007 Г-н Борисов

Ван дер Любе броди из България

от

Днес „Медиапул” ни информира, че „Борисов и Цветанов планират да се криминализира носенето на бензин”. „Премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Цветан Цветанов вече обсъждат евентуалното криминализиране на пренасянето на бензин или други запалителни течности в бутилки и туби” – гласи новината. Извън притеснението, което тя носи на закъсалите без гориво шофьори на пътя, които ще трябва да извършат престъпление, като отидат на стоп до  близката бензиностанция донесат тубичка или поне пластмасово шише или пък на притежателите на запалки Zipo, тази новина ни окрилява с узнаването, че е направена поредната решителна крачка към пълното и окончателно преборване на престъпността и вековечното тържество на реда и сигурността.

Колко е просто, само трябва да се сетиш! Щом върлуват подпалвачи, да се забрани пренасянето на запалителни вещества! В този ред на мисли ясно се очертава и начинът за противодействие срещу детската престъпност: забрана на ражданията и задължителност на абортите. Отвличанията ще спрат, като се инкриминира притежаването на микробуси и крайградски вили, защото най-често жертвите ги отвличат с микробус, а после ги държат в някоя крайградска вила. Телефонният тероризъм ще изчезне след инкриминирането на БТК и мобилните оператори, а данъчните престъпления ще се пресекат веднъж завинаги с окончателното закриване на икономиката – кауза, за която се работи всеотдайно.

Ето как епидемията от подпалени автомобили ражда прогресивни и решителни идеи за управлението на обществото. Не знам кой пали колите, но това е мащабно организирана акция, в която няма нищо дребно-хулиганско. Този, който ги пали или иска да дискредитира властта, или да й направи голяма услуга. Ето, днес ще забраним носенето на бензин в бутилка. Утре ще създадем специална дирекция към МВР, която да се бори с носенето на бензин в бутилка. Понеже ще е цяла дирекция с голям щат (бюджетът на МВР може да си го позволи), няма да се бори само с това, но и с други противообществени явления. Например с медиите, които внушават съмнение и несъгласие с линията на управлението. Или пък с опозиционните партии, но наистина опозиционните, а не с „патериците”, които създават удобната, макар и малко нескопосано нарисувана, картина на плурализма у нас.

Ако не друго, мисля си, че горящите автомобили скоро ще хвърлят светлина върху много нови и важни неща. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

=====================

Маринус ван дер Любе (на нидерландски: Marinus (Rinus) van der Lubbe) е холандски комунист, обвинен в подпалването на Райхстага на 27 февруари 1933 година. Встъпва в холандската комунистическа партия през 1925-та. През 1933 година заминава за Германия за да се бори с дошлите на власт национал-социалисти. Според официалната версия в нощта на 26 срещу 27 февруари 1933 подпалва няколко обществени сгради, след което е заловен. На Лайпцигския процес се държи доста неадекватно и не отговаря на зададените въпроси. Нацистите го смятат за агент на Коминтерна, а комунистите за нацистки провокатор. Маринус Ван дер Любе е осъден на смърт.

Може да харесате и: