Реклами

И още по-вълнуваща статистика от света на рекламата…

от

Съвсем правдоподобен майстор на перални от Пазарджик ни показва как една пералня е работила 10 години, през които котленият камък е вършел пъкленото си дело, скъсал е уплътнението и е изгорил „иначе здравия двигател”. За щастие човешката цивилизация е изобретила как да се противодейства на това безобразие – посредством Калгон, който да се добавя към всяко пране.

Калгонът се предлага в разфасовки от по 500 гр. Едно средно домакинство би следвало да изхарчи такава кутия за седмица, особено ако милее за пералнята си. Цената на кутията е 6,40 лв. Да започнем да смятаме:

· Калгон за една седмица = 6,40 лв;

· Калгон за една година – 52 х 6,40 = 332,80 лв.

· Калгон за 10 години (живота на пералнята от рекламата) = 3 328 лв.

Три хиляди триста двадесет и осем лева. Макар че такава сума аз бих бил склонен да превърна в храни и напитки, за нуждите на настоящото изследване ще я превърна в перални машини. За цената, която ще платите за Калгон, ако попаднете под въздействието на рекламата, можете да придобиете:

· INDESIT WIA-600 – 6,8 броя перални или по повече от половин пералня годишно;

· ELECTROLUX EWF-805F – 6,3 перални;

· BOSCH WAA-16160BY – 6,2 перални;

· Ariston AT 64 AX – 5,99 перални

Съвсем друг е въпросът, че на 2/3 от територията на България водата е такава, че не образува котлен камък. Именно затова в една друга реклама на Калгон, където присъства наглата и манипулативна реплика „В България водата е твърда”, на заден план и без фокус едва се вижда карта на страната с отбелязани в червено зони, където водата наистина е варовита – за да не ги подгони някой за измама.

По подобен начин стои и въпросът със съпругите – някои се грижат за своите така, че когато станат на 40, пак да изглеждат добре. Други ги сменят с 2 на по 20 години. Това се нарича семейно-битов ъпгрейд. Да.

автор: sulla
прочетен: 2491 коментари: 19
последна промяна: 07.03.2007 11:46

Може да харесате и: