Новини

Ако Сула беше Бате Бойко

от

Добър материал ли са циганите, турците и пенсионерите, би се запитал Сула, ако беше Бате Бойко. Но какво значи добър и какво значи лош материал? Ако добрият материал е образован, лошият следва да е неграмотен. Ако добрият материал е квалифициран и трудолюбив, то лошият би следвало да е некомпетентен и мързелив. Ако добрият създава, лошият консумира. Ако добрият материал цени морала и семейството, то лошият е този, който си продава бебетата в Гърция. Трябва да изискваме от добрия материал няколко неща, съставляващи един санитарен минимум на търпимост, а именно да не си убива децата, да не ги осакатява нарочно, за да просят като пораснат,  да не си пали къщата, да не изнасилва старици и да не им краде пенсиите, да не изсича дърветата през средата, защото го мързи да се наведе, да не бракониерства,  да не шофира пиян, да не размазва с камиона си автобуси с невинни пътници, да не изпуска язовири и да не наводнява невинни селища, да знае за кого гласува, да знае, че президентът не е човекът, който вдига пенсиите, да не стачкува срещу заплащане, да не гласува в държави, в които не плаща данъци, да не гласува за този, който го убива от глад и студ…

Проблемът е в лицемерието. Който няма пари за покупка на гласове не иска продажни избиратели, който има пари за покупка на гласове, не иска независими и свободомислещи избиратели. Обаче и двамата са съгласни, че продажните, безпросветните и робките избиратели са лош материал. Обаче крещят, че не, те са добър материал, та дано се излъже някой да гласува и за тях.

Проблем е и завистта. Завистта от това, че все някак си не успяваш да направиш най-лесното: да говориш ясно за очевидните неща.

Проблем са и комплексите. Ако кажем на някой, че не става за това да определя начина на управление и устройство на обществото, тоест, че не е желателно да гласува, то той не бива да се обижда, точно както не се обиждам и аз, когато си дам сметка, че не ставам за балерина.

Не знам кое е повече в България – добрият материал или лошият материал. Но знам, че решенията трябва да се взимат от добрия материал, дори да е малцинство. Добрият материал трябва да управлява, защото ако управлява той, ще има блага за всички, но ако управлява лошият материал, на всички жална им майка. Включително и на самия лош материал.

автор: sulla категория: 
прочетен: 865 коментари: 27

стари коментари

Може да харесате и: