Webcafe

Ако Левски имаше профил във Фейсбук

от

Онзи ден, по случай годишнината от обесването на Левски, медиите отново упражниха въображението си с въпросите: какво щеше да каже Левски, ако днес беше жив, какво щяхме да му кажем ние и т.н. Аз пък се запитах какво щеше да е, ако първият изкуствен спътник на Земята беше изстрелян 150 години по-рано.

Безспорно, в такъв случай по времето на Левски дори и в прогнилата Османска империя вече щеше да има интернет и то не само интернет, но и достъпни социални мрежи, в които даже и раята има право да поддържа свои профили по силата на Гюлханския хатишериф. Свои профили щяха да имат възрожденците, а също и националреволюционерите начело с Левски.

Представям си мразовита утрин в сянката на падишаха. Дяконът тъкмо се е измъкнал от заптиетата и е седнал да изпие едно кайве. Духва в шепи – Ху! – вади смартфона и написва във Фейсбук:

Всичките народи в България щат живеят под едни чисти и святи закони, както е дадено от бога да живее човекът; и за турчинът, и за евреинът и пр., каквито са, за всичките еднакво ще е само ако припознаят законите равно с българинът.
Така ще е в наша България!

Още преди да се съберат и 10 лайка, отдолу ще започнат коментарите:

„Стига с тея турци и евреи ве! стига с тоя бог ве! само кинти искате да лапате!“

„Абе, Левски, сички те знаем! Ти си на хранилка на Иванчо Хаджипенчович от Цариград!“

(лайк) „На същия този и на ония олигарси от Букурещ и Браила! Мафия! У-у-у-у!…“

Тук Левски ще опита да се защити:

Братя! Недейте така, братя!
По-добре се запишете в най-близкия таен комитет по местоживеене
в името на Отечеството!

„Г-н Левски! Такива като Вас трябва да ги пращаме без съд в Диарбекир, задето клатите нашето стабилно петвековно общество! Вие сте безотговорен! Помислихте ли за служителите в администрацията и техните семейства?“

„Ами бизнеса? Аз търгувам с целия Близък Изток!“

„Ами животновъдството? Аз паса стада чак до Бяло море!“

Но, байно! Ти пак ще си ги пасеш!

„Дрън-дрън! Великите сили никога няма да позволят излаз на Беломорието!“

„Левски е глупав либерал и карбонар, който иска да уреди шуробаджанаците си на държавната хранилка!“

Но, братя българи! Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи!

„Какви достойни хора, бе! Всички сте политически хамелеони и номади! То не беше Филип Тотю, не беше Панайот Хитов, не беше Раковски!… Изномадствахте целия политически спектър, а сега имате наглостта пак да искате да управлявате!“

„Кои са достойни хора, бе! Бръкнете в Гугъл и ще видите! Всичките сте деца на чорбаджии и подлоги от османската номенклатура преди реформите!“

„Браво, Левски! Аз съм с тебе! Ти си автентичен хъш!“

„Баба ти е автентичен хъш!“

„Ние сега не сме ли равни с другите европейски народи?“

„Не, защото заради чугунени русофили като теб сме равни само с евразийските народи!“

„А заради грантаджии като теб отец Паисий ни нарече юроди!“

Братя, братя! Недейте така, братя, пред лицето на тирана!

Тук Апостолът наистина ще се огорчи и ще реши да създаде събитие във Фейсбук. На него ще покани всички приятели от листата си:

След две седмици се събираме на Оборище и вдигаме въстание!
Всеки да си носи пушка!

Всички приятели се чекват, потвърждават, че ще отидат на събитието. Дяконът е щастлив. След две седмици отива на Оборище пръв, все още няма никой друг. Сяда на мъхнат пън и чака. Минава час – никой не идва. Минават два – никой. Привечер Дяконът осъзнава горчивата истина, че във Фейсбук е едно да кажеш, че ще участваш в ивент, а съвсем друго наистина да участваш. Вади смартфона и с горчивина написва:

Народе????

Потребител с име dimitur_ob6ti го докладва и му блокират профила.

Ето това щеше да е, ако първият изкуствен спътник беше изстрелян 150 години по-рано. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

 

Може да харесате и: