NEWS.BG

Бездарен или гениален е пиарът на новия премиер?

от

Кога се появи първата ваксина против ковид и колко са мостовете на р. Дунав – един, два или три? Разбира се, става дума за българския участък, защото (ако не ме лъже паметта) мостовете над Дунав в Будапеща са 14, а във Виена – 20. За тези два гафа на Кирил Петков от изминалата седмица се сещам, може би защото бяха най-добре медийно разработени. Всъщност имаше още един – как е бил облечен и как е изглеждал на общата снимка със Столтенберг – колко къса била вратовръзката му, колко дълги били панталоните му, колко разкопчано било сакото му, колко разперени ръцете и колко разкрачени краката, та ханшът му да изглежда по-широк от раменете. Не, последното не е анализ на Любо Стойков или Евгени Минчев (сами по себе си пиар диктатори), а на неосъществен депутат от „Демократична България“. Ако беше осъществен, може би нямаше да е толкова безмилостен. Все едно, няма да ви кажа кой, не защото е тайна, а защото не е интересно.

Друг пиар мотив на новия премиер е пешеходството. „Искам да усещам реалните проблеми – каза той. – Ще ходя по земята и ще говоря с хората“. Искал да диша кислород сред хората, което е добра новина за столичани, защото очевидно смъртоносният въздух, напращял от фини прахови частици, дето едва не ни затри през зимата на годината с местните избори, тази зима се е дянал някъде, циганите не горят гуми и дрехи в кюмбетата и не четем всеки ден с настръхнали коси данни от датчиците за замърсяване на въздуха.

Кога Кирил Петков стана божество – кога реши да прояви кеносис и да снизходи от небесата, за да ходи по земята сред простосмъртните! И да диша техния кислород…

Макар и в бъдеще време (като повечето действия на неговия министър Бойко Рашков) решението на Петков да бъде премиер-пешеходец хвърлило в смут НСО, което и то, горкото, трябвало да си върши някак работата. Ще видим как гардовете ще се справят с проблема, как ще притичват по тесните тротоари на Стамболова София и ще стрелкат параноични погледи наляво и надясно. Аз бих си позволил да ги утеша, като изкажа предположението, че пешеходството и дишането на кислород няма да се състоят в заявената пред медиите мяра.

Вживял се в ролята на пешеходец, Кирил Петков (или онзи, който се занимава с неговия пиар) разпространи видеоклип без звук със сюжет как ръководителят на нашето правителство пешеходствува вечер по някакви махленски улички в Брюксел. Защо? Не питам защо са заснели този клип, какъвто може (и има право) да заснеме всеки турист в чужбина, а защо го разпространяват от официалната страница на ПППП във Facebook с лаконичното, но въздействащо послание: „Премиерът Кирил Петков пеша и в Брюксел“. Какво показват, какво искат да внушат?  Че всеки, който се придвижва с автомобил е изрод и не заслужава народната любов? Че всеки, който се придвижва пеша, е светец, Толстой на нашето време, достоен да сподели съдбата на народа и да я управлява? Що за популизъм, що за сиромахомилство! Смешното е, че електоралните среди, в които е популярен Кирил Петков, въобще не са народняшки, там хората си имат съвсем прилични автомобили и си ги ползват, а ако ходят пеша или карат велосипед, то е за да допринесат за собственото си безсмъртие, то е част от напредничавата им хигиена като йога, веганство или други подобни извращения. Чие сърце ще грабне, в чия душа ще влезе Кирил Петков като се прави на човек от народа? Пита ли се за това пиар мисълта, на чиито грижи министър-председателят е оставил публичния си образ?

На пръв поглед премиерският пиар изглежда толкова сбъркан, толкова нескопосан, че един друг специалист в областта, редом с онзи неосъществен ДБ депутат, не издържа и надигна глас. Става дума за пиара Петър Кърджилов (български писател фантаст, журналист и киноисторик), активист на Зелените и „Да, България!“, който нашумя като пиар консултант и имиджмейкър на Десислава Иванчева, която пък нашумя с това, че от стилист на прически (правилно ли се изразявам?) стана кмет на район „Младост“, след което я хванаха с подкуп. Та Петър Кърджилов не издържа глупостите на премиерските пиари и сам предложи услугите си, написвайки във все същия Facebook по повод злополучната среднощна променада на Кирил Петков по брюкселските сокаци следното: „Драги приятели от ПП, не зная кой се занимава с публичната ви комуникация, но на драго сърце бих ви предложил услугите си. Това видео не е видео за политик. Едно просто преминаване по тротоар без никакъв глас от премиера, дори без звук. Много важно, че върви пеша и се усмихва. И аз съм бил в Брюксел…“. Ей, драги приятели от ПП, побързайте да се възползвате!

Та, какви, казвате, са пиарите на промяната – некадърни или гениални? Ако са допуснали всичко казано по-горе, че и още, вярвайки, че правят страхотна услуга на клиента си и че му създават някакъв неустоим публичен образ, те извън всякакво съмнение са некадърни. Обаче я си представете друго. Представете си, че съветвани от вещи типове като Робърт де Ниро в „Да разлаем кучетата“, пиарите на промяната сами раздухват изцепките за броя на дунавските мостове и пешеходството, нарочно карат Петков да се облича и снима по този начин, да изговаря всички глаголи само в трето спрежение и да повтаря до втръсване „ще анализираме“ (поне този глагол наистина е от трето спрежение). Представете си, че го карат да дрънка врели-некипели, само за да се занимава общественото мнение с това и да пропуска фактическата му некомпетентност. Ако постъпват така, то неговите пиари хич даже не са некадърни, ами са доста ловки, добри професионалисти. Защото целта на добрия PR не е да се говори за някого или за нещо, а да не се говори.

А сега си представете, че сте преодолели изцепките на Петков и глаголите му на „-ме“ и сте разкрили фактическата му некомпетентност, която пиарите са се мъчили да скрият зад изцепките. Разкривате я, но и тя се оказва ловък пиарски параван пред нещо, което наистина не бива да разкривате – истинската мисия на Петков във властта, неговата зловеща световноконспиративна мисия, включваща приемането на Македония в ЕС и тържеството на Истанбулската конвенция в България, въпреки мнението на Конституционния съд. „Аха! – ще си кажете. – Той ни се прави на пешеходец, за да не го видим, че всъщност не е в час“. И като си кажете така, ще се успокоите, самодоволни от разкритието си. А истината ще бъде, че той се прави на не в час, за да скрие зловещия факт, че е зъл гений, инсталиран от световния заговор. Е, ако това е така, то какъв е пиарът му? Мисля, че заслужено трябва да го наречем гениален.

Но вие не знаете това. Не знаете дали наистина Кирил Петков е неспособен да подгъне панталона на костюма си, не знаете дали наистина не е наясно какво е ставало и какво става в държавата, не знаете дали е пратеник на мъдреците от Сион, не знаете даже дали в момента аз се майтапя, говоря сериозно, правя се, че говоря сериозно, докато се майтапя или съм сериозен, докато се правя че се майтапя. Няма откъде да знаете. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

За News.bg

Може да харесате и: