Алкохол

Мажоритаристи и пропорционалисти

от
Сервитьорю клет! – провикна се Батко Светльо. – Я вземи да туриш на масата едно стъкло Чивас Регал, че я имате нещо друго, я нямате!

– Колко си мажоритарен, Батко. Направо си свиня в мисленето си! – погнуси се Милен и даже леко потръпна.

– Добре! – на драго сърце се съгласи Батко. – дай тогава на всеки по едно голямо.

– Ето! Така е вече много по-пропорционално – похвали го Теодор и се зае да преброи присъстващите.

Бяхме седнали в лоби бара на хотел „Тримонциум” в Пловдив. Не че имахме някаква работа в града на тепетата, но в момента там имаше оръжейно изложение „Хемус” и наш приятел с фирма в този бранш ни беше поканил да му видим гранатометите и да изпием на щанда му 3-4 бутилки просеко, на което той беше ревностен почитател. Компанията ни се състоеше от двамата братовчеди Милен и Теодор, Батко Светльо, Хер Дидев, Вави и Цоцона, които бяха тук по друга работа (те изкупуват земи около Дедево) и от мен. След като приключи с броенето, Теодор обобщи:

– Седмина сме. Точно една бутилка, ако всеки изпие по едно голямо.

– На мен ми е все една как ще го наречете – великодушно вирна брадичка Батко. – Дали ще е мажоритарно поръчано или пропорционално, уискито си е уиски.

– Не е така – не отстъпи Милен, – защото, ако го поръчаме мажоритарно, ти ще го изльоскаш половината!

– А пък като го поръчаме пропорционално, ще има такива, които ще се наливат насила, без всъщност да им се пие цяло голямо. Ей го на: на Хер Дидев колко му е черното дробче. Ще го караш да изсмуче цяло голямо ли?!

– Хайде, моля те, без евтин популизъм. Ти за Хер Дидевия чер дроб не се грижи! Мажоритарното поръчване на уиски е по-демократично, защото гарантира все пак някакъв контрол от страна на бармана, който ще сипе на всички по равно.

– Като междувременно удари всеки с по 5-6 грама.

– Това е друго. Мажоритарното поръчване води до неравномерно досипване и така се облагодетелстват по-бързо пиещите. Следователно е по-порочно от пропорционалното.

– Всичко това има значение, ако накрая плащаме сметката по равно.

– Именно – вдигна пръст Батко. – Днес аз черпя.

И като видя, че почти всички си привършват питиета, се провикна към бара:

– Майна, дай сега една бутилка Чивас, но за да е още по-мажоритарна поръчката, не я отваряй! Даже недей да я вадиш от кутията!

– И един микс от ядки – добави Милен.

– В каква пропорционалност желаете да е шам-фъстъкът спрямо кашуто и бадемите? – делово се информира сервитьорът.

– 3-5-8, разбира се!

– И мажоритарно за мен: една бира – завърши Батко и смени темата на разговра.

Може да харесате и: