Кандидат на ГЕРБ ли е Вили Лилков?
TRIBUNE Вили Лилков 2023

Кандидат на ГЕРБ ли е Вили Лилков?

от

Че Лилков е скритата лимона на ГЕРБ, е втората водеща опорка на тинк-танка (ТТ) на Промяната. Първата беше, че ще разцепи дясното, като под „дясно“ Промяната, види се, подразбира себе си. „Зад номинацията на Вили Лилков наднича агент Буда“ – вече го разкриха най-прозорливите анализатори на „Добрите сили“ (ДС).

Тази опорка е ценна за ТТ на ДС, защото е „в крак“ с основната им политическа теза, която в случая играе ролята и на идеологическа при липсата на същинска такава – ГЕРБ е зло, което трябва да се унищожи. Промяната съществува, за да изкорени ГЕРБ. Оттам нататък няма ляво, няма дясно, няма горе, няма долу, няма бяло, няма черно. Е, то има, ама ние казваме така на хората за по-лесно. Иначе има! Ох, как има!

По силата на тази постановка, ако за някого има и най-беглото подозрение, че е симпатичен на ГЕРБ  или че евентуално може да бъде подкрепен в нещо от ГЕРБ, то анатема за такъв! И по този начин карат човека да се обяснява и да се разграничава от ГЕРБ, дори да няма нужда от това. И понякога с право се обяснява, защото много първосигнални хора вече са с достатъчно промити мозъци и за тях е достатъчно да чуят, че еди-кой-си по някакъв начин е свързан с Бойко Борисов, и вече го зачеркват от списъка на живите. Всъщност някаква избирателност все пак има, защото ето – и самата Промяна е свързана с Бойко Борисов посредством връзка, наречена „коалиция“, обаче нея никой не я зачерква от списъка на живите. Върви ги разбери!

Може би има логика и в това Вили Лилков да не иска от самото начало да го свързват с ГЕРБ – такива са правилата на играта. Но в случая, на този етап нито ГЕРБ, нито Лилков имат нужда да бъдат свързвани. Нямат нито полза, нито вреда от това. На този етап. Какви са съображенията?

ГЕРБ не могат да си позволят да не издигнат кандидат и направо да застанат зад някой вече издигнат. Досега се управлявали София в продължение на 18 години. Да не дадат заявка би бил твърде екзотичен ход от тяхна страна, объркващ и свои, и чужди.

Освен това се знае, че не е хубаво да се участва на местни избори с листа за общински съветници, но без кандидат за кмет. Не знам защо е така, но професионалистите го твърдят. Аз не съм професионалист, не и в тази област. В ГЕРБ обаче са професионалисти – след толкова години със сигурност са такива. Когато (и ако) решат, че Лилков е техният кандидат, всички ние ще го разберем недвусмислено. Но дотогава да се твърди това са евтини и леко злонамерени спекулации. „Ама, видите ли – ще кажат от ТТ (тинк-танка) на ДС (добрите сили) – те сега са крият, лицемерничат, ще обявят подкрепа накрая, за да излъжат хората. Защо? Как ще ги излъжат? Ако подкрепям Лилков, защото не подкрепям ГЕРБ, и ако ГЕРБ в един момент изненадващо за мен подкрепи Лилков, то просто ще престана да подкрепям Лилков. Какъв е проблемът? Какви толкова конспирации може да има тук? Но идеята е друга: на всички, които не харесват ГЕРБ, отсега да се каже Лилков=ГЕРБ, за да могат те с отвращение да се ориентират към „по-малкото зло“. А „по-малкото зло“, разбира се, това са „силите на доброто“. Вижте, ако бях PR на Промяната, девизът им щеше да бъде: „Добрите сили – по-малкото зло!“. Ама не съм.

От своя страна Вили Лилков е напипал ниша с голяма енергия. Той е знакова дясна фигура от времената преди тоталното оджендъряване на политиката. Университетски преподавател е и възрастовото му ветрило е много по-широко отколкото на обикновените политици – професионални апаратчици. Потенциални негови избиратели могат да бъдат хора от 20-25 годишна възраст до безкрай или докогато там им се занимава с щуротии. Лилков все още не е видял собствения си потенциал, само има предчувствието, че не е малък. На този етап няма нужда от намеци, че ще бъде подкрепен от тая или оная голяма партия. Все още е в полет, набира височина и няма нужда да дели устрема си с някого.

Разбира се, напълно възможно е да узрее моментът, в който ГЕРБ да застане зад Лилков било на балотаж, било в друга ситуация. Най-малкото за да поуспокои тези свои симпатизанти, които в момента с озадачено повдигнати вежди гледат ротационно-коалиционното правителство на ГЕРБ с ДС (добрите сили).

Една подкрепа от страна на ГЕРБ за Вили Лилков е напълно логична, напълно оправдана от историческа и политическа гледна точка. В крайна сметка става дума за десница. И нека не пробутват поредната си опорка, че ГЕРБ не е дясна партия, защото ГЕРБ е виден член на ЕНП, докато от другата страна единственото дясно е Радан Кънев, дето не можеш да го откъртиш от обятията на Елена Йончева.

Но дотогава Лилков не е кандидатура на ГЕРБ, не играе с ГЕРБ и не обслужва ГЕРБ. Не е „мюре“, не е „аватар“ и „зад него не наднича Буда“. Това са просто глупости, обслужващи на най-ниско първосигнално ниво поредната пропагандна предизборна теза на ТТ на ДС.

Някога може да стане, ама сега не е. Но пък ако някой ден рулетката се завърти така, че се отвори прозорец, в който ГЕРБ подкрепят Вили Лилков, в това няма нищо лошо. Напротив, това ще има своите хубости и за двете страни, но за тях ще говорим когато (и ако) му дойде времето. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

За TRIBUNE

Може да харесате и: