Този сляп копнеж по лявото
TRIBUNE

Този сляп копнеж по лявото

от

Ден деветнайсет от Великия пост. Разправят, че ако застанеш на ръба на скала или на висок покрив, бездната започва да те зове и в душата ти покълва демоничният копнеж да скочиш. Сякаш човекът не е сигурен дали принадлежи на живота или на смъртта и когато смъртта усети тази несигурност, започва да зове човека, да го притегля към себе си, да го кара да я избере, като по този начин сам се откаже от живота во веки веков.

По същия начин, по който се отнася човекът от ръба на покрива към желанието да скочи, се отнася и българският избирател към левите политически субекти, когато му се явят на избори. Лявото го притегля като смъртта.

Когато през 1989 падна Тодор Живков и повлече със себе си развитото социалистическо общество; когато бутнаха Берлинската стена и се разпадна Съветският съюз, поне аз, пък и доста хора около мен, бяхме убедени, че с комунизма е свършено. Свършено е исторически, екзистенциално. Обаче какво стана в действителност? Още на следващата година България беше управлявана от две правителства на Андрей Луканов. Помня празните магазини, опашките за храна, демонстрациите на пенсионерите с тенджерите. Помня как скачахме пред Парламента. Помня и какво викахме, ама не е много прилично да го повторя.

И Луканов падна. Когато Луканов падна, бяхме абсолютно сигурни, че с комунизма – край! Вече няма да се върне. Така се е изложил, така се е компрометирал, така се е сгромолясал, че вече никой няма да иска да чуе за него!

Обаче, не щеш ли, след един не особено дълъг и особено объркан период на управления начело с Димитър Попов, Филип Димитров, Любен Беров и Ренета Инджова на власт дойде кой? Комунистите! Комунистите начело с Жан Виденов. И тогава ни се *б@ майката. Заплатите станаха по 4-5 долара, инфлацията счупи всякакви рекорди. Докато не дойдоха Софиянски и Костов да турят малко в ред нещата. Тогава влезе и леко унизителният, но като цяло успокояващ валутен борд. За трети път плачехме от радост по площадите, че комунистите са паднали.

И после какво? След един период на относителна нормалност при Костов и Царя се върнаха кои? Комунистите! Комунистите начело със Сергей Станишев. Тяхното управление в съдружие с НДСВ и ДПС доведе алтернативата Бойко Борисов, от когото и до днес умнокрасивитетът сън не го хваща. Нали помните, че той взе властта като отмъстител, а строител стана чак по-късно.

Ако не се беше появила новата, актуална и симпатична на Запада левица в лицето на ППДБ+, сигурно за четвърти път щяхме да си докараме старите комунисти да ни яхат. Само че постмодерната левица се появи и класическите комунисти се свиха до 6%. И нека никой не си мисли, че лявото е отстъпило. Напротив. Лявото е по-актуално от всякога, просто вече го олицетворява друг субект, за да сме „в крак с времето“.

Каквото и да направи лявото, каквито и катастрофи да причини, хипнотизираният избирател е готов отново да го върне на власт, стига да мине мъничко време.

Ето, онзи ден служебната министърка на финансите изнесе данни за икономическото и финансово състояние на страната. Медиите, разбира се, по навик преекспонираха казаното, обявиха България във фалит и разклатиха валутния борд. От другата страна не им останах длъжни. Заформи се поредният грозен скандал. Но независимо от скандала, независимо от интерпретациите, независимо от гърления вой на троловете и от двете страни, фактите са си факти, независимо от интерпретацията. И тези факти говорят за резултати от опасно ляво некомпетентно и нечисто управление. Управление, довело отново до рекордна инфлация и отстъпление от вътрешните и международни приоритети на нацията.

Да, изявлението на министърката и неговата медийна интерпретация безспорно има повече пропагандна стойност от всякаква друга. Тя е казала истината, но има значение кога казваш истината и как я казваш. И кой я казва.

Може би „Промяната“ прекалено рано се обърна против своя създател – та нали те бяха негови служебни министри и даже сегашната министърка беше зам. на Асен Василев. Сега всевиждащото око на президента се е втренчило в тях и отмъщението му тегне в червени пламъци. „Промяната“ получи много лош шамар в предизборна ситуация.

И все пак. И все пак, въпреки звучния шамар, въпреки изнесените от Министерство на финансите истини, въпреки грандиозните скандали, в които „Промяната“ успя да се забърка през краткото си управление, въпреки инфлацията, въпреки замирането на стратегическите проекти, въпреки всичко това, самотният и космат български избирател отново е на път да тури „Промяната“ в челото на класацията. Защо?

Единственото обяснение е в патологичното му влечение към лявото. То не е само българско. То е повсеместно, то е глобално. То е историческо, защото този свят все още формално принадлежи на злото. Копнежът по лявото е копнеж към сладката лъжа, която оправдава личната ни мерзост, към несвободата, към спокойната говежда безотговорност, когато разчитаме някой друг да свърши това, което е наша работа, а ние само тихичко да го псуваме под мустак, гледайки да не ни чуе.

Докато светът лежи в зло, лявото ще се възпроизвежда в политиката. Ще си го причиняваме, а после ще обвиняваме другиго. Ще стоим на ръба на високия покрив, ще се клатим като хипнотизирани, а когато накрая паднем и полетим в бездната, с горестни крясъци ще обвиняваме световната конспирация и международното положение. А крясъците ни ще се чуват все по-тихи, все по-тихи, все по-тихи, докато съвсем изчезнат в преизподнята. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

За TRIBUNE.

Може да харесате и: