, че всеки следващ популист е длъжен да обещае повече от предишния. Ако предишният е обещал цялата вселена, какво остава за следващия? Паралелните вселени? Ако тези обещават съд, утрешните, които ще дойдат на свой ред да „пометат“ днешните, какво ще обещаят – разстрел? Обидното е, че в очите на популистите популацията (народът – между другото, популус и плебс имат общ корен) е толкова тъп, че ще приеме и най-безобразните им лъжи. Това е обидното. А страшното е, че почти винаги са прави. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

Може да харесате и: