Реклами

Това само привидно е запалка

от


lighter3На пръв поглед това е най-обикновена запалка, която дори не е и рекламна. На нея не пише „Виктори”, не пише „Марлборо”, нито дори „ЕТ Гранитогрес – Иван Гранитски”. На пръв поглед тази запалка излъчва спокойствие, непринуденост и дори някакъв своеобразен уют с възможността да дадете утвърдителен отговор, когато непознат на улицата ви попита „Имате ли огънче?”, а после да се приберете у дома и да си сипете една ракия. Хармонията е пълна, светът е прост и разбираем, а хората не се самоизяждат в конкурентна надпревара. Но едва направили тази констатация, погледът ни попада на един елемент от дизайна на запалката – копченце:

lighter4


Едно такова малко и отстрани, спокойно можеш и да не го видиш. Но видиш ли го, край на спокойствието и уюта. Веднага разбираш, че светът е по-сложен, отколкото ти се представя, двуличен някак и многофункционален. Какво ще стане, като натиснем копченцето? Друг пламък ли ще излезе? Музика ли някаква ще зазвучи? Или пък ще светне фенерче, за да освети мрака около нас? Сигурно ще е фенерче. „Да бъде светлина!” е казал не кой да е, а самият Господ в книга „Битие” и мракът е побягнал с писъци. „Да бъде светлина!” казвам и аз и натискам копченцето на запалката:

lighter5


И изгрява слънце!!! Не просто лъч светлина раздира мрака, а лъч светлина, в който се проектира лицето на Бойко Борисов. Ето това е една истинска рекламно-агитационна запалка-сувенир от най-ново поколение! Електронно-оптичен вариант на култовите значки с образите на любимите вождове Мао Дзедун и Ким Ир Сен, които в миналото ревностно носеха китайците, респективно корейците.

Представям си малката кибритопродавачка. Драс една клечка, драс още една клечка, драс още една и още една и още. При всяко драсване в светлината на пламъчето се появява приказно видение и дарява миг щастие на момиченцето. Но само миг, защото, когато угасне клечката, и видението си отива, за да се върне на негово място студът. От драс на драс клечките на малката кибритопродавачка свършват и тя е изправена пред угрозата самата да угасне в мрака и студа. Тогава се сеща, че всъщност има не само кибрит, но и още нещо. В пазвичката си е скътала мъничка бяла запалчица. Бяла запалка за черни дни, както обича да се изразява датският народ в подобни случаи. С вкочанени ръчички кибритопродавачката изважда съкровището си и натиска малкото копченце отстрани. В облачното небе, подобно на логото на Батман в небето над Готам сити, изгрява строгото, но по бащински топло лице на Батко Бойко Борисов, когото в страната на Андерсен наричат просто Бат’. Разлялата се топлина обгръща не само малката кибритопродавачка, но и всички угнетени. Настава такава радост и веселие, че дори самият Андерсен спира да пише своите тъжни и вече никому ненужни приказки и се насочва към писане на фейлетони и текстове за скандинавски поп-фолк.

lighter6


Разтърсен от откриването на тази запалка, реших животът ми да поеме по нов път. Ще се отдам на политическата сувенирна реклама. Ще започна с Бат’ Бойко – касичка и Бат’ Бойко – стереокартичка: като я мръднеш малко, Бат’ Бойко намига. Бат’ Бойко – подгревател за чаша, който се включва в USB-то на компа, ще бъде артикул, с който ще вдигна рейтинга на кмета с поне 5 пункта, а посредством артикула Бат’ Бойко – машинка за разшиване на телчета ще грабна и сърцата на работещите в канцелариите. Посланието си до водачите и возещите се в МПС ще отправя чрез предназначен за експонация на задното стъкло пластмасов дакел с главата на Бат’ Бойко, глава, която ще се полюшва при движението на автомобила, особено по Цариградско шосе. Няма да се огранича само до рекламирането на Бойко Борисов, защото съм сигурен, че и от други партии ще проявят интерес и платежоспособно търсене спрямо моята политическа реклама. Химикалка с Емилия Масларова, която става гола, веднага щом обърнеш химикалката на обратно, е идеен сувенир, който възпитава вяра в социалната грижа на правителството. Наргиле-Доган с маркуч, поставен на правилното анатомично място, ще е подаръкът, който ще си поръча ДПС при мен, за да го раздава после на коалиционните си партньори. Да надуват маркуча на Доган, а той весело да им бълбука.

Мързи ме да измислям повече политически сувенири…


===========================================

А ето и нещо от днес, 06.11.2007, политическа реклама, предоставена любезно и съвсем на място от svetlo, за което му благодаря:

lighter7


lighter8


автор: sulla.blog.bg

прочетен: 3266 коментари: 26

последна промяна: 06.11.2007 17:02

Може да харесате и: