Новини

Коментарът на един млад социалист

от

Ето какъв коментар открих (под номер 69) към предишния си текст:

 

sisi89-11

„Простаци, дето знаят само да обиждат а хора като томас и костафин които са реалисти и вижат нешата правилно вие ги псувате и ругата А ништо не знаете за младите социалисти ама догодина ше видите”

Не крия, че останах донякъде объркан от отказа на автора да използва кирилица и от предпочитанието му към латиницата. Нима именно тя, латиницата, не е азбуката на световния империализъм? На експлоатацията и неравенството? На войната във Виетнам и на антисъветизма? Не знам…

Срещам трудности и с разбирането на някои думи от коментара: ртеалисти, вижат, нешата, ругата и ше. Но сигурно срещам тези лексикографски трудности, защото не успях да завърша АОНСУ или друга комунистико-социалистическа школа за кадри.

Донякъде ме натъжава хвърленото в коментара обвинение, че аз и такива като мен не знаем нищо за младите социалисти, но няма какво да кажа, защото наистина нищо не зная за тях. Не зная, защото не ме интересуват. А не съм прав да не ме интересуват, защото младите социалисти днес утре ще са възрастни безработни социалисти, а скоро след това ще се превърнат в стари социално слаби социалисти, които ние ще храним, а те ще гласуват за всяка престъпна организация, която им се представи в червено и ще я докарват на власт, от което, разбира се, ще стават все по-безработни и все по-социално слаби, а ние ще продължаваме да ги храним.

Но най-интересна в коментара безспорно е заканата, че „догодина ще видим”. Какво ще видим догодина? Национализация? Изключване от Европейския съюз? Изключване от НАТО? Съветска окупация? Белене? Какво точно ще видим догодина? Заплашват ли младите социалисти? Зъбки ли показват? И кого всъщност заплашват? Кои сме тези „ние” (за тях „вие”), които те наричат „простаци”? Все въпроси, които заслужават да бъдат изпратени на Сергей Станишев в открито писмо с копие до медиите.

Разбира се, има и друг поглед към нещата. Нека приемем, че младите социалисти се делят на две големи групи: несретници, които не ползват Интернет, и несретници, които го ползват. Представителите на втората група сигурно са ангажирани да се ровят по блоговете и форумите и да създават фон на симпатия към БСП, който донякъде да се опитва да балансира потокът на антипатия. И друг път съм го казвал, защото случайно работата ми е PR и рекламни кампании: особено от 2002 година насам много популярно е да се наемат буби, които и без друго изживяват живота си пред монитора, със задачата да следят по форумите и блоговете дадена тема и да се изказват по нея по начин, за който им се плаща (за съжаление, плащат им се жълти стотинки). Не се гордея да го призная, но и аз съм наемал такива буби за нуждите на мои корпоративни клиенти, та знам за какво става въпрос. Та, имам сериозно основание да смятам, че коментираният тук коментар е именно такъв случай. Наистина, позицията, изложена в него, е абсолютно автентична за зомбиран млад социалист, но чак толкова зомбираните млади социалисти нямат пари за компютър и Интернет. По-вероятно е да имаме работа с евтино платена буба, на която е поставена задачата да „покаже позицията на съвременните млади, които харесват БСП”. Именно затова са и латиницата и „жаргонът”, макар че истинският жаргон е стилистика, а не механично подражание. Но ако това предположение е вярно, то значи не ме заплашва някакъв пършив млад социалист, а ме заплашва този, който плаща на бубата да следи темите в Интернет и да се изказва по тях. Тоест, заплашва ме пропагандната машина на БСП и ето още една тема, по която може да се изпрати на Сергей Станишев отворено писмо с копие до медиите.

Има и една трета възможност: въпросният коментар да е написан от човек, който иска да дискредитира младите социалисти, като публикува простотии от тяхно име. Да привлече към тях раздразнение, презрение и омраза. Ако е така, имаме работа с умен човек, който познава принципите на комуникацията и работи добре с писаното слово. Колега, аплодисменти и възхищение!

Изобщо, която и от трите изложени хипотези да приемем за истина, младите социалисти са „капо”. И аз не съм съвсем сигурен за себе си кое би ми допаднало повече: някой да прекара младите социалисти или младите социалисти да се прекарат сами. И двете презумпции са симпатични.

 

автор: sulla категория: 

прочетен: 2025 коментари: 31

последна промяна: 07.08.2008 00:47

Може да харесате и: