Ако не сте чели Устройства

Още четци

от

Ето каква била работата. Светът на електронните четци се оказа абсолютно същият като всеки друг свят и дори като Светът. И там има мерцедес и БМВ, кока-кола и пепси, епъл и пи-си, „Левски” и ЦСКА и тъй нататък. В света на електронните четци, ако мерцедесът е Kindle, то беемвето е Nook. Това прозрение ми се откри този понеделник, когато приятелят ми с онлайн-магазина ми донесе да тествам един Nook. И си обясних защо търси мнението ми – защото съм пълен лаик и новобранец в света на електронните книги и се удивявам на неща, които за по-вещите от мен сигурно са рутина. По-миналата седмица имах задачата на тествам един Kindle. Разбрах, че се различава от всички останали четци с това, че е пряка функция от огромната книжарница Amazon. Върви заедно с регистрация и персонална електронна поща на нейния сайт и е предназначен главно за работа с книги от Amazon. Абсолютно същата е идеята и на Nook, само че той произлиза от друга огромна книжарница – Barnes & Noble.

Устройството, което тествах, има важно преимущество – тъчскрийн. Това му позволява да бъде по-компактно от устройствата с клавиатура, без да отстъпва на функциите им. Просто клавиатурата е виртуална и се появява на екрана, без да заема допълнително място. При това положение Kindle 3 трябва да се завре в ъгъла от срам, ако не беше вградената му SIM-карта, която му осигурява, освен Wi-Fi, и 3G връзка с Интернет. А това е от първостепенна важност за устройства като тези, защото по Интернет техните стопани си купуват книги от Amazon и BN. Представете си, че имате прекрасен Nook с тъчскрийн и както си тъчвате из някоя книга, изведнъж ви се появява желание да си купите друга книга. Обаче се намирате на място, където няма Wi-Fi. Вдигате рамене и не си купувате книгата, а BN не регистрира продажба. На съседната маса обаче (защо реших, че действието се развива в кръчма?) си пие мартинито красива госпожица и чете чиклит от своя Kindle. По едно и също време с вас й се поражда желанието да си купи същата книга, която искахте и вие. Тъкмо си мислите, че при толкова съвпадения не може да не сте родени един за друг и че трябва на всяка цена да се запознаете, когато съвпаденията свършват. Красивата госпожица си купува книгата, която вие не успяхте и това я праща в едни обезкуражаващи висини на недостъпност. Защото нейният Kindle има безплатна 3G връзка, макар и да няма тъчскрийн. Говори се, че новият Kindle 4 бил вече с тъчскрийн, но пък нямал 3G. Понякога си мисля, че има космически зъл гений, който се гаври с нашия свят.

Nook-a е красив. Корпусът му е със силиконово покритие, а дизайнът на менютата не само изглежда много добре, но е и много функционален. И той има вграден речник, само че в неговия случай е Webster. Работата с текста е много добре организирана. И тук можеш да добавяш букмарки, да подчертаваш и да пишеш бележки към маркиран текст, разбира се с всички преимущества и удобства на тъчскрийна. Секцията за преглеждане на букмарките и бележките изглежда по-добре, защото е подчинена на принципите на като цяло по-добре изглеждащия дизайн на интерфейса. Лесно можеш да споделяш всичко, които правиш, в социалните мрежи (стига да имаш покритие с безжичен Интернет). Съдържанието му е организирано великолепно, лесно достъпно и удобно за работа. И тук има ограничения във файловите формати. Докато Kindle чете само Mobi, Nook чете само Epub. Но както вече се разбра, това не е голяма драма, защото има много лесни и достъпни начини за конвертиране от един формат в друг. Сякаш Nook се справя малко по-добре с PDF-ите.

Според мен обаче, ако трябва да се сравняват Nook и Kindle, трябва да се сравняват не толкова самите четци, колкото книжарниците, които стоят зад тях и които ги захранват. Направих си труда (не голям, мъничък труд) да разгледам сайтовете и на двете и установих, че са почти идни и същи като заглавия, организация на заглавията и начин на тяхното предлагане и придобиване. И на двете места цените могат да варират в рамките на няколко пъти. Като цяло Amazon ми се видя малко по-евтин. А това има значение, ако сте решили да се превърнете във вманиачен колекционер на електронни книги.

Това е. Ако ми дадат да тествам нещо друго, ще го тествам и него. Четците са хубаво и уютно нещо и само правят доброто старо четене на книги още по-приятно. Ако изоставаме с нещо, това са библиотеките и книжарниците за електронни книги на български език. Имам познати в няколко издателства и с радост мога да споделя, че някои от тях имат доста напреднали проекти в тази посока. Ще ми се да вярвам, че не е далеч времето, когато ще разполагаме с български масиви от електронни книги като Amazon и Barnes & Noble.

Може да харесате и: