LIFE

Данък простотия

от

Не разбирам защо се смеете на Бойко Борисов за сланината, ракията и цигарата, че даже не спирате да се смеете вече цяла седмица. Не е ли логично – ако сам си вредиш, сам ще се лекуваш. В смисъл не да провеждаш самолечение, а да си плащаш да те лекува националната здравна система. „Това иска да внуши министър Москов“ – разтълкува опитът за внушение премиерът и продължи: „…не може повече да се толерира неспазването на дисциплината!…“

За който не е разбрал, премиерът защитава идеята на Москов за данък върху вредните храни. Всъщност движещото чувство е възмущението: „Тук-там проскърцва системата – казва г-н Борисов, – защото е много сладко да се печели от лекарства“. Да не си помисли някой, че да се печели и от данъци не е сладко! Не, не е! Събирането на данъците е саможертва, държавата не го прави за себе си, Боже опази! Прави го единствено за благото на данъкоплатеца. Да не си въобразите, че постъпленията от един нов данък ще отидат за нещо друго освен за лечение на пушачи, ракиджии и гълтачи на сланина! Че с тези пари ще се плащат заплати на администрацията, ще се кърпят дупки в бюджета или пък ще се точат чрез далавери! Нищо подобно! Просто данъкът върху вредните храни е още една стъпка към окончателната и съвършена справедливост. И ако министър Москов се оплете в сложнотии, ако с лигавия си интелигентски маниер не успя да обясни на хората защо ще има нови данъци, то министър-председателят се видя длъжен да се намеси и да обясни нещата простичко – пра-прас! – така че всеки да разбере.

И докато другите се подхилкват надменно, аз съм вдъхновен. Данъкът върху поничките и близалките е само началото на нова ера в облагането. И виждам кой ще бъде следващият данък от ново поколение. Това ще е данъкът „Простотия“. Не знам кой ще го въведе – дали културата или образованието, МВР или спорта – но такъв данък трябва да има. Как ще действа той? Ето как.

Данъкът „Простотия“ ще бъде на принципа на ергенския данък от миналото – плащаш го докато не се поправиш. И ето следващият въпрос: плосък ли ще бъде данък „Простотия“ или прогресивен. Аз предлагам да бъде прогресивен. Всеки българин с раждането си дължи, примерно, 100 лева „Простотия“, макар че на някои тази сума може да се стори изкуствено занижена. Когато се научи да чете и пише, данъкът се намалява на 90 лева. Когато спре да се оригва на масата и да носи едни и същи чорапи повече от три дни – още 10 лева надолу. За всяко къпане по-често от веднъж седмично данъкът ще намалява с по 50 стотинки. Същото се отнася и за миенето на зъбите. Когато спре да гледа ВИП Брадър и започне да слуша чалга само на слушалки, българинът вече ще плаща само 50 лева данък „Простотия“. Така данъкът ще продължава да намалява с всяка степен на образование, която покори данъкоплатецът, а също и съобразно професионалната му реализация. Разбира се, членството в политически партии, участието в местни и парламентарни избори и особено успешното представяне на тях сериозно ще забавят намаляването на данъка, а понякога даже може и да го увеличат обратно към първоначалните му нива.

А? Какво ще кажете, г-н Борисов? Готин данък, нали? Хазната ще се пръсне по шевовете, а бюджетният излишък ще е съизмерим само със самочувствието на Божидар Димитров. Тъй че, продължавайте. Добре им го казахте за сланината, ракията и цигарата. Не ви се получи само онова с тримата папи. То не че е лошо да ви галят по главата, ама на англичанин такива неща разправят ли се? Англичаните имат твърде специфично отношение към римокатолицизма още от времето на Хенри VIII и Ан Болейн. Възложете да ви направят историческа справка.

Може да харесате и: