Hello, Главчев!
TRIBUNE

Hello, Главчев!

от

Дълго се чудих какво от миналата седмица да коментирам. Е, не много дълго, но се чудих. Дали да е хвалбата, че сме покорили 3% от Шенген? То е като хвалбата с оня медицински хеликоптер, дето ми наду главата да пърпори в небесата, белким всички го видят и кажат: „Евала!“. Дори и докато пиша тези редове пърпори, прави кръгчета и ми се мярка пред прозореца.

Дали пък да не е онази вълна от великденски честитки, които граждани и гражданки с нежни сърца отправиха към католици, протестанти и арменци (неправилно считани от някои за православни)? Няма лошо да честитиш на другия каквото там има да му се честити. Неловко ще стане обаче, когато същите граждани и гражданки с нежни сърца на 5 май започнат усърдно да честитят и на православните, които до този момент са били в строг пост. Това ще означава, че изобщо си нямат понятие за какво става дума.

Или дали да не коментирам воплите от избора на Димитър Главчев за служебен министър-председател? Горчиви вопли. Нинова каза, че бил 200% гербаджия. А колко процента социалист беше Радев, дето ни натресе цялата тая беля с промяната на главата? И как според Кирил Петков Андрей Гюров също бил готов да стане служебен премиер, ама видите ли, Румен Радев (който вече не е от добрите) предпочел човека на мутрата Борисов. Наистина, Гюров официално опроверга Петков, с което волно или неволно го уличи в поредна лъжа, и това опровержение направи картината даже не по-смешна, даже не по-жалка, а само по-отвратителна.

Това ще е! Това ще коментирам – избора на Димитър Главчев за служебен министър-председател.

Фасоните започнаха от първия ден:

Продължаваме промяната няма да участва в служебния кабинет на Димитър Главчев нито с ярки политически лица, нито с експерти“, увери съпредседателят на партията Кирил Петков. Направо не му завиждам: как ще удържи бликащите от Промяната „ярки лица“! Няма да участват в служебния кабинет, но няма да оттеглят зам.-министрите си, както уточни Денков. Как хем едното, хем другото? Нима зам.-министрите не са от правитеството? Какво е това сега – поредната лъжа на Петков или нещо, което нашите, на простите граждани, мозъци не могат да поберат? Или пък зам.-министрите не са нито „ярки политически лица“, нито „експерти“ и казаното от съпредседателя не се отнася до тях?

Денков допълни, че ПППП се е опитала да деполитизира регулаторите и контролните органи и това е причина за падането на правителството. Това ли било? Тц, тц, тц…  Да, помним, помним. На тази тема – за регулаторите – беше и скандалният „мумурандум“, в който „деполитизацията“ се разглеждаше като подялба на политическите назначения между партньорите в сглобката.

Иначе Главчев е твърде подходящ кандидат. Сериозен човек, реалист, който знае за какво става дума. И въпреки това ще го оплескат. Ако на поредните предсрочни парламентарни избори Промяната покаже драстично по-нисък резултат от предишния път, веднага ще обвинят Главчев, че ги е фалшифицирал. Те вече се подготвят за това – бяха нужни само няколко часа, за да се излее върху него дежурната помия от дюзите на дежурните помияри. Вече намекват за фалшификации, забравяйки собственото си ала-бала. Нали помните онзи злощастен запис, в която Петков казва:

„Ако пуснеш народа, както е структуриран в момента, ние трябва да сме 10% с ДБ, с всичко. Направихме леко ала-бала през президента, вкарахме един кон, лека-полека естествения процес, ако успеем да направим нещо, ще бъде това“.

Сега вият, защото ГЕРБ щели да направят нещо подобно през Главчев. Разликата обаче е, че докато фалшификациите на Главчев са все още в бъдещето и оттам – в сферата на спекулациите и клеветите, то ала-бала-та е признат и то не от някой друг, а от самия виновник, факт.

И е логично да покажат много по-нисък резултат, защото не всички са забравили, че това по генезиса си са креатури на Румен Радев от един от служебните му кабинети. Вярно, обърнаха се против него, но това не прави нито Президента по-малко виновен, нито тях – света вода ненапита.

Логично е да покажат по-малък резултат и заради това, че излъгаха много хора с обещанието, че ще изчегъртат Борисов, а после любовно се сглобиха с него. За мнозина омразата към Борисов е мотор на битието и ако той е просто класически злодей, то Промяната след всичко би трябвало да са предатели. Поне така е нормално, но невинаги нормалното е задължително.

По-малък резултат би трябвало да покажат най-сетне и заради малоумната си комуникация. Много сериозни журналисти се отдръпнаха от Промяната. Останаха да я славословят само най-френетичните трубадури. За пиара им казаха, че е скъсал всякаква връзка с „народа“ и е останал разбираем и симпатичен само за „жълтопаветниците“. Ама, моля ви се! Стига с тези жълтопаветници! Аз съм жълтопаветник, онези само се изявяват там. Иначе са от най-различни китни и достойни селища на Родинта.

Всичко това изглежда правилно, но никак няма да се учудя, ако Промяната пак изкара хубав резултат, защото подозирам, че много хора гласуват за тях от сърце. Тези гласоподаватели са представители на една порода, която никога няма да сбъркаш. Те са най-умните, най-цивилизованите, всичко започва от тях; типични представители на култивирания от секуларната държава масов човек (глупак със самочувствие), наричан за краткост, макар и малко грубо, планктон. Не е беда да не си умен, както не е беда и да не си красив, но когато си глупав, но претендираш да си по-умен от всички останали – тогава вече е беда.

Накрая ще кажете, че се заяждам с Промяната по този язвителен начин, за да повлияя на изборните им резултати. Да, така е, хванахте ме. Макар че какво мога да повлияя аз! Онези, които одобрят написаното, и бездруго няма да гласуват за Промяната. Планктонът пък ще гласува, каквото и да му напишеш. Най-много да те намрази.

Ще кажете също, че съм гербаджия. Разбира се, имате право да кажете всичко. Само че аз нито членувам в ГЕРБ, нито имам някаква работа с тях, нито гласувам за тях. Така че, ако искате да съм гербаджия, изработете си някаква дефиниция, в която да се вписвам. И ако е удовлетворителна, ще се съглася с радост, защото няма абсолютно никаква причина да се правя на такъв, какъвто не съм. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

За TRIBUNE

Може да харесате и: