Ах тези медии

Никой не е питал Синода иска ли да бъде в политически борд

от

 

Ах, тези пиари! Ах, как мътят главите на бившите служебни министър-председатели! Този път тема на седмицата са акцентите в програмата на Стефан-Яневата партия „Български възход“, за която надали мнозина все още си спомнят. Тази партия ще се яви на изборите през октомври и ще разчита на някои здрави сили, на някои „съмишленици“, както стана ясно от тяхната наскорошна пресконференция.

„Съмишлениците“ на Стефан-Яневата партия били „Партия на зелените“, които май са различни от онези зелени в жълтопаветната автентична градска десница, „Свобда“ – националистическа партия, основана от бившия атакист Павел Чернев (Бог да го прости!), – и „Земеделски народен съюз“ – понеже и земеделците, също както и зелените, идват малко в повечко, нека уточним, че това са онези земеделци, чийто заместник-председател е скулпторът Явор Хайтов, нашумял със своите пеещи, светещи и предлагащи други атракции паметници. Това са съмишлениците. От своя страна другият маргинален президентски проект – АБВ – „ще подкрепи“ Янев на изборите. Оставям на вас да дирите разликата между това да си „съмишленик“ и това „да подкрепиш“. Със сигурност има някакъв нюанс като в онзи виц, който, въпреки настойчивите прошения, няма да ви разкажа, защото е мръсен. Може би разликата е, че съмишленикът е мандатоносител, а подкрепящият не?…

Но ние пак се отплеснахме. Уж щяхме да говорим за акцентите в програмата на Стефан-Яневата, пък го избихме на съмишленици и подкрепящи.

За двете данъчни системи в една държава няма да говорим – това е многоизмерна неземна концепция като двете природи на Христос в една личност. Само ще споменем (за да не се лутате в догадки), че става въпрос за това частният сектор да се облага с плосък данък, а публичният – с прогресивен, което, кой знае как, ще тури веднъж завинаги край на корупцията и на социалното неравенство, ще възтържествува солидарността!

Няма да говорим и за това как ще се реши „майката на всички проблеми“ – демографската криза. Само ще споменем, че това ще стане като „три милиона души с български произход, живеещи в традиционни български диаспори, получат статут на български граждани“. Но защо спъвате полета на въображението си, Янев! Дайте такъв статут също на китайците или на индийците и смаяните ви избиратели ще видят как пред очите им демографската криза се превръща в демографска революция! Bulgarian boom!

Ще говорим само за т. нар. „политически борд“. Идеята е само една от дългата поредица да се замести с нещо коригиращата и вразумяваща институция на монарха. Идеята може би нямаше да е лоша, ако не беше предсмъртен вопъл на отчаян популизъм. Разбира се, веднага се намериха злобни критици, които да скочат срещу нея, провиждайки и те не знаят какво. Както можеше да се очаква, най-яростните нотки долетяха откъм Дойче (микро)веле. Нито ще спомена автора, нито ще го цитирам, нито ще дам линк към него. Но не може да наричаш пловдивския митрополит „Николай Ролекса“ (какъвто ще да е той!) и после да се мислиш за много умен и красив, да претендираш, че си толерантен и политкоректен. Тези вече надминаха и хунвейбините от китайската културна революция! Все едно.

Този политически борд щял да се състои от „надпартийни представители“ и в него ще участват (това съобщение беше оформено като отговорно предизборно обещание): 1) от Българската православна църква, 2) от БАН, 3) Българската стопанска камара, 4) бизнес сдруженията, 5) синдикатите. Пред този борд „нашите депутати“ поемат ангажимента за напускане на Парламента при загуба да недоверие от негова страна. Очевидно става дума единствено за депутатите (евентуално) на Стефан-Яневата партия, въпреки че почти всички медии разбраха, че става дума за всички депутати. Умно-красивите анализатори – също. И върху тази заблуда изградиха тезите си, ужасени, че този борд ще избира всички депутати (Албена Хранова). Абе слушайте ги внимателно тия пресконференции, бе!

И след като това съобщение беше направено като предизборно обещание, като политическа програма, то Стефан Янев би трябвало да е наясно с отговорността то да се сбъдне. Неизпълнените политически обещания говорят или за лъжа, или за некадърност. За нищо друго.

Попита ли Стефан Янев или някой от неговите активисти Светия Синод дали БПЦ ще излъчи представител в този „борд“? Не, не го попитаха. Направих си труда да проверя, не се притеснявайте. В такъв случай имаме ли право да се усъмним, че е имало разговори между младата и все още нерегистрирана партия с БСК, синдикатите и БАН? Да, имаме огромното право да се усъмним. Иначе защо не излязоха със съвместни декларации във връзка с тази шокираща иновативна инициатива? И накрая: мога ли аз да кажа, че съм основал партия, да речем, „Откак се е, мила моя майно льо, зора зазорила“ и още преди да съм я регистрирал, да дам пресконференция, че съм получил подкрепа от ООН, ЮНЕСКО, Съвета на Европа, ОПЕК и Комунистическия интернационал? Мога, разбира се, как да не мога!

Тук ще ме прекъснете: ама Стефан Янев не е казал, че изброените на пресконференцията организации го подкрепят, а само че ще участват в политическия му борд! Естествено, че няма да каже! Нали ако каже, още на следващия ден ще завалят публични опровержения! Но е достатъчно споменаването им в подобен контекст, за да се внуши впечатлението че легитимират младия му проект със своя стар авторитет. Напълно е достатъчно, което личи и по споменатите вече реакции.

Тук пак ще ме прекъснете: добре, за работодателските организации и за синдикатите е ясно. Откъде обаче му дойде на акъла да замесва и Църквата, без тя хабер да си има от това? Ще ви отговоря. Това да определя кой става и кой не става за депутат, за Църквата е абсурд, то е в остър разрез с нейната политика по отношение на светската власт. Изглежда обаче около Янев се навъртат хитри и маневрени пиари, „гении“, които са се сетили да му кажат: пич, стига си гледал само рейтингите на партиите, вземи да погледнеш и рейтингите на институциите! Прави ли ти впечатление, че Църквата не пада под 50%? Като направиш евала на Църквата, ще бръкнеш в душиците на всички будали, дето се молят и палят свещ! И не се притеснявай: който трябва знае, че дълбоко в себе си ти оставаш верен на световната пролетарска революция офицер-атеист!

От доста време Янев се опитва да го играе консерватор и е крайно време онзи, който го подкокоросва, да му обясни какво значи това. Докато не го направи, аз ви казвам, че Стефан Янев не е консерватор, а радикалпопулист. На кой консерватор би му хрумнала иновацията да прави две данъчни системи в една държава!

Да, безспорно съществува тази инерция, когато си враг на Запада, да се пишеш от Изтока (макар че това изобщо не е задължително, не е нужно); когато виждаш, че Западът, който критикуваш, е либерален, да търсиш консервативен профил. Ако те дразнят космополитите, не отиваш непременно при патрЕотите. Но „врагът на моя враг е мой приятел“ е твърде подвеждаща формула.

Янев е очевидна жертва на една драматична своя заблуда. Неговият оперативен офицер – Румен Радев – го направи служебен премиер, защото го мислеше за безопасна мижитурка, която хем няма да му се пречка, хем няма да се главозамайва с персонални мечти. Но Янев се показа друг. Най-малкото показа, че персоналните му мечти са смели. Реши, че е станал министър-председател заради някакви свои лични качества или пък защото е много популярен сред гласоподавателите. Нещо подобно беше решил и Първанов и степента на заблудата му личи от днешното състояние на неговата партия АБВ. Нещо подобно беше решил и Кирил Петков и сега с ригорична усмивка и невярващи очи ще гледа как „Продължаваме промяната“ продължава без него.

Накрая ще помоля само едно: не забърквайте за щяло и нещяло Църквата в налудничавите си умствени движения. Тя не е виновна. Тя е кротък 20-вековен организъм и за нея такива като изброените по-горе политици са като избръмчаване на комар зад затворена врата.

Да не допускаме български политически мушмороци и техните пиари да инструментализират православието, както в момента се опитват да правят руснаците в много по-исполински мащаби.

За “Ах, тези медии!“.

Може да харесате и: