LIFE

Лъжливото мигрантче

от

Да помогнеш на някого в беда е естествено, то се подразбира и няма какво да се говори по този въпрос. Лошото е, когато бедата се превърне в професия, в бизнес и накрая в измама. Каква беше тая война, какво беше това бедствие, каква беше тая световна катастрофа, че през последните два месеца само през Македония в Европа се изсипаха близо 50 000 души! И какво е това бягство чак в Германия и Франция? Там ли е най-сигурно? Навсякъде другаде ли животът на „бежанците“ е застрашен?

Техният брой непрекъснато расте. И това е така, не защото войната в Сирия става по-люта или пък се стоварват повече бедствия по местата, откъдето те „се спасяват“. Броят им расте, просто защото бизнесът „Миграция“ се организира, развива, става по-продуктивен и стига до повече клиенти, желаещи да се възползват от услугите му. Миналата седмица пътувах на юг и от Свиленград се върнах не по магистралата, а по стария път. В Любимец пътят минава точно покрай бившите казарми, които сега са приведени в приличен вид и в тях са настанени „бежанци“. В центъра на Харманли пък лъскавите заведения на площада бяха заети единствено от чуждоезични мургави мъже, лениво наслаждаващи се на горещия следобед и на освежителните си питиета. Бяха облечени модерно, с грижливо засечени мустаци и заострени бакенбарди. Очевидно не бяха от нашите турци. „А-а-а, тези ли? Това са бежанците“ – каза ми два часа по-късно мой приятел в Хасково. Или не точно самите „бежанци“, а онези бизнесмени, които организират тяхното „бежанство“. Изглеждаха досущ като преуспели хора, чийто бизнес процъфтява, въпреки че България далеч не е най-подходящата страна за него.

Със сигурност сред тези човешки потоци има и хора, които наистина бягат, за да спасят живота си. И де да имаше начин да ги отсеем! Но повечето са предприемачи, които си плащат с надеждата, че като попаднат в някоя богата страна, не само ще възвърнат вложението, но и ще припечелят допълнително от социални помощи, пък и от друго. Те не са бежанци, а икономически мигранти. Да, вероятно повечето от тях живеят бедно, не могат (или пък не искат) да произведат собствени блага и отиват да си вземат от благата, които други са произвели за себе си. Нищо ново под слънцето – основният сюжет в човешката история винаги е бил горе-долу този. Но да не забравяме, че това са също така и хора, които неотдавна гордо отхвърлиха колониализма, възторгваха се от свободата, направиха си социализъм, а сега си правят ислямизъм. Те мразят Запада или, хайде, ако не го мразят, то поне го осъждат и смятат западните хора за по-несъвършени от себе си. Не приемат западния държавотворчески модел, като пропускат да отбележат, че страните, от които бягат, са устроени по абсолютно същия модел, само че по-некадърно и по-корумпирано. Вярват, че западната цивилизация е изградена върху грях (доколкото не е ислямска), но нямат нищо против да вкусят плодовете на греха.

Онзи ден на Петте кьошета в София се беше събрала група хора около припаднала жена. Повикаха линейка. Когато линейката пристигна, жената стана и избяга. После в социалните мрежи се появиха нейни снимки и се оказа, че това е препитанието ѝ – преструва се на припаднала и после се опитва да обере онези, които идват да ѝ помогнат. Такива хора трябва да бъдат наказвани изключително сурово, защото заради тях ще останат без помощ и онези, които се нуждаят. Така и с лъжливите мигранти. И тях ще ги настигне съдбата на лъжливото овчарче, което не получило помощ единствено в случая, в който наистина се нуждаело от нея. Бизнесът с „бежанци“ си има таван като всеки бизнес. Рано или късно системата ще прегрее. Лъжливите мигранти ще заприличат на стадо бизони, опасло една прерия и тръгнало в тътнещ галоп да опасе и следващата. Надявам се да не се стига дотам, защото ще е кофти за всички.

Може да харесате и: