Реклами

„Активиа” – правилата на промоцията

от

Действие първо

Главният герой вижда по телевизията реклама с ококорено момиченце, на което му се ака, обаче не може да се изака, поради което не е разположено да бъде заснимано от момченце с видеокамера. Главният герой разбира, че единственият начин момиченцето да се изака, е да яде кисело мляко Активиа. Но не това наостря неговите хищнически сетива, а предизвикателството в края на рекламата:

„Данон ще върне стойността на 14 продукта Активиа. Пазете капачките на продуктите за изпращане по пощата. Важи за всички продукти на Активиа.”


Главният герой решава да се включи в „промоцията” и да си вземе парите обратно. Той не е чел как Топ-Шоп връща пари на клиентите си, поради което е оптимист.


Действие второ

Главният герой, хладен и пресметлив като машина, се заема да анализира условията на играта, защото не може да си позволи нито една грешна стъпка. Данон ще върне парите. На кого? Защо? Кога? При какви условия? – все въпроси, чийто отговор се носи с вятъра, както пее Боб Дилън, но Главният герой е твърдо решен да го сграбчи. Очевидно парите ще бъдат върнати на някой, който ги поиска, а това, предполага се, ще да е купувач, който веднъж вече ги е похарчил за Активии. Той би си ги поискал, защото е ял две седмици Активия, но не е постигнал рекламирания ефект – да се изака. Според Главния герой, човек трудно ще се устиска да не се изака две седмици, независимо дали куса Активия през това време или не, но Главният герой решава да запази това свое мнение за себе си. За него по-важно е друго – как потребителят доказва пред органите на Данон, че червата му не са били благотворно повлияни отBIFIDUS ESSENSIS след двуседмично третиране. Една по-извратена фантазия веднага ще си представи комисия от маркетингови спациалисти, технолози, научни работници и нотариус, пред които клетият потребител бива принуден да клекне и да покаже как кенза под влиянието на Активия, пък после комисията да прецени добре ли кенза или не и според тази преценка да реши дали да му възстанови парите за 14 кофички кисело мляко, както е обещано в рекламата. Но фантазията на Главния герой не е извратена и той решава друго – да потърси допълнителна информация за промоцията по директни канали.


Действие трето

През първия ден след решението си Главният герой се опитва да намери в Интернет сайт на Данон, където да пише нещо повече за заигравките на фирмата с купувачите на кисело мляко, но не намира такъв ресурс. В някакъв он-лайн справочник успява да намери телефон на Данон – 9300400. Набира го, но там никой не отговаря. Понеже си няма друга работа, Главният герой се обажда на Софсправка, откъдето получава същия номер плюс още два, които впоследствие се оказват факсове. През втория ден Главният герой има повече късмет и на първия телефон му вдига чуруликаща мома. Той казва, че си иска парите, а момата го прехнвърля нейде из лабиринтите на телефонните централи. След кратко музициране от страна на бездушен зумер, Главният герой попада на по-зряла и сериозна жена, пред която отново изразява желанието да си получи парите съгласно рекламата. Той не знае коя е жената, нито каква се явява в структурата на Данон, пък и тя не намира за необходимо да го осветли по този въпрос. Затова пък го осветлява относно същинските правила на промоцията, които са следните:
Първо. Въобще не се признават каквито и да е капачки, а само „промоционални”, тоест с жълтичко в единия край: „Не сте ли виждали?” – пита жената. „Не” – отговаря Главният герой.

Второ. Капачките трябва да се съберат в плик и да се изпратят на адрес София 1407, П.К. 42. Към тях не е необходимо да се прилага никакво обяснение относно промени в акането или отсъствието на такива.

Трето. В срок от 15 работни дни парите трябва да бъдат доставени на подателя на капачките посредством пощенски запис.


Действие четвърто

Главният герой решава да стигне до край. Разбира се, в близките магазини капачки с жълтичко няма. В някои няма и Активия въобще, но Главният герой знае, че съдбата обича упоритите и утре ще отиде в някой „хипермаркет” и ще си купи кисело мляко с жълтичко на капачката. А какво ще стане после, ще разберете след 15 работни дни.


TO BE CONTINUED…
Може да харесате и: