007

Смърт на пушачите!

от

churchil

С голяма тревога наблюдаваме една тенденция, според която май няма да разстрелват пушачите и съдържателите на заведения, в които се пуши. Май ще смекчат режима и ще оставят заведенията сами да решават дали в тях да се пуши или не. Това е скандално, защото дава зелена улица на пушачите да тровят нас, непушачите, нас и нашите деца, които ние водим със себе си по ресторанти, барове, дискотеки и, както е казала поетът: „по хладни механи”*.

А трябва да е точно обратното. Пушенето е вредно и трябва да бъде категорично забранено, особено в заведенията. В заведенията трябва само да се яде и да се пие. Който иска да пуши, да не ходи на заведение. Но дали тютюнът е единствената опасност, която ни дебне иззад ъглите на ресторантите и в притворните и лукави погледи на келнерите? Дали ако забраним цигарите, ще възтържествува световната справедливост? Не – казвам аз. Има още опасности, които минират пътя ни към здравословния живот.

Щом сме казали „а”, да не се свеним да кажем и „б”. Щом ще забраняваме цигарите в ресторантите, защо да не забраним и алкохола! Тютюнът разяжда белия дроб, алкохолът разяжда черния. Освен това, ако човек изпуши три кутии цигари, няма да пребие жената и детето, докато, ако изпие три големи ракии, не се знае накъде ще поеме емоционалният му живот. Затова е най-добре в ресторантите да е забранено както пушенето, така и пиенето. Но дали е достатъчно това?

 

Всички сме чели за вредата от холестерола. Не можем да искаме да сме здравословни и да правим компромис с холестерола. Той се отлага по стените на кръвоносните ни съдове и предизвиква склероза, вследствие от която ние забравяме името на любимата съпруга, забравяме имената на децата и дори забравяме къде живеем и по тази причина ни е трудно да се приберем вкъщи след кръчмата, започваме да се напикаваме и да обременяваме семейния бюджет с разходи за памперси, получаваме инсулт, парализираме се, обществото е принудено да ни тика в количка и да ни плаща пари за инвалидност и прочие. Затова е най-добре в ресторантите, освен цигарите и алкохолът, да се забрани и месото. Но достатъчно ли е това?

 

Да погледнем целулозата. Какво прави тя? Нищо полезно, освен това да кара човека да пърди. Но Горки е казал (макар и в крайно неподходящ контекст): Човек – това звучи гордо! Е, как, моля ви се, Човекът хем ще пърди като кон през пет минути, хем това ще звучи гордо. Пък дори и да успее да прозвучи гордо, дали и гордо ще мирише? Не, мисля, че и целулозата трябва да бъде забранена, както цигарите, алкохола и месото. Мисля, че е добре в ресторантите да се забранят и салатите. Но дали това е достатъчно?

 

Диабетът дебне като империалистически шпионин от епохата на студената война. Всеки знае на какво е способен той. От него ослепяваме, надебеляваме и припадаме с ацетонов дъх в устата. Започваме да се тъпчем с инсулин и не можем да ядем нищо друго освен салати, но и салати не можем, защото са забранени по силата на забрана на целулозата. Страшно нещо е диабетът и със сигурност в ресторантите трябва да се забранят всички видове десерти и дижестиви, стига да има такива оцелели след забраната на алкохола. Да, добре е да се забрани захарта в ресторантите. И това вече може би ще бъде достатъчно.

 

Ето, представям си ресторанта на бъдещето, ресторанта на здравословните и разумни хора. Влизаш, сядаш на масата и никакво месо, никакви салати, никакви десерти, никакви напитки, за пушене да не говорим! Седиш, седиш на празната маса, пък „не знам досадно защо ти стане”* и викнеш келнера, платиш си и си тръгнеш, обгърнат в здравословност и безсмъртие. Стоп! И това не е достатъчно!

 

Седенето на стол често е причина за появата на хемороиди…

 

 

====================================

 

* Ботев – „Хайдути”

 

**Яворов – „На нивата”

Може да харесате и: