Нюанси на отвращението
TRIBUNE

Нюанси на отвращението

от

Вчера БТА разпространи съобщение, в което се съобщава, че президентът Радев съобщил следното:

„Не очаквам целувката между Борисов и Петков да роди нещо друго, освен отвращение“.

Поводът за това горестно споделяне били разговорите между парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за съставяне на правителство с втория мандат – разговори, които според Бойко Борисов били много близо до решение. Същият онзи мандат, който Радев връчи с такова нежелание и на границата на елементарното домашно възпитание.

Но не причината за това изказване е толкова интересна (тя също!), колкото мястото и публиката пред която е направено. Че първите две политически сили в България се целуват по отвратителен начин, Радев е споделил пред журналисти преди срещата на върха на Европейската политическа общност в Молдова. Да не си помислите, че го е споделил дискретно с Илияна Йотова? Или с Корнелия Нинова? Или пък с Елеонора Митрофанова? Не. Изплющял го е пред целия европейски журналитет в рамките на официално международно събитие.

Ах, как горестно Радев не иска да има редовно правителство! Как не иска и как му личи! На него и на силите, на чиито мътни гребени се носи той из този грешен живот!

Радев безспорно е прав за едно – т. нар. „целувка“ или иначе казано – ротационното правителство и всички останали отчаяни опити да се състави някакво редовно правителство в рамките на този парламент – са отвратителни. Неведнъж сме говорили за това и сме обяснявали защо е така, стигайки дори дотам да обявим демокрацията за мъртва, щом такива безочия се оказват възможни. Обаче!…

Обаче и при отвращението, както и при всичко останало, си има нюанси. И ако попитате общественото мнение кое е по-отвратително – Радев или Промяната, – то сигурен съм, че общественото мнение ще се раздели минимум на две гледащи се изпод вежди части. Едните ще кажат, че нищо по-отвратително от Радев няма, а другите ще апострофират, че има и че това е Промяната.

Ще кажете: цялата тая работа е субективна. Може. За едни миризмата на чорапи е по-гадна от миризмата на развалени зъби, за други – обратно. Има обаче и обективни критерии и те са лесно откриваеми дори с невъоръжено око. С право можем да приемем, че след края на Студената война и особено след събитията в Украйна, българите са ярко разделени на евроатлантици и русофили. И имам чувството, че това разделение идва не само от сърцето, но и организирано се финансира от определени професионални среди (служби, дипломатически корпуси и частни олигарси) – български и международни. Това особено ярко си личи по поведението на някои журналисти и общественици, които навремето бяха яростни апологети на Иван Костов от най-тъмносиния му и антируски период, а днес са по-страстни русофили и от младия Дугин.

В общи линии – за евроатлантиците по-отвратителен е Радев, а за русофилите по-отвратителна е Промяната. Но дори и това не е точно така, защото за активните евроатлантици Промяната не е гадна, а пък за страстните русофили Радев не е гаден, тъкмо напротив – много си е убав. Така че „целувката между Борисов и Петков“ далеч няма да породи само отвращение, както се опитва да внуши на европейските журналисти Румен Радев. У някои ще породи възторг. Всъщност какви са вариантите, с какви чувства ще се приеме от електората целувката между Борисов и Петков.

Както вече имахме повод да кажем, тези които гласуваха за ГЕРБ, се делят на два вида – такива, които искат ГЕРБ да управлява, и такива, които не искат Промяната да управлява. Първите ще приемат всичко, което реши Бойко Борисов, включително и коалиция с Промяната, защото те го искат него, пък той вече да действа както намери за добре – та нали именно затова са му гласували доверие!

Вторите обаче – онези, които са готови на всичко, само и само Промяната да не попадне във властта, – ще се почувстват измамени. Нима за това гласувахме! Та ние блъскахме път до урните с единствената мисъл да турим крак на Кирчо и Кокорчо, на Лена, на Стою и Лорер, на Манол – мъжа на годината! А вие какво? Вие ще ни ги внесете във властта на ръце като млади булки.

При Промяната е абсолютно същото. Тези, които искат Промяната на всяка цена, едва ли страдат от това с кого ще се коалира Промяната. Обаче онези с юмруците, с „Мутри вън!“, онези, дето щяха да изчегъртват статуквото, те какво? Излиза, че вместо за „Мутри вън!“ са гласували за „Мутри вътре!“. Вместо да изчегъртат статуквото, са нанесли още по-плътен слой от него върху физиономията на изтерзаното гражданско общество.

Тези са ясни – и едните, и другите. Има обаче една трета, огромна, тиха и може би малко инертна електорална маса, за която всички са отвратителни. И затова тази маса обикновено не гласува. Ето на тази маса, в така създалата се ситуация, предстои да реши кой ѝ е най-отвратителен.

Така че, г-н Президент, целувката между Борисов и Петков може да буди отвращение, но безкрайното подмолно присъствие на служебните ви кабинети също буди отвращение. Неприкритата ви амбиция за власт, която задоволявате чрез раздори и подклаждане на омраза ­– също буди отвращение. Остава всеки сам да си прецени кое му е по-отвратително. Ето това трябваше да обясните на европейските журналисти, ако искате да ви вземат за някаква наистина надпартийна фигура. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

За TRIBUNE

Може да харесате и: