Литература

Процедура по отстраняване на министър

от

 

(Класическа трагедия в пет действия)

 

ПРОЛОГ: Сцената е мрачна. Излиза изтерзаният хор и запява: „О, Музо, възпей онзи плевенски пикльо достоен, // що толкова храбри стражари почерни”… По-нататък Хорът нахвърля кратка ретроспекция върху скандала „МВР” и подготвя публиката за последващите драматични събития. Всички желаят оставката на Румен Петков, но никой до този момент не се решава да му я поиска, докато…

 

ПЪРВО ДЕЙСТВИЕ

Румен Петков е в министерския си кабинет. Чисти подаръчния си “Макаров” с позлатен блок и дървена ръкохватка и замислено отпива от чаша с уиски. Дочува се далечен глъч. Министърът рязко вдига раздалечените си очи и застива като стресната кошута. Миг по-късно вратата с трясък се отваря и в кабинета нахлува Иван Костов, тъмновиолетов от гняв. Зад него като пекинез се пули и подскача Атанас Атанасов.

ИВАН КОСТОВ: Петков, подайте си оставката!

ПЕТКОВ: Няма да си я подам, Костов!

Възмутен от това политическо дебелоочие, Костов напуска кабинета. Атанасов го последва, но преди да излезе, вдига крак и препикава бюрото на министъра.

 

ВТОРО ДЕЙСТВИЕ

Румен Петков се е подпрял небрежно, но все пак изящно, на една от колоните в кулоарите на Народно събрание, точно срещу пощенските кутии на депутатите. Примлясквайки, отпива от чаша с карловска анасонлийка. Иззад една от останалите колони изскача Татяна Дончева. Изскача толкова внезапно, че вътрешният министър неволно трепва, но ръката с чашата остава непоклатима като изсечена от мрамор.

ДОНЧЕВА: Румене, да вземеш да си подадеш оставаката, ей! Имаш 48 часа!

ПЕТКОВ: Няма да си я подам, Татяна!

Възмутена от дебелоочието, с което вътрешният министър резигнира дори и съпартийците си, Татяна Дончева се скрива зад следваща колона по някакви нейни си работи.

 

ТРЕТО ДЕЙСТВИЕ

Брюксел. Румен Петков стои с благоговение пред символа на града – статуята-фонтан на Пикльото (Meneken Piss) и възторжено отпива от чаша със силистренска кайсиева. През тълпата турсти с мъка си проправят път Жозе Барозу и Греъм Уотсън. Първият ще превежда на български това, което има да каже вторият.

БАРОЗУ-УОТСЪН: Кога в Европа министер изпадал в такава положоние, той не чака премиер поиска оставка, а дава сам. За Бога, Петков, подава оставка, моля!

ПЕТКОВ: Не подава, не подава, Барозу-Уотсън! Хайде, вървете да си гледате работата!

Потресени от това дебелоочие, Барозу и Уотсън дават израз на възмущението си чрез озадачено повдигане на вежди и се стапят в тълпата туристи, сред които няколко японеца даже успяват да се снимат с тях.

 

ЧЕТВЪРТО ДЕЙСТВИЕ

Румен Петков седи в ресторант „Кайлъка“ и си мисли как ли са се чувствали пещерните хора, когато са седели в същата пещера и са пили същата кайлъшка гроздова, която пие и той сега. Респектиран от мащабите на времето и нищожеството на хората в него, той вдига мътен поглед да потърси келнера. Вместо него обаче вижда Папа Бенедикт ХVІ (бивш Йозеф Ратцингер), който плахо пристъпва от крак на крак до вратата на заведението и не смее да влезе по-навътре. Когато вижда, че присъствието му не е останало незабелязано, Негово Светейшество събира кураж и се приближава до масата на вътрешния министър.

ПАПАТА: Блажени са миротворците! Чедо, защо не смириш гордостта си и не подадеш най-сетне оставка!

ПЕТКОВ: Няма пък! Няма пък! Няма пък!

Натъжен от това дебелоочие, Папата се качва в паркирания отпред папамобил и потегля към площад „Свети Петър”, за да доведе новината за печалния провал да мисията си до знанието на urbi et orbi.

 

ПЕТО ДЕЙСТВИЕ

Деус екс махина! Румен Петков тъкмо си сипва чашка хубав коняк, когато небесата се разтварят и от тях се спуска самият Зевс Гръмовержец, за да разплете проблемите, с които простосмъртните не са в състояние да се справят. Трясва мълния и веднага след това като далечен грохот прокънтява гласът за Зевс:

ЗЕВС: Петков, съветвам те незабавно да подадеш оставка!

ПЕТКОВ: Абе, що си не е….. Аман!

Възмутен от дебелоочието на божеството, Румен Петков си отваря една бира.

 

ЕПИЛОГ: Сцената е мрачна. Изтерзаният хор навежда глави, обръща се и безропотно си тръгва.

 

З А В Е С А

 

автор: sulla.blog.bg

прочетен: 3438 коментари: 30

последна промяна: 20.04.2008 16:53

Може да харесате и: