Атеистичната пропаганда на Дойче веле
TRIBUNE

Атеистичната пропаганда на Дойче веле

от

Да крещиш „Няма бог!“ и „Религията е опиум за народите!“, разбира се, е вид атеистична пропаганда, но има и по-префинени начини да го набиваш в главите на хората. Ето как, например, го правят в „Дойче веле“.

Вземат статия от някоя си Карин Бенш и с големи букви отбелязват заглавието:

 

Трябва ли Исус непременно да бъде бял?

 

След това прилагат подробно и назидателно подзаглавие, за да бъде ясно от самото начало каква е тезата, за какво ще се говори, та да не се обърка някой по-вятърничав читател:

 

Исус може да бъде изобразен с всяко лице и всеки цвят на кожата, смята африканският художник Леонард Катеете. Неговият Исус е черен – за да го почувстват по-близък християните в Африка

 

Види се, Христос изглежда така, както Сам е отпечатал образа си на Убруса, само в домогванията на империалистите. „В продължение на векове – пише в статията – художниците са изобразявали Божия син със светла кожа и светлокафява коса. В хиляди картини, най-различни изображения и детски библии Исус винаги е бил бял човек, докато за Леонард Катеете не е“. И пише още: „Белите мисионери и колонизаторите от Европа пренесли навремето своя бял Исус в Африка и този образ е дълбоко вкоренен в съзнанието на мнозина“. Това, разбира се, е кофти, защото е чуждо на африканската култура и на африканската душа. Далеч по-добре е негрите да боравят с един Богочовек, който изглежда като тях. Така ще е по-удобно за всички.

Какво ни казва статията? Казва ни все хубави неща – че всички са деца Божии, че Христос е нещо толкова красиво и добро, че всеки има право да го обича с цялата си душа, а най-лесно се обича познатото, себеподобното. За белите – бял Христос; за черните – черен; за гейовете – гей. Не, не се шокирайте, съществува подобна концепция, само че тя се отнася до Бог Отец, което в крайна сметка не е съществена разлика. Друга статия в същата медия – DW – под заглавие „Бог трябва да е безполов“ развива разсъжденията на членовете на германското Католическо (забележете!) младежко дружество, че е редно цивилизованият човек да мисли за Бог като за трансдженсър. Младите католици взели решение да „разрушат стереотипната представа за Бог като „светлокож побелял старец“ и в бъдеще да използват термина „Бог+“. „Всяка представа за божия образ има право на съществуване ­– казва председателката на Католическото младежко дружество Юлия Нидермайер. – Смятаме, че представата за Бога като стар светлокож човек от мъжки пол, която все още преобладава у мнозина, е твърде примитивна“.

Разбира се, че да мислиш Бог Отец за нещо като Дядо Коледа е тъпо и надали има нормален православен, който да си го представя така. Единственото изобразимо лице на Троицата е Бог Слово и то като Богочовек, след като е приел и нашата природа, за да я богоуподоби. Вярно е, че често можем да видим икони на Св. Троица „Отчество“ (когато Бог Син като Христос е в скута на Бог Отец като белобрад мъж) и „Съпрестолие“ (когато са един до друг на престоли и Св. Дух е между и над тях като гълъб), но тези сюжети не са канонични. Каноничните сюжети за изобразяване на Св. Троица са два: Богоявление при кръщаването на Христос в Йордан от Иоан Предтеча и Старозаветната троица на Рубльов, изобразяващи трите ангела, явили се на Авраам под Мамврийския дъб на път за Содом и Гомора. Да, представата за Бог Отец като белобрад старец е примитивна, спор няма, но каква се явява представата за Него като за „Бог+“?

И ако „всяка представа за Божия образ има право на съществуване“, както твърди младата католичка Нидермайер, то напълно легитимно е и Летящото спагетено чудовище на пастафарианците.

Как можеш да си представиш, че Христос е бил негър! Навремето се смеехме, че както Нетфликс филмира всички исторически личности като негри (последната е Птолемейката Клеопатра), така ние ще направим римейк на Шака Зулу (помните онзи сериал за краля на зулусите в Южна Африка) и главната роля ще се изпълнява от Долф Лундгрен или Арнолд Шварценегер.

Да си представяш Христос като негър, означава да мислиш и Богородица като негърка (не че художникът Катеете не я мисли), следователно негър да е и цар Давид, и Соломон, и Авраам, и Исаак, и Яков. Само че е известно, че негрите произлизат от сина на Ной Хам, докато всички прадеди на Христос по човешка линия идват от Сим, заради което и до днес ги наричат „семити“. Ние, европейците, пък идваме от Яфет. Що се отнася до другата линия в произхода на Христос – отческата – за там също няма сведения да са били негри.

Няма съмнение как е изглеждал Христос. Евсевий Кесарийски разказва как веднъж царят на Едеса Абгар, болен от проказа, поискал да види Господ, но тъй като нямал сили да иде при Него, пратил художници да го нарисуват. Те обаче не се справили и като видял това, Христос умил лицето си, изтрил се с кърпа (убрус) и след като образът му се отпечатал на нея, пратил го на цар Абгар. И на убруса не се е отпечатал никакъв негър.

Работата обаче не е там. Не е в толерантността, не е в правото на всеки да си представя Бог както си иска. Да си представяш нещо както си искаш, означава, че това нещо е измислено, че не е съществувало в действителност и че твоята фантазия не е с нищо по-лоша от фантазията на когото и да било другиго. Ето това е скритото послание на статията: Христос не е историческа личност, не е исторически факт; Христос е измислица. Той е красива легенда, романтична алегория на човешката мечта за добро и правда. Но на човешката. Субектът е човекът. Всичко става в неговата глава. Извън нея няма нищо – само бабини деветини.

Щом Христос никога не е съществувал, то можем да си го представяме както ни е най-удобно, както ни е най-леко и най-приятно. Тоест вярата на християните – „…Който заради нас човеците и заради нашето спасение слезе от небесата и се въплъти от Духа светаго и Дева Мария и стана човек, и бе разпнат за нас при Понтия Пилата и страда и бе погребан…“ – не е нищо повече от красива фантазия, която всеки може да преработва според собствените си предпочитания.

Ето това ни казват колегите от „Дойче веле“: Христос е измислица, никога не е съществувал реално.

Да благодарим на колегите от „Дойче веле“ за журналистическата ловкост и за вещата манипулация, но само моля да не ми се казва, че не се води организирана война срещу християнството и Църквата. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

За TRIBUNE

Може да харесате и: