Омерзение

От другари до превъзходителства

от

Искам да ви покажа един документ. Една покана за празничния гала-концерт по случай приемането ни в ЕС, състоял се в Зала 1 на първи януари. Заличил съм имената на получателя, за да не си направи някой извода, че това съм аз, но другите реквизити съм оставил автентични и непокътнати.

До три заключения стига дедукцията на детектива. Първо, получателят е мъж, защото има „г-н”. Второ, той е женен и протоколът на Министерски съвет знае това. Трето, поканеният е отрязан от всяка възможност да доведе гадже, защото ясно пише „и съпруга”. Но има и още едно, четвърто, което за мен се оказа съдбовно. Когато взех тази покана в ръце, сякаш блесна светкавица и аз прогледнах! Цял живот, въпреки своето досадно голямо Его, съм се чувствал превъзхождан, но никога не съм успявал да разбера от кого. Сега знам – от Негово превъзходителство*. Слава на Бога, социалистите вече скъсаха с лицемерните обръщения, защото, докато при капитализма човек за човека е вълк, то при тях той е брат, приятел и негово превъзходителство. Вярно, имаше навремето поети, които говореха и за „негово величество човекът”, ала Царят не е съгласен да се говори така. Пък и трябва да има ред в званията. Ето, председателят на партията е Негово превъзходителство. Шефът на градската организация – Негово сиятелство. В София това е негово сиятелство Овчаров, но срамни професии няма! Областните отговорници по идейно-възпитателната работа съответно са Техни високопреосвещенства, докато главният отговорник по ИВД е Негово Светейшество. Към депутатите от парламентарната група на социалистите е редно да се обръщаме с Екселенц, докато към членовете на Висшия съвет – просто Сър. И съответно Лейди, но не съм сигурен дали Емилия Масларова, която е министър, не е по-правилно да е Милейди, а Джевдет Чакъров, който също е министър, да е Джевдет-бей, да не рече после, че го дискриминират по етикетно-протоколен признак. И накрая, активните борци против фашизма и капитализма са Техни височества, защото повечето идват от високо, от балкана, макар че още се спори дали това е точно така.

Като разкри своята истинска същност, Негово превъзходителство г-н Станишев сложи ред и в много други комуникационни конструкции. Например песента „Една българска роза”: „Добър вечер, приятелю млад, добър вечер, ваше превъзходителство”. Или пък в прогимназията: „Моля, ваше превъзходителство, пък Иванчо ми дърпа плитките и ми гледа под полата!”. А песента за Георги Димитров? „Ти си наш и скъп, и свиден, ти, твое превъзходителство Димитров! Твоят път е път завиден, път неравен и суров”. Не можем да не си спомним с умиление за Техни превъзходителства Пеко Таков, Мако Даков и Тано Цолов, за Нейно превъзходителство Баба Цола и за Негово превъзходителство Бай Тошо. Въобще, да ти стане едно превъзходителствено на душата…


_______________________________________________________

Н. пр. – обръщение към официално лице, представляващо дадена държава в друга държава, обикновено посланик. Ако г-н Станишев се чувства в чужбина или пък функционира в България като емисар на друга държава, в т.ч. и на своята родина, си вземам всичко казано назад и признавам, че е прав да се титулува Свое превъзходителство.

Може да харесате и: