сп. "Икономист"

БАН – пиар агенцията, към която се обърна Русия

от

Не много отдавна г-н Путин тури пръст в незарастващата рана на нашата национална чувствителност. При свое посещение в Австрия той спомена страната ни в едно според мен скучно и недодялано изказване – посъветва Европа да не прави като България, която не си знаела интереса и затова изтървала Южен поток. Толкоз. На такова изказване аз не мисля, че трябва да се отговаря или изобщо да му се обръща внимание, но му обърнаха.

Защо? Защо сме толкова чувствителни при всяко споменаване на Путин и Русия? Защото армии от медийни специалисти полагат професионални усилия да ни държат в денонощно състояние на тревожност по тази тема.

У нас въпросът за Русия е въпрос на пиар, често примитивен. Той не разчита на смислени послания, а на злобно очерняне на опонента, който в случая е ни повече, ни по-малко цялата западна цивилизация. Не знам защо са избрали този подход. Но когато едната страна призовава армии от тролове да говорят гадости, другата е принудена да направи същото в истинска битка за душите и сърцата на лековерната, но жадна за кръв и зрелища публика. Така представата за Запада беше сведена до голи хомосексуалисти на велосипеди, а за Русия – до пияни от одеколон мужици, заспали на масата с лице в чинията.

Успоредно с войната на троловете обаче върви и друг, по-изтънчен пиар. Напоследък е много модерно пиарът, особено политическият, да се облича в наукоподобност. Създават се специални „институти“ (или за още по-загадъчно – тинк-танкове), провеждат се специални „проучвания“. Свикват се „научни“ конференции, симпозиуми и най-вече кръгли маси, където канят умници и „лидери на обществено мнение“; те си дават един другиму думата и глозгат наболелите въпроси на съвременността. Канят и медии, за да отразяват енергично, а след събитието всеки от участниците пише статия. Така се формира и модерира общественото мнение.

В градината на този модерен политически пиар цъфти рядко цвете – Българската академия на науките. Тя показа апетит към този вид дейност още когато се опита по „научен“ път да ни убеди, че „Белене“ е добър и полезен проект. Сега се включи и в битката между русофилите и русофобите на страната на първите. Миналата седмица медиите бяха разлюлени от новината за предстоящо „научно“ събитие – „научната“ конференция на тема „Русофобството – причини, етапи, форми, институции“, която следва да се проведе (познайте къде!) в Руския културно-информационен център, бивш „Дом на съветската наука и техника“. Оставиха ни да тръпнем дали Жан Виденов ще се съгласи да бъде водещ като най-академичен от академиците по конкретния нàучен въпрос.

Иначе темите са от областта на високата теория: „Русофобството като държавен расизъм“, „Русофобството като антропологична катастрофа“, „На кого пречи Русия?“, „Русофобството като атака срещу съветския тип социализъм“ и „Русофобията като базово оръжие на западната върхушка в психологическата война против Русия“. А? Какво ще кажете?…

Да свалим шапки пред БАН в качеството ѝ на пиар агент. Конкретен организатор на „научната“ конференция е (внимавайте сега!) Секция „Социални теории, стратегии и прогнози“ към „Института за изследване на обществата и знанието“. Аз признавам, че не мога да си представя с каква конкретна наука се занимават тази секция и този институт, но също така признавам, че заглавията им звучат внушително. Как да не се довериш на „научни“ субекти с такива страховити имена!

Впрочем сигурно помните, че абсолютно същото научно звено – „Институтът за изследване на обществата и знанието“ – наскоро нашумя като бенефициент на грант от 24 000 долара за джендър обучение на учители в София и още няколко града в страната.

Какво излиза? Излиза, че Българската академия на науките, вечно недооценена и оставена да мизерства, вечно с орязани бюджети и гладуващи учени в институтите си, този Монблан на науката и гордост на България пред света, които ние не заслужаваме, е принудена да работи като пиар агенция, за да свърже двата края – „Белене“, „Джендър грантове“, „Русофобия“… За каквото платят, това и ще облечем в нàучна  форма и ще се подпишем отдолу с имената и титлите си, за да не може никой да каже и „копче“!

Един съвет. Ако БАН иска да се утвърди на пазара на рекламата, нека по-добре доказва колко е полезна една или друга паста за зъби и как дадена тоалетна хартия е най-подходяща за деликатните ни части. Дори нека си направи и звено – „Институт за изследване на битовата химия и личната хигиена“. Но да не се бърка в политиката. Да не се занимава с русофилия и русофобия, защото това е непочтена игра. Ще дойде утре на власт някой русофоб и съвсем ще им окастри бюджета. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

***

P.S. Този текст беше написан в понеделник за сп. „Икономист“. Вчера, четвъртък, въпросната конференция все пак се състоя и Жан Виденов все пак присъства. Присъствал е и Петър Волгин, обаче не личи на снимката.

Снимка: OFFNews

Може да харесате и: