Долу ръцете от Явор Божанков!
Ах тези медии

Долу ръцете от Явор Божанков!

от

През изтеклата седмица олицетворението на младата социалистическа кръв биде низвергнато заради позиция, отклоняваща се от партийната линия. А всички ние помним дефиницията за права: това е линия, успоредна на партийната.

Низвержението се състоеше в това да бъде изключен младият социалист от парламентарната група на БСП, тоест той пак ще е депутат, народен представител, но няма да си има група. Това наказание ли е или награда? Нима е лошо никой да не пречи на свободната му воля? И ако е наказание, то от какви облаги, за които ние, простите граждани не знаем, се ползват депутатите, когато са членове на парламентарни групи, а не обикновени народни избраници? Все едно.

Наказанието на Божанков дойде часове след като той се изказа в подкрепа на изпращането на оръжие за Украйна. То е било голям цирк. Първоначално от БСП се опитали всячески да саботират гласуването с процедурни шмекерлъци. Предложили вместо помощта за Украйна да се гласуват безплатни учебници за децата, законите за местното самоуправление, за обществените поръчки, за водите и прочие общо три часа пропиляно парламентарно време, само и само да се отложи ужасното гласуване за военната помощ. Тези гърчове, както и паническото отстраняване на бунтовния Божанков от групата, ни навеждат единствено на подозренията, че БСП изпълнява в нашето народно събрание някаква конкретна поръчка, за която после ще дължи отчет и (не дай, Боже!) ще връща хонорар. Но не за БСП ни е думата – тя е ясна, – а за Явор Божанков.

Едни му викат: „браво!“. Даже му посветиха стихове от Гьоте. Поклониха му се. Нарекоха го „златен човек“ и „знаме на свободните“. Други го клеймят като поредния хамелеон-кариерист, тръгнал от ДСБ и лансиран лично от Радан Кънев, но бързо обърнал палачинката в посока, от която е по-вероятно да стане депутат, отколкото от бутиковата формация; дете на провинциален бизнесмен, готов да купи на сина си политическа кариера от онзи, който я продава най-изгодно.

Уви, да си „хамелеон“ или „номад“ отдавна не е шокиращо. Знаем десетки такива професионални политици, много от които съвсем смислени и компетентни. Ключовата дума тук е „професионален“. Професионалният политик е като всеки друг професионалист – сменя компаниите (тоест партиите, които, както неведнъж сме отбелязвали, от определена гледна точка са най-обикновени корпорации с предмет на дейност „власт“), сменя ги според условията и възможностите за кариерно развитие – днес си началник отдел в „Каменица“, утре зам.-директор в „Загорка“, после директор в „Ариана“ и тъй нататък, какво лошо има? Ако погледнем реалната политика като бизнес, какъвто е, няма нищо лошо. Лошото е само, че никой не го признава в предизборните кампании.

Разбира се, има го и този момент – да постъпиш правилно, дори тогава, когато мнението на твоята общност е различно. Ще ми се да вярвам, че случаят с Божанков е точно такъв. Нима не е правилно човек да следва съвестта и убежденията си, а не парламентарната си група? Вярно, че без съответната партия и без съответната парламентарна група този човек едва ли някога изобщо би бил депутат; вярно че може би дължи лоялност на своята общност и грехът му (който никак не е малък) е този, че от тщеславие, сребролюбие или нещо подобно е допуснал да попадне в общност, за която знае, че един ден ще го накара да си изкриви душата. Понякога ги разбирам монасите…

И къде ще отиде сега младият професионален политик? Откъде ще служи на народа и ще брани правдата? В ДБ едва ли ще го приемат обратно, макар че там нищо не би ме учудило. Може да го вземат в „Промяната“, стига да не се окаже, че така си купува фабрика на осми септември. Може пък и в ГЕРБ да го приберат – там прибраха кого ли не и откъде ли не. Разбира се, най-артистично ще бъде, ако иде във „Възраждане“ и се въоръжи с тяхната риторика, но чак такава изтънченост по нашите земи едва ли е възможна. Ще поживеем и ще видим (щях да кажа: „както казват руснаците“, но няма да го кажа, за да не ми излезе име).

Да е жив и здрав Божанков, да слуша гласа на съвестта си, защото изказването му в Парламента действително беше хубаво, затрогващо и звучеше искрено, и да се старае да живее в истината, каквото и да му се наложи да преживее по професионалния си път, защото истината си е истина. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

За “Ах, тези медии!”.

Може да харесате и: