007 Ментета

Джон Райдър Черен Етикет

от


jr-and-iРеших вече да бъда луксозен и да живея като истински британски джентълмен. Това е моят отговор на девалвацията на ценностите и икономическата криза у нас. Зная, че само консерватизмът е този, който ще спаси традициите ни, а традициите ни са тези, които ще спасят нас, българите. Когато заживея луксозно, като истински британски джентълмен, обаче ще имам нужда от свой собствен стил и от нещо, което да го отразява. А кое е нещото, което отразява стила на британските джентълмени? Извън всякакво съмнение, това е уискито, което те пият. Дали е блендиран или единичен малц, дали е от по-северните или от по-южните дестилерии, откъде е добит торфът, с който е опушен малцът, колко години е отлежавало и в какви бъчви – дали нови или в бъчви, в които преди това е отлежавало шери – това са все подробности, от чийто избор зависи и стилът на джентълмена. Понеже аз за своя стил искам винаги най-доброто, реших да го изразя чрез марката „Джон Райдър”.

john-rider-1Какво ме привлече именно към тази марка, освен, разбира се, безспорния престиж да можеш да си я позволиш. На първо място това беше външния вид на бутилката и особено оригиналната идея основният етикет да се изпълни в черно и златно и да се залепи по диагонал спрямо бутилката. Това само по себе си вече излъчва стил и ме кара да се чувствам наистина като парче британски джентълмен. После думите Finest Malt на етикета. Те доказват, че съдържанието на бутилката е произведено от възможно най-финия малц, от най-добрия ечемик, покълнал в най-добрите условия, което значи, че е покълвал в строго контролирана среда с неизменчива температура, влажност и слетлина, каквато среда обикновено се постига единствено в естествени пещери, и докато е покълвал, е бил бавно въртян в големи барабани, за да покълнат всички ечемични зърна равномерно. После малцът е бил изсушен на пушек от торф, добит от точно определени блата, за които се знае, че торфът се е образувал от точно определена растителност при точно определени природни условия, абсолютно естествени при това. Ето това значи Finest Malt, изписано на етикета на Моето уиски, което ще отразява Моя стил. Отдолу е написано и друго, също много важно: De Luxe.

Какво значи това. Това значи, че не са пестени никакви разходи за производството на Джон Райдър Черен Етикет. Избирани са само най-скъпите и най-качествените материали, избирани са само най-добрите доставчици сред дестилърите, които дават само най-добрия и следователно най-скъпия малц. Това се прави с една единствена цел: да не могат всички британски джентълмени да си позволят този продукт, а да могат да си го позволят само най-големите гъзари като мен. Ето, дори един Чърчил е пиел само скромния Ханки Банистър и е гледал Джон Райдър през крив макарон.

johnnie-walkerНо! Винаги има едно „но”, което да развали нещата. Винаги се появяват епигони, подражатели и направо откровени ментета, които искат да откраднат славата и стила на изисканите британски джентълмени като мен. Ето за какво говоря: има някакво уиски, което по отчаяно смешен начин се мъчи да наподоби любимото ми Джон Райдър, само и само някой да му обърне внимание. Ако не се лъжа, името на този плагиат беше нещо като Johnnie Walker. Дори и децата ще уловят измамата след минута-две вглеждане в двата продукта – ездачът срещу пешеходеца. Джони Пешеходеца по изключително грозен начин пунтира идеята на Джон Ездача да отпечата етикета си в черно и златно и да го залепи по диагонал на бутилката. Наистина, трябва да признаем скромността на тъй наречения Джони Уокър, който се е посвенил да препише дословно гордото Finest Malt De Luxe и вместо него е написал отговарящото на дребните му претенции Old Scotch Whisky. Другото, по което ще различите ментето от оригинала е, че ментето някак си не е успяло да постигне тази знакова намачканост на етикета при залепянето му, а е залепило етикета си по най-простия начин без никакви гънки и несъвършенства. Освен това на мястото на ездача в оригинала незнайно защо при ментето е лепнато числото 12. При ментето думите „Джони Уокър” са изписани с много по-дребен шрифт от „Джон Райдър” в оригинала, за да не се хване измамата от пръв поглед. Така че имаме добра новина: всеки джентълмен лесно може да хване измамата по описаните по-горе признаци и по този начин да опази неопетнен своя стил и своята оригинална неповторимост. Защото на нас, британските джентълмени, едната гордост ни е останала и няма да позволим на разни ментета като гореспоменатия Джони Уокър да се гаврят с традиционните марки, които определят нашия стил.

И накрая, за да ви предпазя от други вероломни атентати по адрес на неповторимия ви стил, джентълмени, ще ви дам един съвет и две предупреждения. Съветът е следният: купувайте питиетата си само от юнифайд дистилърс, за да сте сигурни в автентичността на марките. А предупрежденията са за още две ментета:

jackson-gordon-alexander-metaxa

Може да харесате и: