Новини

Алхимия и стари грешки

от

 

astrology

 

Алхимията, като дял от общия окултизъм, който се слави с това, че обича да свързва неща, за които не е доказано, че имат връзка помежду си, също търси взаимозависимости между предмети и явления, които може би нямат такива в света на обективността и здравия разум. Така например има според алхимиците (и астролозите) връзка между деня вторник, планетата Марс, метала желязо и скъпоценните камъни аметист и топаз.

Така и аз миналата седмица се изкуших да навлека дългата роба на алхимика, защото в един ден, вече не помня точно кой, се случиха три неща без видима връзка помежду си:

1. Отпадна текста за бариерата от 8% пред коалициите;

2. Регистрираха синята коалиция за евроизборите;

3. Освободиха запрените пари по ИСПА.

Пременен във въпросната роба обаче, аз дадох воля на фантазията си и си представих следната случка. Хладна вечер край езерото Комо. Алпите мръщят снежни върхове. От двете страни на огряна от месечината полянка се задават два антични хора от по десетина души всеки – хорове, защото оттук нататък всички ще скандират като един, антични, защото така. Първият хор е съставен от български олигарси, социал-комунисти и настоящи и бивши деятели на разузнаването и контраразузнаването. Вторият хор е съставен от представители на ЕНП, фондация „Конрад Аденауер” и други евро-американски здрави сили.

ЕВРОХОР: Хайде стига управлявахте в тази нещастна България! Дайте й време да се съвземе, за да може да се цица пак!

СОЦХОР: Искаме да управляваме! Искаме да цицаме!

ЕВРОХОР: Първо ще поуправлява наш Бойко, пък после може и пак вие.

СОЦХОР: Тцъ! Ресто! Не струва!*

ЕВРОХОР: Ще ви принудим.

СОЦХОР: Ще купим изборите, ще ви цакаме с пари.

ЕВРОХОР: Много добре знаете, че, ако речем, ще ви надцакаме.

СОЦХОР: Че надцакайте ни, де! Хайде да ви видим!

ЕВРОХОР: Ще си разорите държавицата, ако тръгнете да се надцаквате с нас.

СОЦХОР: Майната й на държавицата!

ЕВРОХОР: Ще потрошим много пари, вместо да си ги похарчим за наша душа.

СОЦХОР: Е, така е…

ЕВРОХОР: Имаме предложение.

СОЦХОР: Кажете. Да чуем.

ЕВРОХОР: Ще допуснете СДС-арите до изборната борба, за да могат да влязат в парламента и наш Бойко да има с кого да се коалира.

СОЦХОР: А в замяна…

ЕВРОХОР: В замяна ще ви освободим парите по ИСПА да си ги откраднете на воля.

СОЦХОР (след кратък размисъл): Става!

Така двата хора стискат ръце и се разотиват в нощта. На другия ден медиите ще съобщят, че Пламен Юруков го (с извинение) духа, Синята коалиция се явява на евроизборите с редовна регистрация, а на националните – без осемпроцентна бариера. Правителството се бие в гърдите, че са му вдигнали запора от парите по ИСПА, Плугчиева излиза от надпреварата за европарламента, защото предстои нова вълна на усвояване, блогърите пишат и пеят, тъй както през сълзи се пей**.

А всичко щеше да е съвсем различно, ако старото СДС не беше допуснало една фундаментална, историческа и стратегическа грешка. Първото СДС, когато беше на върха на славата и силата си, трябваше да приеме два исторически закона:

1. Закона за реституцията и

2. Закона за лустрацията.

Законът за реституцията трябва да върне икономическата състоятелност на старата средна класа и старата интелигенция, а законът за лустрацията трябва да ограничи достъпа до националното богатство на представителите на организациите, които го узурпират в годините на просъветската комунистическа диктатура. Както се вижда, съвсем благородно и толерантно не стигаме до идеята за нова експроприация, за да не затваряме кръга на насилието. Но достъпът на комунистите до националното богатство трябваше да бъде силно ограничен още в началото на 90-те години. Тогава вероятно щяхме да се присъединим към ЕС с първото разширение и сега нямаше да се кръстим и да цъкаме с език пред проекти като АЕЦ „Белене” и „Южен поток”.

Поклон пред тези, които приеха закона за реституцята, но необяснимо остава защо не се прие и законът за лустрацията. И дали пък, ако тръгнем да изследваме причините за това, че не се е приел, няма да стигнем до много неприятни и болезнени изводи…

Както и да е. Важното е „колелото на историята да се върти”. Наздраве!

 

===============================================================

* Вапцаров – “Вяра”

** Яворов – “Арменци”

Може да харесате и: