Алкохол

Пали автобуса!

от
Батко затвори телефона и мрачно пророни:

– Изхвърлили са Велизар. Сега кой ще ни дава евтини служебни абонаменти!

Цялата компания се потресе. Макар и не особено услужлив, Велизар Стоилов помагаше от време на време за паркиране в синята зона и при дребни конфликти със служителите на „Паркинги и гаражи”.

– Не ми се мисли! – каза Милен и си поръча още едно уиски, в случая малъкBalmenach 12.

Има хора, които в Швейцария биха пили само мляко от шарени крави. Ние не сме от тях. Ние в Пиза не се снимаме на Piaza dei Miracoli, правейки се, че подпираме кулата да не падне, и в Швейцария не пием мляко, а само най-обикновено шотландско малцово уиски, както впрочем и във всяка друга точка на земното кълбо. Седяхме в Лугано на брега на езерото, пиехме уиски и хрупахме ръчен шоколад с печени бадеми, закупен преди минути от онзи скандално скъп магазин за шоколад срещу оптиката на Картие.

– И защо са го изхвърлили Велизар?

– Комунистите изкарали някакъв запис от среща преди година и нещо, когато Велизар разпределял автобусните линии в София между концесионерите. Дали го на ДАНС.

– Ега ти! Миро и Иво били ли са?

– Естествено.

– На записа – продължи Батко – се чувало ясно как се пазарят за линии, разправят се коя е по-хубава, по-коя пътуват по-малко пътници и има по-малко спирки, коя е по-„шибана”, та да я дадат на комунистите и прочие.

– И как се оправдава Велизар сега?

– Казва, че е отишъл, само за да спаси две от линиите, девет и единайсет, и да ги остави за общината.

– Че като са им толкова мили линиите, защо изобщо ги концесионират?

– Не се прави на утрепан! Много добре знаеш, че така се разплащат за услуги. Хората си мислят, че едни торби с пари вървят оттук натам и оттам насам. Няма такова нещо! Ти ще ми финансираш предизборната кампания в този и този град, аз пък ще ти дам на концесия тази и тази автобусна линия!

– Тъпото е, че поставени така нещата водят до опорочаване – каза Милен от позицията на стар анализатор на корупционните практики. – Ако аз трябва от себе си да плащам твоята кампания, ще гледам да се набутам по-малко. И то тогава ще е една кампания…

– Е, да. Затова в Дупница кметът си е на братя Галеви. Защото са си плащали, а не са правили бартери.

Вечерта напредна и хубавите коли започнаха да излизат. Планините потънаха в мрак, а порочните господа се размърдаха в завивките и започнаха да си мислят с какво питие да възвърнат убития от махмурлука оптимизъм и с какви премени да се докарат за предстоящата вечер в казината.

– Но пък – опита се да внесе разбирателство и хармония Хер Дидев – партиите все някак трябва да се финансират. Нямат субсидии, нямат фирми. Трябва да се издържат някак. И по-добре бартери, отколкото куфарчета. Защото при куфарчетата всеки по веригата се изкушава. Тръгват едни пари, пристигат други, стават недоразумения… Нали и Ахмед Емин, лека му пръст, за това си отиде.

– Да, де! Ама не всеки лидер, било формален или неформален, е кмет на богата община. Не всеки партиен лидер може да прави бартери „кампании срещу автобусни линии”.

– Еми, който има крава, пие мляко…

– Ако ще хвърляте камъни в градината на Бат’ Бойко, аз съм против! Хайде, де! Всички други света вода ненапита, само той грешен! Той където отива, другите оттам се връщат!

Един червен корвет мина малко шумно и ние изчакахме отдалечаването му, отпивайки по малка глътка от питиетата си. Двете възрастни госпожи затвориха магазина си за сувенири и си тръгнаха, без да вдигат поглед към звездното алпийско небе, същото като онова от тяхната младост, белязана с много повече яки планинци и много по-малко хилави туристи.

– Добре де – не разбрах аз, – това комунистите ли го напправиха?

– Кое? Да натопят Велизар ли?

– И чрез него кмета…

– Разбира се, че те.

– Е, нали в центъра на скандала е тяхната съветничка Таня Найденова! Очевидно тя е отговорникът по линия на БСП за приходите от автобусните линии! Ще излезе, че комунягите са толкова тъпи, че от желание да го начукат на Бате Бойко си го начукват сами на себе си, така ли?!

– Явно са точно толкова тъпи, като ги гледаме как се защитават по медиите. Те са толкова скандално тъпи, неграмотни и некомпетентни, че не заслужават да правят далавера.

– Вместо да го начукат на Бате Бойко, си го начукаха сами. Верно големи тъпаци!

– Добре де – вслуша се в гласа на логиката Теодор, – защо вадят компромата с една година закъснение?

– Абе, мани…

Може да харесате и: