Защо Гешев се е гръмнал сам?
TRIBUNE

Защо Гешев се е гръмнал сам?

от

Нали сте чували за митичния герой Академ – войнствена фигура, забъркана по сензационен начин със застаряващия Тезей, невръстната Елена, Кастор и Полукс. В негова чест била култивирана горичка край Атина, в която Платон разположил школата си, наречена по този случай Академия. Там се подвизавал и Аристотел, както и други светли антични умове чак до Филон Лариски, след което през 86 пр. Хр. Академията била разрушена не от кого да е, а от Луций Корнелий Сула.

Днес ролята на Академия се изпълнява от фейсбук заради светлите умове – академици, съизмерими с Платон и Апистотел, – които процъфтяват там. И не само процъфтяват, а ежедневно ни обливат с продукта на мисловната си дейност. Характерното за тях е, че са изключително тесни специалисти в изключително широка област. Те са експерти вирусолози, енергетици, еколози, анализатори, а напоследък и сапьори.

След инцидента с кортежа на главния прокурор, фейсбук академиците единодушно заключиха, че Гешев се е гръмнал сам. И се обосноваха не само с нàучни анализи, но и с шеговити мемета, сравняващи плитката яма от Гешевия взрив с огнището, в което някой градски десен интелектуалец бил горил храсти в двора на селската си къща.

Всички доказателства сочели към това, че Гешев се гръмнал сам – тая гад мръсна! Само че се намериха досадници да се запитат: ама защо му е да се гърми сам? На което умнокрасивитетът с готовност отговори: Как така за какво! За пиар, разбира се? Но досадниците продължиха да питат: но какъв би бил полезният ефект от точно такъв пиар, наистина, какъв? Ама че сте тъпи! – започна да губи търпение умнокрасивитетът. То е ясно като бял ден. Слушайте внимателно, защото няма да повтаряме:

Гешев се самовзриви, за да отвлече вниманието и да може Бойко Борисов на спокойствие да преговаря с хартиената коалиция за правителство.

Не, не се смейте. Точно това обяснение беше лансирано в подкрепа на теорията, че Гешев сам е организирал всичко, рискувайки, ако не друго, то поне да уплаши до смърт семейството си. Защото взривът може и да е слаб, но при определени обстоятелства и в подходящия контекст стряскащ може да бъде и звукът от спукана хартиена кесия.

Тоест според академиците излиза, че ако не беше Гешевата инсценировка, никой нямаше да дръзне да преговаря за правителство без участието на ППДБ. Между другото, аз не виждам никаква драма, особено пък в ситуацията след последните парламентарни избори, всеки да преговаря с всекиго за правителство. Защо задължително ППДБ трябва да са част от формулата? Като не щат – не щат. И бездруго не горя от желание да ги видя във властта и всяка алтернатива изглежда все по-приемлива. Е, ако може да се мине без БСП, ще е хубаво. От „Възраждане“ не се притеснявам, защото и те ще станат системни и предсказуеми за часове, както навремето „Атака“, както наскоро и формацията на Слави Трифонов. Пък и не знам доколко ще е полезно за имиджа на Промяната да управляват заедно с онези, които дойдоха да изчегъртват (и това беше единствената им програма!) на крилете на протестите, на вдигнатите президентски юмруци и щедрите благословии от Дубай. И моля ви се, не казвайте, както сте свикнали, че не харесвам Промяната, защото някой ми плаща за това. Аз не харесвам и косъм в супата, при това напълно безвъзмездно. Все едно, да не се отплесваме. Сега говорим за Гешев.

В момента изобщо не ме интересува дали сам се е взривил или сам е поръчал да гръмнат някаква бомба наоколо. Интересува ме реакцията на академиците в качеството им (поне според техните фантазии) на острие на общественото мнение. Да речем, че сте прави. Да речем, че вероятността сам да е инсценирал атентата срещу себе си е 80:20. Не, нека да е 90:10. Нека дори да е 95:5! Какво правим с онези 5% вероятност главният прокурор Иван Гешев да НЕ СЕ Е самовзривил, а бомбата да е дело на някого другиго. Само не ми крещете, че вероятността Гешев да е виновен, е 100%. Дори и вие не сте толкова глупави.

Какво, ако някой друг е сложил бомбата, дори вероятността за това да е само 5%? Попитахте ли се кой ли ще да е бил той? Попитахте ли се защо ли го е направил? Престъпник ли е бил? Международен трафикант? Контрабандист? Или пък някой опонент? Корумпиран чиновник, магистрат или политик? Може би някой, който наистина не желае да се обремени с убийство, но няма нищо против да посплаши прокурора и да излъчи сигнал към бдителната общественост? Най-сетне не ви ли хрумна да блеснете с остроумие от рода на „малки пишки – малки бомби“, което впрочем щеше да е поредната ви безпрецедентна простащина?

Къде е съвестта ви, къде е непримиримата ви гражданска бдителност и непоносимост към несправедливостта и насилието? Защо не поискахте оставки? Защо никой не си сложи надпис Je suis Gechèv? Ами ако сега някой злодей, някой руски олигарх, кюрдски сепаратист или севернокорейски шпионин се крие в подмолите и със сатанински смях сочи нашето обществено мнение, което и хабер си няма какво се случва? Не се ли замислихте за тези 5%? Как ще се почувствате, ако се докаже, че Гешев не си е поръчал сам атентата? Как ще се почувствате, ако се разбере кой го е поръчал и той се окаже някой, дето никак не искате да свързват светлото ви име с него? Браво ли ще му кажете? Като на Черепа? Мисля, не – знам, че тогава паметта ви много бързо ще избледнее и ще забравите какво сте говорили днес, както забравихте и колениченията си пред президентството. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

За TRIBUNE

Може да харесате и: