в. "Сега"

Демиурзи-самодейци горят в червени пламъци

от

Ако нощем мине автомобил под прозорците ми и фаровете подгонят сенки по завесите, аз се стряскам, виждайки в тях близки отблясъци от горски пожари. До това състояние ме докараха непрекъснатите новини за горящи гори и топящи се ледници.

Джунглите били белите дробове на планетата. Какво дишат те? Въглероден двуокис. Какво издишват? Кислород. Следователно борбата срещу въглеродните емисии е опит да се удуши планетата, лишавайки я от това, което диша през белите си (зелени) дробове. Спокойно! Шегувам се, не скачайте още…

Единият бял (зелен) дроб бил по поречието на Амазонка, а другият – по поречието на Конго. Пожарите във втория дроб, африканския, са три пъти повече от тези в първия, южноамериканския, но публикациите за Амазонка са сигурно 100 пъти повече от тези за Конго. Те са 100 пъти повече и в сравнение с предишни години, макар 2019 откъм горски пожари да не е нещо особено. Статистиката, обобщена от Тихомир Чергов, припомня, че от 80-те години досега рекордна по обезлесяване на Амазония е била 1995, а броят на пожарите през 2019 е по-малък от боря на пожарите във всяка една от годините между 2003 и 2010 и на половината между 2010 и 2018. Тоест тази година е сравнително безпожарна, особено ако се вземе предвид и неохотно съобщаваното обстоятелство, че много от пожарите са във вече обезлесени за земеделски нужди територии. Така че внушението: „Най-сетне отвратителният (и безконтролно размножил се) човек успя да опожари планетата“ е донейде неточно, най-вече в частта си „най-сетне“.

Откъде тогава този засилен медиен интерес именно към бразилския дроб на планетата? О, как всичко се повтаря! О, Музо, възпей оня гибелен гняв на Макрона! Подобно на историята с хубавата Елена, и днес е замесена жена – жената на Макрон. Някакъв фен на Болсонаро сравнил съпругите на двамата президенти и тъй като бразилската сама по себе си е 37-годишна мацка, с 28 години по-млада от френската… Лошото е, че самият Болсонаро се присъединил към майтапа в социалните мрежи, което тласнало Макрон към гневна пресконференция, в която пожелал на бразилците скоро да си имат нов, не толкова гаден президент. Оттогава се говори за ескалираща война между двамата и това е причина световните медии да обръщат по-голямо внимание на амазонските пожари, отколкото на конгоанските – вие да не си помислихте, че е заради нещо друго?

Резултат с изображение за bolsonaro burns

Но дори и Троянската война не е била само заради Елена. Връстницата на г-жа Макрон е била само casus beli, оправдание (уж в името на честта) за западните гърци, които отдавна точели лиги по Дарданелите. Така и Бразилската война (нека въведем този термин за сблъсъка между Макрон и Болсонаро) всъщност е отражение на един глобален сблъсък – между рицарите на новия световен ред, чийто крал Артур напоследък се опитва да се пише Макрон, и другите рицари, според които нещата са си добре и така. Когато Макрон казал на Болсонаро, че горските пожари са безобразие, че увеличават въглеродния отпечатък и унищожават дробовете на Майката Планета, Болсонаро му отговорил да не се държи като колонизатор, а европейците първо да вземат да си залесят обратно своя си континент, който безогледно са изпосекли, докато са се превръщали в господстваща индустриална цивилизация – равнините за ниви, а планините за ски писти, по които да се забавляват новите господари на света.

Болсонаро е известен със своите антиджендърски виждания (надявам се с тази дума да опиша целия му профил, за да не се налага да се разлиствам излишно), което дразни мейнстрийма. Откакто се оказа, че горските пожари се отразяват зле върху рейтинга на бразилския президент, мейнстриймът стана още по-усърден. Сега борбата не е за дробовете на Майката Планета, а за свалянето на южноамериканския Орбан.

Но и без Бразилската война проблемите са си същите. Бразилската война не е причина за проблемите, а само един от техните резултати.

Понякога ми се струва, че наистина има някакви помислили се за богове демиурзи-самодейци, които самонадеяно се опитват да инженерстват съдбата на човечеството. След като изобретиха човешките права и антибиотиците, след като натрупаха мощ да се справят с регионални конфликти и често съпътстващите ги геноциди, демиурзите-самодейци размножиха човечеството до такива мащаби, че сега всяка година със свито гърло съобщават новите демографски данни.

Въпреки че все още се прокрадват гласчета, които се опитват да свързват горските пожари с т. нар. „глобално затопляне“, всички знаят, че те – законно или незаконно – се предизвикват умишлено, за да се отвоюват от гората нови обработваеми земи. В Бразилия, например, много се нуждаят от нови площи за отглеждане на соя, която се продава като топъл хляб в Макронова Франция. Или както би обобщил някой киселяк: „Г-н Макрон, ограничете нуждите на страната си от соя и ще спасите дъждовните гори!“. За какво всъщност ѝ е притрябвала на Франция соя? За изкуствено месо? За изкуствено мляко? За фураж? Но къде остана еко-био? Та нали 99% от соята, която се внася в ЕС, е ГМО?  What a wonderful world!

Несериозно е да мислиш, че милиардната човешка популация може да се изхранва от еко ферми без торове и химикали, от ръчно отгледани зеленчуци и яйца от свободни и щастливи кокошки. Ще има и ГМО, ще се горят и дъждовни гори. Освен ако не се намерят начини (с изключение, разбира се, на най-популярните) да се намали човешката популация. Но – да му се не види! – вече сме се обявили в защита на неотменимите човешки права, първото от които е правото на живот. И щом не може с отнемане на вече създаден живот, да опитаме с предотвратяване появата на нов.

След като размножиха човечеството, сега демиурзите-самодейци започват да умуват как да го намалят. Опитват с поощряване на абортите, медиите отново идват на помощ: „Тялото си е мое!“, „Не съм ви машина за бебета!“, „Не можете да ми се месите на избора!“ (за да стигнеш до това заключение, скъпа, вече са се намесили професионално).

Поощрява се сексуалната просвета и то особено в частта ѝ „предпазване от бременност“. Въвежда се и специалният термин „нежелана бременност“ – демек, вие си се чукайте, мили деца, но гледайте да не забременявате, ние ще ви раздадем безплатни кондоми, ще ви научим да следите цикъла си. Но и да забременеете, не се отчайвайте: ще изстържем нежелания бъдещ генератор на въглероден отпечатък и унищожител на дъждовни гори!

Поощряват се еднополовите бракове, които, колкото и да са „естествени“, не могат да създадат поколение. За да се приемат те нормално, предварително се полагат ревностни грижи. Децата трябва да свикнат с мисълта, че е нормално половете да са много повече от два и че е нормално всяко дете само да решава към кой от тях да принадлежи, дори и когато не е способно да обясни разумно избора си.

От най-ранна възраст се насажда схващането, че не трябва да се бърза с бебетата, че трябва първо да си „поживеем“, после да си стъпим на краката, да узреем за родители, да сме способни да подсигурим сложното детство на новия човек и чак след това да „планираме“. Докато дойде този момент обаче вече сме на възраст, когато трябва да се оглеждаме за някакви изкуствени начини за забременяване, защото превземайки живота, гонейки мечтите си, реализирайки се на професионалното поприще, неусетно сме одъртели.

Но се оказва, че тази пропаганда влияе само върху белия човек – онзи, виновника за колониализма, робството, глобалното затопляне и всичко останало. Тук демиурзите-самодейци получават доза разочарование, защото техните манипулации изобщо не засягат онези хомо сапиенси, които се размножават най-бурно. Тъй че Майката Планета пак ще си бъде пренаселена, просто след няколко поколения ще се промени съставът на населението.

– Споко! – ще махнат безгрижно с ръка демиурзите-самодейци. – Човешкият гений ще завладее далечни галактики! Човекът ще се разсели по цялата вселена, а тя, както знаем, е безкрайна! Тогава няма да мислим как да ограничаваме раждаемостта. Тъй че „плодете се и се множете“[1], от нас да мине!

Обаче точно този човек, който ще трябва да проектира звездолетите, с които ще се разселим из вселената, няма да се е родил, защото майка му и баща му са посещавали часове по семейно планиране и сами са си избрали половете, за да следват мечтите си и да намалят въглеродния си отпечатък. Освен това мисля, че Картаген е вече безобразно пренаселен и трябва да бъде разрушен. Но, моля ви! Не го опожарявайте! Знаете ли колко ФПЧ се отделят в атмосферата…

За в. СЕГА

 

 

[1]И благослови Бог Ноя и синовете му и им рече: плодете се и се множете, и пълнете земята (и я владейте)“ (Битие 9:1) – Думи на Бог към Ной непосредствено след Потопа, когато Ной и семейството му са единствените хора на земята.

Може да харесате и: