Необмислен ексхибиционизъм в организацията на уличното движение
TRIBUNE

Необмислен ексхибиционизъм в организацията на уличното движение

от

„Спаси София“, сякаш след дълго стискане, се разтовари на воля. Само дето се изля върху улиците в централната градска част и върху главите на столичани. Знаех, че ще стане така. Знаех, че след дългата, упорита и щедро финансирана работа по насаждане на омраза и бунтовни настроения, на протести и юмруци, рано или късно във властта ще влязат някакви случайни идиоти и ще започнат да се разлистват. Честито на всички, гласували за „Спаси София“, и най-вече на онези, които гласуваха не по убеждения, а защото повярваха, че това е „по-малкото зло“! Не, не е по-малкото зло, а само встъпителните акорди, плахи опипващи акорди към онова, което има опасност да се разрази, ако не се вземат спешни мерки от страна на силите на здравия разум.

Досещате се, че става дума за скандалната реорганизация на движението по „Патриарха“ и „Витошка“. Всички знаят за какво става дума, така че няма да разказвам. Във вторник имаше протест на тази тема, само че не биваше да го правят на местопрестъплението, а на „Московска“ пред Общината, та да им се разтреперят розовите гащи.

Но не толкова протестът зарадва моята омерзена софийска душа, колкото новината, която прочетох на следващия ден. Под заглавие „Новата реорганизация на движението по „Патриарх Евтимий“, „Ф. Нансен“ и бул. „Витоша“ отива в съда“ авторът Владимир Христовски цитира председателят на Европейския център за транспортни политики Диана Русинова, според която творческото изригване на „Спаси София“ е нарушило шест наредби и два закона и е струвало на града повече от милион, за който кметът Терзиев се прави, че не знае нищо. Не бил подписвал заповед за такива дейности, но все някой е подписал платежното нареждане, нали така? Сега нито кметът, нито „спасителите“ си вдигат телефоните. И това може да им помогне пред медиите, но не и в съда.

Това са фактите и след тях неминуемо идват обобщенията и изводите. Ето например един въпрос, който си струва да си зададем: защо, защо направиха това – от любов към велосипедистите ли или от омраза към автомобилите? Дали за да им е гот на колоездачите, или за да им е гадно на шофьорите?

Според мен е второто. Такива хора рядко се движат от любов, но почти непрекъснато се движат от омраза към някого или към нещо. Вижте как постъпиха с пушачите – то не бяха доноси, то не бяха сигнали, то не бяха доброволчески групи за контрол… Някаква лелка от техните онзи ден написа: „Тези, които боядисват яйца, са същите, които празнуват Трети март“. За това мислене става дума. За тази омраза.

Светът такъв, какъвто е днес в своето официално състояние (защото има и друго – нормално, макар и не натрапчиво) сякаш е обявил война на нормалността – вентилатори и фотоволтаици върху стотици и хиляди хектари плодородна земя вместо атомни централи; електрички, негодни за дълъг път, но пък създаващи купища други екологични проблеми, вместо съвършените двигатели с вътрешно горене; вижте какво се случва с всеки, който макар и неволно изтърве думата „негър“ или пък пропусне да се възхити от манифестиращи яки мъжаги с кожени корсети и изкуствени мигли! Най-сетне вижте какво става с лекарствата – простите, но ефективни и най-вече евтини медикаменти се оказват или трудно достъпни или направо забранени. Ето го световният поход срещу нормалността.

Това, което направиха „Спаси София“ с движението по трите булеварда, и това, което ще направят, ако ги оставим без реакция, е част от глобалното зло, което се мъчи да ни удави. Затова не ги мислете само за безобидни палячовци (каквито без съмнение са), но и като инструмент, осъзнат или не, на по-голям заговор.

А сега нека отново се върнем от общото към частното и от абстрактното към конкретното. Ето, аз съм кануист. И не виждам с какво моите права са по-лоши от правата на велосипедистите. Както всеки от тях иска да се придвижва из града със своя велосипед, така и аз искам да се придвижвам с кануто си. За целта много моля прогресивно-либералните власти там, където има велоалеи, да има и гребни канали за такива като мен. Доколкото разбирам, новите велоалеи са с по две ленти. Е, едната лента нека бъде канал, за да мога и аз да упражнявам неотменимите си права.

Освен това чувам, че на много места за гадните автомобили също са оставени по две ленти. Добре, нека е така на първо време. Обаче настоявам по средата между двете ленти навсякъде да бъдат засети лехи с киноа. Така е модерно, така е напредничаво. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

За TRIBUNE

Може да харесате и: