Реклами

Греда!

от

 

Върви или поне до скоро вървеше из рекламните блокове една поредица от клипове, обединени от поуката, че животът ти може да се окаже непоправимо осакатен, ако не „презаредиш”. В първия две момчета, оцапани с доматена запръжка, докарват припадък на глуповата сервитьорка, решила, че доматите са кръв, а момчетата са се изпоклали в кухнята. Тогава идва „ъндърстендърът” и наричайки едно от момчетата, доколкото си спомням, „смотльо” или с друга подобна дума, целяща да приобщи младежката публика и да я предразположи да „презареди”, обяснява, че това не би се случило, ако смотльото разполагаше с handsfree, което пък би преобретил, ако беше, разбира се, „презаредил”.

Не само handsfree, но и цял-целеничък и нов-новеничък GSM би могъл да спечели „смотльото” в следващия клип, разбира се, при условие че „презареди”. Това става ясно от реплика на същия „ъндърстендър” от предишния клип, реплика, внезапно въведена от думата „греда”:

Греда! Ако беше презаредил, сега щеше да имаш нов телефон – това или нещо от сорта злорадо просъсква на връстника си „ъндърнстендърът” от предишния клип, без да изпитва и капка съчувствие от печалния факт, че приятелката на потърпевшия е безвъзвратно затрита от илюзионист-шарлатанин по време на любителски спектакъл на открито в Южния парк (понякога се питам няма ли кой да раздаде бром или някакво друго успокоително на сценаристите на рекламни клипове!). Но пък и на какво съчувствие би могъл да разчита клетникът, при положение че не е „презаредил”! Сам си е виновен!

Напротив, героят от третия клип има на разположение твърде прилична девойка, която го чака отвън пред аптеката, но в случая проблемът е друг. На героя не му достига един лев, за да си купи презервативи, което, кой знае защо, според създателите на рекламата изведнъж се превръща в непреодолима пречка пред тяхната интимност.  И ето че отново се появява „ъндърстендърът”, натоварен с творческата задача като един deus ex machina да облече в словесна форма авторовата позиция. А тази позиция е ясна: поредният „смотльо” за пореден път се е прекарал, защото не е „презаредил”:

Греда! Ако беше презаредил, сега щеше да имаш някой лев! – вероятно, ако „презаредиш”, някой ти плаща, защото как иначе, ако се налагаше ти да плащаш за това „презареждане”, след акта на неговото осъществяване ще си по-богат от преди и ще можеш да си позволиш презервативите, от които сега се лишаваш!

Греда. Това очаква всички, които не „презаредят”. Но защо само тях? Разбитите животи и съсипаните съдби са явления, които датират от далечните времена, когато са се появили самите животи и съдби. Благодарение на тях са възникнали литературата, операта и киното.  Ромео хлипа под балкона на Жулиета, обяснява колко много я обича и как животът му без нея ще е пуст и безсмислен, а тя отговаря:

Греда! Защо си ти Ромео? От род и име отречи се или, ако не щеш, любовна клетва дай ми и аз не ще съм вече Капулети!

– Бедний ми, бедний Ромео – ще обобщи по-късно Хамлет, държейки черепа му, – защо не презареди бе, Ромео!

Или пък: Дядо Йоцо отива да гледа. Качва се на хълма и чака да дойде влакът. Влакът идва пухтейки, а Дядо Йоцо, просълзен, го приветства, макар и обърнат в противоположна посока, защото, освен че е незрящ, неувяхващият Вазовов герой и леко недочува. Именно от тази противоположна посока се появява „ъндърстендърът” и човечно полага ръка на рамото на стареца:

Греда, Дядо Йоцо! Ако беше презаредил, сега нямаше да си сляп!

Внуците на Дядо Йоцо са селски стопани, които кандидатстват за финансиране по програмата за развитие на селските райони. От Министерство на земеделието и горите (продоволствието? храните? полята?) тактично им показват среден пръст и ги изритват по живо по здраво.

Греда! Ако беше презаредил, сега щеше да се казваш Исмаил Карамемиш и нямаше да имаш проблеми!

Среден, по-скоро клонящ към дребен, български бизнесмен иска да се конкурира:

Греда! Ако беше презаредил…

Бабичка стои пред бакалия и се чуди дали да влезе или да не влезе:

Греда!

Бат’ Бойко Борисов се появява по телевизора и нетърпеливо казва:

– Хайде стига с тези греди! Вземете да презаредите най-сетне! Сега аз съм наред!

Волен Сидеров разпъва шатри пред Президентството и Министерски съвет с цел да ги презареди:

Греда! Президентът заминава на море…

И така нататък, и така нататък…

greda

автор: sulla категория: 

прочетен: 1579 коментари: 18

последна промяна: 29.07.2008 17:06

Може да харесате и: