Реклами

Белана – хартия мека и засмяна

от

Разтревожен съм не на шега, защото от известно време се чувствам необратимо обсебен от клозетната тема – Пръдльо, Смръдльо и детенцето, което на прощъпулника си избира тоалетната хартия като своя бъдеща професионална реализация, са само върхът на айсберга. Ето защо реших да положа усилия и да пиша за нещо чисто и красиво. За еделвайсите. За това колко съвършени са те в своята лъчева симетрия, на какви непристъпни места растат сред дива и божествена красота единствено под погледите на орлите, колко упорити в борбата за оцеляване са, но и колко мънички всъщност – толкова, че листенцата им, макар и мъхести, не стават да се обършеш с тях… Така мислех да надвия клозетната тема в творчеството си, но животът пожела друго. 

По телевизията се появи нов клип на „Белана”. Кенеф. Мъж току-що го е употребил и сега пърхащ от лекота, отива да си измие ръцете, както са го учили мама и учителката. Камерата го проследява и го виждаме как бърше лицето си. Остава загадка защо бърше лицето си и как то е участвало в удовлетворяването на голямата нужда, та да се налага да бъде измито. Можем само да фантазираме и то със смущаващи резултати. Камерата продължава своя неумолим като хода на историята ход и спира едва когато тоалетната чиния заема полагащото й се място в центъра на композицията. Тогава извън кадър, където е останал новооблекченият мъж, се разнася остър писък на болка и пешкирът, с който сме го видели да се бърше преди секунда, влетява в кадъра, грубо захвърлен. Защо се случва това? Обяснението не закъснява: „След употребата на тоалетна хартия „Белана”, дори и най-меките неща ни се струват твърди”. Ето, още веднъж се натрапва убеждението, че лицето на човекът е имало повод да опита тоалетната хартия, за да може да я сравни с пешкира. Обаче много повече въпроси възникват от едно друго обстоятелство, онагледено от клипа. В почти една четвърт от времетраенето му ние виждаме мъжа в гръб и в онова, което е под гърба му. Същото това нещо е обуто в боксерки, които здравата са натъпкани навътре в него. И ето, зрителите се питат: 

1. Нима долните гащи на човека са по-меки от „Белана”, та не ги захвърля с писък като пешкира? (говори се, че имало зрителки, които искрено съжаляват, че гащите не са захвърлени, но справедливост за всички няма). 

2. А да не би долните гащи да са ушити от някакъв вид „Белана” и затова да не дращят разнеженото потребителско дупе? 

3. Или пък човекът е бърсал с „Белана” само лицето си и само то се е разглезило и е станало придирчиво къмто други материи? В такъв случай сериозно трябва да преосмислим или представите си за предназначението на клозетите, или пък тези за човешката анатомия и за това къде точно се намират входните и изходни отверстия на храносмилателния тракт. 

Но да спрем дотук! Едно от най-големите естествени находища на еделвайс в Троянския балкан – в резервата “Козя стена”, ще бъде превърнато в туристическа дестинация по проект, финансиран с 202 000 евро по програма ФАР – “Развитие на българския екотуризъм”. Това съобщи ръководителят на отдела за проекти в община Троян Таня Марковска. “По пътя на еделвайса” е названието на маршрута……

Може да харесате и: